İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin istanbul'da düzenlenen 33. Toplantısı'nın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İslam ülkelerine “Tercihli ticaret sistemi'ne bir an önce geçelim” çağrısı yaptı. Erdoğan Müslümanların gerek nüfus gerek yeraltı kaynakları gerekse coğrafi olarak çok büyük imkanlara sahip olduğunu dile getirerek, asıl meselenin bunları hakkıyla değerlendirmek olduğunu söyledi.
GEÇ KALIYORUZ
Erdoğan, “Yani unu, şekeri, yağı bir araya getirip helva yapabilmektir. Bize düşen görev; iktisadi, teknolojik ve kültürel kalkınma hamleleriyle İslam coğrafyasını önemli bir üretim havzasına dönüştürmek, bunun modelini ortaya koymaktır. Aramızdaki ekonomik ve ticari iş birliğini geliştirmemiz, insanımıza hak ettikleri müreffeh bir hayatı sunabilmek için elzemdir. Bunun için İslam İşbirliği Teşkilatı ve İSEDAK gibi programları daha etkili kullanalım” dedi.
Erdoğan, ticaretin artırılmasına yönelik projelere ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: “Bunun için uzun süredir gündemimizde olan tercihli ticaret sistemine ivedilikle işlerlik kazandırmalıyız. Bu konuda adım atmakta geç kaldığımız her gün açık söylüyorum, bizim için çok büyük kayıptır. Tüm üye ülkelerimizi harekete geçmeye davet ediyorum. Türkiye olarak ev sahipliği yaptığımız İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü'nün çalışmalarını da önemli görüyorum. Enstitü üye ülkelerde ve tüm dünyada helal standartlarının belirlenmesi başta olmak üzere birçok alandaki standartlar hususunda ciddi faaliyetler yürütüyor. Biz bu çalışmalara en yüksek katkıyı sağlamaya çalışıyoruz. Bu kapsamda bir Helal Akreditasyon Komitesi kurduk. Üye ülkelerimizin de komitenin faaliyetlere aktif katılımını bekliyoruz. Ticaret ve yatırımlarımız artırırken kendi sorunlarımızı çözme kabiliyetimizi de geliştirebilmeliyiz.”
İSEDAK BORSASI YAKINDA TAMAM
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İSEDAK Gayrimenkul Kıymetler ve Altın Borsaları'nın kurulması çalışmalarının yakın zamanda tamamlanacağını umduğunu belirterek, bu konuda Borsa İstanbul bünyesindeki birikimin ve alt yapıyı üye ülkelerin hizmete sunmaktan memnuniyet duyulacağını anlattı. Ülkeler arasında bilimsel ve teknolojik iş birliğine dair çok önemli kararlar alındığını ifade eden Erdoğan, 2026 belgesinin de bu zirvede kabul edildiğini aktardı.
İSEDAK Zirvesi'nde 2.25 milyarlık imza
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığını yürüttüğü İSEDAK 33. Bakanlar Toplantısı'nda düzenlenen törenle toplamda 2.25 milyar lirayı bulan kredi anlaşmaları imzalandı. Anlaşmaları Türkiye adına Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek imzaladı. İslam Kalkınma Bankası (İKB) ile yapılan anlaşmalarla sağlanan uzun vadeli finansmanlar ulaşım ve enerji sektörlerinde kullanılacak. Hazine ile İKB arasında imzalanan birinci anlaşmaya göre, TCDD tarafından yürütülen ‘106 Adet Yüksek Hızlı Tren Seti Temini Projesi' kapsamında 10 adet hızlı tren setinin alımı için 20 yıl vadeli (5 yılı geri ödemesiz) 312 milyon Euro'luk (yaklaşık 1.46 milyar lira) finansman sağlanacak. 200 milyon dolarlık diğer anlaşma ise Türkiye Kalkınma Bankası ile İKB arasında imzalandı.
FİLİSTİNLİLER'E KGF DESTEĞİ
İSEDAK toplantısında, Suriye'de mülteci konumundayken Türkiye'ye gelen bin 500 Filistinli ailenin istihdam ve girişimcilik yönünden desteklenerek ekonomik yönden güçlendirilmeleri amacıyla iyi niyet protokolü imzalandı. Proje; KGF, İslam Kalkınma Bankası (IDB), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD), Türk Kızılayı, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) ve BM Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığında hayata geçirilecek.