Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, 900'e yakın şirketin yöneticileriyle halka açılma ile ilgili toplantılar yapıldığını belirterek, Türkiye'nin önde gelen ve bilinen markalarına sahip 10 şirketin halka arz için başvurduğunu ve bu sayının artmasını beklediklerini ifade etti.
HALKA ARZ ÇALIŞMASI SÜRÜYOR
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Himmet Karadağ, Borsa İstanbul AŞ'nin halka arz çalışmalarının Türkiye Varlık Fonu (TVF) önderliğinde ilerlediğini belirterek, "2016 yılında Yönetim Kurulu üyelerimizin de yer aldığı bir halka arz komitesi oluşturduk. Komite olarak düzenli toplanıyoruz ve halka arza yönelik atılması gereken adımları konuşuyoruz; örneğin esas sözleşmemizi halka açık bir şirket perspektifiyle gözden geçiriyoruz." dedi.
Şirketlerin halka arzında özellikle yerli bireysel yatırımcıyı teşvik etmek için bazı adımlar atmaları gerektiğini ifade eden Karadağ, tüketim sektöründeki şirketlerin sadakat programları ile uzun süreli yatırımcılarına mahsus bazı uygulamalar getirebileceklerini, Borsa İstanbul olarak kendilerinin de halka arz döneminde yatırımcıları teşvik etmek amacıyla atabilecekleri adımları değerlendirdiklerini kaydetti.
Karadağ, Borsa İstanbul'un halka arzında yurt içi ve yurt dışı yatırımcılara tahsisat ile ilgili soruya ise Sermaye Piyasası Kurulu'na halka arz edilecek sermaye piyasası araçlarının piyasa değerini, piyasa koşullarını, ihraççının ve halka arz edenin talebini de dikkate alarak asgari tahsisat oranlarını sıfıra kadar indirebilme ve bir kata kadar artırabilme yetkisi verildiğini hatırlatarak, "2018 yılında yapılacak halka arzları gözlemledikten sonra Borsa İstanbul'un halka arzıyla ilgili olarak yerli ve yabancı dağılımına ilişkin daha rahat yorum yapabiliriz." şeklinde konuştu.
10 ŞİRKET BAŞVURDU
Himmet Karadağ, Borsa İstanbul olarak Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin halka açılmaları yönünde büyük çaba harcadıklarına değinerek, bugüne kadar 900'e yakın şirketin özellikle halka açılma kararı almaya yetkili ortak ve üst düzey yöneticileri ile bire bir görüşerek, sermaye piyasaları ve halka arz konusunda kendilerine bilgilendirmede bulunduklarını kaydetti.
Şirketlerin, başta pay halka arzı olmak üzere sermaye piyasaları ile ilgili çekincelerini öğrendiklerini ve bu çekinceleri gidermek için çaba sarf ettiklerini belirten Karadağ, "2017 yılında 3 şirket halka arz olarak Borsada işlem görmeye başladı ve toplam 1,2 milyar TL fon sağladılar. Önümüzdeki dönemde, bunun çok üstünde halka arzlar gerçekleşecek. Özellikle enerji ve sağlık sektöründe büyük ölçekli halka arzlar bekliyoruz. Halihazırda ülkemizin önde gelen ve bilinen markalarına sahip 10 şirket, paylarının halka arz edilerek Borsada işlem görmesi için başvuru yapmış bulunmaktadır. Yakın gelecekte, ilave müracaatların gelmesini de bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Karadağ, Türkiye'nin bölge ülkelerle kıyaslandığında, sermaye piyasaları açısından tartışılmaz bir derinliğe sahip olduğunu belirterek, piyasalarda tüm aktörlerin proaktif olması gerektiği bir dönemden geçildiğini ve bu bağlamda doğru düzenlemelerle yetersiz olan yatırımcı kültürünün geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Olası manipülatif hareketleri doğrudan SPK'ya bildirdiklerini kaydeden Karadağ, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Hisse kültürünü ancak ve ancak manipülatif hareketleri minimize ederek geliştirilebiliriz. Biz teoride uygun düzenlemeleri gerçekleştirirken, piyasalarda yatırımcı güvenini sarsan vakalar yaşanabiliyor. Sektördeki paydaşlarımızın 4 ana ilkeyi benimsemesi gerekiyor. Adil, şeffaf, sorumlu ve hesap verebilir olma. Bu ilkelerin ancak tüm paydaşlar tarafından layıkıyla yerine getirildiği durumda vatandaşa güven sağlayabiliriz. Güven unsurunu perçinlemeden sermaye tabanının genişletilmesinin mümkün olamayacağının farkındayız.”