Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

ABD emlak piyasasında kasırga uyarısı

PIMCO, ABD'de yaklaşık 3 trilyon dolarlık ticari emlak piyasasında kara bulutların toplandığına işaret ediyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-05 16:43:07

ABD emlak piyasasında kasırga uyarısı

Pacific Investment Management Co. (PIMCO) ABD'de yaklaşık 3 trilyon dolarlık ticari emlak piyasasında kara bulutların toplandığına işaret ediyor.

Marketwatch.com'da yer alan haberde, PIMCO analistleri piyasalardaki volatilite,  vadesi dolan krediler ve yabancı sermaye akışlarındaki belirsizlik gibi faktörlerin birleşik etkisinin ABD ticari emlak piyasasında volatilite oluşturduğuna dikkat çekiyorlar.

Bu volatilite de gelecek yıl AVM, ofis gibi emlağı finanse eden ticari mortgage'a dayalı menkul kıymetlerde yüzde 5'e varabilen oranlarda bir fiyat düşüşüne yol açabilir.

ABD'de 2008'de patlak veren mali krizde çöp olan ticari mortgage'a dayalı bono fiyatları o tarihten bu yana toparlandı. Pimco bu toparlanmayı ticari emlak bonolarına yönelik talep artışına bağlarken, bu konuda iştahın gelecek aylarda kesilebileceğine dikkat çekiyor.

PIMCO yetkililerinden John Murray, "son bir yılda faiz artışı ve kısa süre önce de, Çin'de yaşanan ekonomik ve siyasi belirsizlikler sonucu sermaye akışları istikrarsızlaştı" diyor.

10 yıl vadeli yüz milyarlarca ticari emlak bonosunun gelecek üç yıl içinde vadesi dolacak; öte yandan, fiyatlardaki volatiliteyle beraber emlak alıcılarının sayısının azalması bu bonolarla ilgili kaygıları daha da artırıyor.

Ayrıca PIMCO'nun açıklamasında, 2008 mali krizi sonrası yürürlüğe konan yasal düzenlemelerle finans kuruluşlarının riskli varlıklara yönelimlerinin sınırlandırılmasının bankaların aracılık pozisyonlarını daralttığına dikkat çekiliyor.  Nitekim bankaların piyasa aktörleri konumunu bırakmaları 15 Ekim 2014'te Hazine bonolarının aşırı değerlenmesinde, yüksek sesle dile getirilmeyen faktörlerden biri olduğu ifade edilmişti.

Haber Ara