Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

BP’nin Türkiye’den çıkışı siyasi mi? Yunan basınından sert iddialar

BP, 112 yılın ardından Türkiye'den çekildi. Yunan basınına göre bu karar, Türkiye'nin BRICS'e katılım başvurusu ve dış politikasındaki bağımsız duruşu nedeniyle Batı’nın bir cezalandırma hamlesi olabilir.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-09-21 14:11:03

BP’nin Türkiye’den çıkışı siyasi mi? Yunan basınından sert iddialar

Dünyanın en büyük petrol şirketlerinden BP, 112 yıl sonra Türkiye pazarından resmen çekildi. Bu hamlenin ardında operasyonel maliyetler olduğu söylense de, Yunan basını bu kararı siyasi bir manevra olarak yorumladı. Özellikle Türkiye'nin BRICS başvurusunun ve dış politikadaki adımlarının bu çıkışı tetiklediği iddialar arasında yer aldı.

"POLİTİK BİR CEZA MI?"

İngiliz enerji devi BP, Türkiye'deki 770 akaryakıt istasyonunu Petrol Ofisi'ne devrederek ülkeden çekildi. BP'nin, operasyonel maliyetler ve enerji sektörü dönüşümleri gerekçe gösterilse de, Yunan basını bu kararı siyasi bir hamle olarak değerlendirdi. Pentapostagma gazetesine göre, Türkiye'nin dış politikadaki bağımsız adımları ve BRICS'e başvurusunun Batı tarafından hoş karşılanmadığı iddia ediliyor.

BP'NİN ÇIKIŞI TARTIŞMA YARATTI

BP'nin çekilme kararıyla ilgili resmi bir açıklama yapılmazken, sektör verimsizliği ve operasyonel maliyetler gibi nedenler öne sürülüyor. Ancak BP'nin Türkiye'den daha küçük ve ekonomik açıdan zor durumda olan ülkelerde faaliyet göstermeye devam etmesi, bu gerekçelerin gerçekçi olup olmadığını sorgulatıyor.

YUNAN BASININDAN ÇARPICI İDDİALAR

Yunan basını, BP'nin çekilme kararını Türkiye'ye karşı siyasi bir cezalandırma olarak yorumladı. Pentapostagma gazetesi, “Türkiye BRICS'e başvurarak, ABD ve Batı'ya karşı politik bir duruş sergiliyor. Bu tavrın bedelini yakın gelecekte ödeyebilir.” ifadeleriyle, BP'nin çekilmesini Batı'nın Türkiye'ye karşı bir hamlesi olarak değerlendirdi.

SON VİDEO HABER

Suriye'deki dehşeti anlattı: İşkenceden derimiz yüzülüyordu

Haber Ara