TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, TBMM'de Akit'e konuştu.
Konuk, çiftçilerin çok ortaklı kooperatif yöntemiyle bir araya gelerek ortaya koyduğu Torku'daki başarıyı, “Torku'da sanayi formatıyla doğal ve tabi olan şeker pancarının da sanayicinin tüketebileceği formatta olması sağlandı. Bu da önemli bir rekabet avantajını sağlıklı olarak şeker pancarına kazandırmış oldu” sözleriyle açıkladı.
“ANADOLU'NUN BAĞRINDAN BİR MARKA ÇIKARDIK”
“Torku Konya Şeker'i Türkiye'de tarım sektörünün sanayileşmiş, sözleşmeli tarım yapan çok ortaklılığın verime ve berekete dönüştüğü ad ve adres diye düşünüyorum” diyen Recep Konuk, “Anadolu'nun bağrından, Anadolu'nun bir üreticisini marka olarak çıkardık. Tabi Türk halkının tükettiği ürünlere çok daha sağlıklı referans olma kabiliyetinin sorumluluğunu da taşıyabilen, bunun da gereklerini yerine getiren büyük bir marka olarak çiftçinin piyasaya arz ettiği büyük bir kuruluşun öne çıkan yüzü olmuştur Torku markası” ifadelerini kullandı.
“ÜRETİCİNİN GÜCÜ BİRLEŞTİRİLEREK OLUŞAN BİR MODEL”
Recep Konuk, Torku'nun başarısını şu sözlerle anlattı: “Özellikle glikozun hiç kullanılmadığı, et ve süt ürünlerinde karminin olmadığı, önceliğin sağlık olduğu, üreticinin gücünün birleştirilerek devam ettiği bir model Torku. Çok ortaklılığın tabana yayılması, üreticinin de milli gelirden daha fazla pay almasının güzel bir yolu ve yöntemidir. Bugün gelişmiş ülkelerin birçoğunda, ekonominin dinamize edilmesinde çok ortaklılık veya kooperatif kuruluşları çok aktif. Ülkelerin gelişmesinde çok büyük katkılar sunuyorlar. Ümit ediyorum Torku bu anlamda model olur. Daha da çok gelişir. Sadece Konya ölçeğinde değil, bütün Türkiye genelinde daha da yaygınlaşır diye düşünüyorum.”