Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

AB'ye milyar dolarlık çıkarma

Türkiye, ABD ile AB arasında müzakere edilen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’na (TTIP) dahil olmak için temaslarda bulunacak...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-16 06:55:56

AB'ye milyar dolarlık çıkarma

Star'da yer alan habere göre; Türkiye, ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasında müzakere edilen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'na (TTIP) dahil olmak için harekete geçti.

Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ile birlikte Türkiye TTIP'e katılım açısından önemli bir adım atmış olacak. Bu kapsamda Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş çalışmalarını hızlandırdı.

Kısa süre önce Almanya'dan gelen Bakan ile konuyu görüşerek desteğini alan Elitaş, şimdi de İngiltere yolcusu. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 19-21 Ocak arasında gerçekleşeceği İngiltere ziyareti çerçevesinde, Londra'ya gidecek olan Elitaş, Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Lord Maude of Horsham ile görüşecek.

Londra temasları hakkında değerlendirmede bulunan Ekonomi Bakanı Elitaş, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı konusunda destek verilmesini isteyeceklerini kaydetti. TTIP anlaşması Türkiye dahil edilmeden yürürlüğe girer ve Türkiye Gümrük Birliği içinde kalmaya devam ederse karşılaşılacak ithalat ve ihracat farkından kaynaklanan zararın 4-5 milyar dolar civarında olduğu hesaplanıyor.

Elitaş, İngiltere'deki görüşmelerde ticari ilişkilerin masaya yatırılacağını söyledi. İngiltere ile ticaretin artırılmasının da görüşüleceğini ifade eden Bakan Elitaş “AB ile ABD arasında yürütülen TTIP konusunda şunu diyeceğiz: Gümrük Birliği güncellemesi yaparken Gümrük Birliği'ne girdi isek senin yaptığın STA'lar beni doğrudan bağlasın. Beni de bundan faydalanır hale getirsin. Niye 3. ülkelerle tekrar Gümrük Birliği anlaşmasına giriyorum” dedi.

ALMANYA'DAN DESTEK

İki gün önce Almanya'dan gelen Bakan ile bu konuyu değerlendirdiklerini aktaran Ekonomi Bakanı Elitaş “Ona söyledim. Çok doğru haklısınız Türkiye'nin bu söylediklerini benimsiyoruz haklı olduğunu düşünüyoruz. Gümrük Birliği gözden geçirmesinde haklı olduğunuzu ifade edeceğiz dediler. Gümrük Birliği genişletirken AB ile bu süreci yaparsak TTIP konuşmamıza da gerek yok” diye konuştu.

Haber Ara