Dolar

35,4856

Euro

36,4774

Altın

3.091,70

Bist

9.977,94

ABD kökenli 3500 şirketten, Trump yönetimine dava

ABD menşeli 3 bin 500 şirket, son iki hafta içerisinde Başkan Donald Trump yönetimine, Çin'e yönelik uygulanan gümrük vergileri nedeniyle çok sayıda dava açtı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-26 14:10:33

ABD kökenli 3500 şirketten, Trump yönetimine dava

ABD menşeli 3 bin 500 şirket, son iki hafta içerisinde Başkan Donald Trump yönetimine, Çin'e yönelik uygulanan gümrük vergileri nedeniyle çok sayıda dava açtı.

Aralarında Tesla Inc, Ford Motor, Target Corp, Walgreen Co ve Home Depot HD.N gibi şirketlerin de bulunduğu Amerikalı firmalar, 300 yüz milyar doları aşan tarifelere karşı çıkıyor.

'Üçüncü ve dördüncü aşama ek gümrük vergilerini' ABD ile Çin'in ticaret savaşlarının hukuka aykırı bir şekilde tırmanması olarak değerlendiren şirketler, davaları ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi'nde açıyor.

Davalar genellikle Washington yönetimini ve ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer'i hedef alıyor.

Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmalar, Trump yönetiminin, 12 aylık süre içinde gümrük tarifeleri koyamadığını ve idari prosedürlere uymadığını öne sürüyor. ABD'li şirketler, söz konusu tarifelerin kendi ithalatlarını etkilediğini belirtiyor.

Otomobil parçaları üreticisi Dana Corp'un şikayet dilekçesinde, ABD hükümetinin, Çin'den ithal edilen ve milyarlarca dolar etkisi bulunan mallara getirdiği ek tarifelerin 'ölçüsüz ve sınırsız' olduğu ifadesi yer aldı.

ABD'de üçüncü (liste 3) ve dördüncü aşama (liste 4) tarifelere karşı açılan davalar ikiye ayrılıyor.

Liste 3, ithalatta yüzde 25'lik ek vergilerle yaklaşık 200 milyar dolara yaklaşırken dördüncü liste yüzde 7,5 tarife ile 120 milyar doları buluyor.

Reuters'ın haberine göre Lighthizer'ın ofisi, davalarla ilgili yorum yapmadı.

Trump yönetimi: Tarifelerde haklıyız çünkü Çin fikri mülkiyeti çalıyor

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), 15 Eylül'de yaptığı açıklamada, ABD'nin Çin'e uyguladığı gümrük tarifleriyle ticaret kurallarını ihlal ettiğini bildirmişti.

Pekin yönetiminin talebi üzerine, DTÖ'nün Anlaşmazlıkların Halli Anlaşması çerçevesinde kurulan panelin hazırladığı raporda, Çin'in, ABD'nin gümrük tarifelerinin ticaret kurallarını ihlal ettiğine yönelik başvurusu haklı bulunmuştu.

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı, Başkan Donald Trump'ın Mart 2018'de Çin'den ithal edilen bazı ürünlere ilave gümrük tarifeleri getirmesiyle başlamıştı.

Trump yönetimi, Çin mallarına uygulanan tarifelerin haklı olduğunu zira Çin'in, fikri mülkiyet hırsızlığı yaparak Amerikan şirketlerini Çin pazarlarına erişim için teknoloji aktarmaya zorladığını öne sürüyor.

Kaynak: Euronews 

Haber Ara