Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

3. Havaalanı'nda son durum

İstanbul'un 3. Havalimanı'nda çalışmaların yüzde 15'nin tamamlandığı belirtildi...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-26 06:22:17

3. Havaalanı'nda son durum

İstanbul'un yeni havalimanında projenin yüzde 15'inin inşası tamamlandığı, 6 milyar Euro'luk yatırımın yüzde 25'i yapılırken, hedefin ilk etabı Cumhurbaşkanı'nın doğum günü olan 26 Şubat 2018'e yetiştirmek olduğu belirtildi.

Habertürk Gazetesi'nin haberine göre; İstanbul'un Avrupa yakasının kuzeyinde 76.5 milyon metrekarelik bir arazide 10 bin 200 kişi yeni havalimanının inşası için çalışıyor. Yani Atatürk Havalimanı'nın 7 katı büyük bir arazide 7/24 inşaat faaliyeti sürüyor. Bin 700'ü kamyon olmak üzere 2 bin 194 iş makinesi, sahanın büyük kısmı eskiden faaliyette olan maden ocaklarının oluşturduğu su dolu bozuk çukurları doldurmakla uğraşıyor.

Bir grup gazeteci ile birlikte yeni havalimanının yapım sürecini incelemek üzere helikopter ile bir seyahat gerçekleştirdik ve İstanbul Grand Airport (İGA) Yönetim Kurulu Üyesi ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir'den bilgi aldık.

"MALİYET HESAPLARI İÇİNDE DEVAM ETTİK"

Havalimanının ilk etabının yüzde 15'inin tamamlandığını ifade eden Nihat Özdemir, havalimanının 90 milyon yolcu kapasiteli ve üç adet kuzeygüney pistini kapsayan birinci etap yatırımları için ayrılan 6 milyar Euro'luk bütçenin yüzde 25'ine karşılık gelen 1 milyar 250 milyon Euro'luk bölümünün kasım sonu itibarıyla harcandığını söyledi.

Özdemir, ihaleye girerken 5 ortak (Cengiz-Mapa-Limak- Kolin-Kalyon) olarak 3 defa helikoptere bindiklerini belirterek sahayı karadan ve havadan defalarca patronlar ve teknik elemanlarla incelediklerini anımsattı.

Konuşmasında “Zemin beklediğimizden zor çıktı” diyen Nihat Özdemir, “Bunu itiraf edebiliriz. Biz başta bütün balçığı kaldıracağımızı düşünmemiştik. Yük taşımayan, sıkışmayan bozuk malzemenin bu kadar çok olduğunu tahmin etmemiştik. Ancak çalışma temposunu artırarak bunları ortadan kaldırdık. Şu anda maliyet hesaplarımızın içinde kalarak yolumuza devam ediyoruz” diye konuştu.

Havalimanının tamamının bitmesi sürecinin 2028'e kadar devam edeceğini anımsatan İGA CEO'su Yusuf Akçayoğlu ise şöyle konuştu: “Şu anda Türkiye'de en fazla işçi çalışan şantiye burası; toplam 10 bin 200 kişi çalışıyor. 2 bin civarında kamyon hizmet veriyor. Çalışmalar 24 saat geceli gündüzlü devam ediyor. Günde 800 bin litre mazot yakıyoruz. Buranın inşasında çalışan personelin aylık maaş gideri 6 milyon Euro; ancak yeme, içme, ulaşım gibi maliyetler eklenince genel personel gideri 10 milyon Euro'ya yükseliyor.”

"40 BİN KAPLUMBAĞAYI 89 BİN KARDELENİ TAŞIDIK"

Nihat Özdemir çevreyle ilgili hassasiyetlerine dikkat çekmek için şu açıklamayı yaptı: “Anlatmadığımız çok işimiz var. Havalimanı alanından 40 bin kaplumbağayı toplayarak tek tek ormanın başka alanlarına taşıdık. 89 bin adet kardelen soğanlı bitkiyi Atatürk Arboretumu'na teslim ettik. Projede işe aldığımız ilk personelimiz çevre mühendislerimizdir. Üzerimizde sorumluluk olmamasına rağmen uluslararası ÇED çıkardık. Ağaç kesiminde minimumdan daha aşağıdayız. Bu bölgede ilkel madencilik yapılmış, bölge adeta talan edilmiş. Terminal bittiğinde kestiğimizin 5 katını dikeceğiz. Kaç ağaç kestiğimiz belli” dedi.

Çalışma sahasında taşınmaya müsait olan fidan ve ağaçları Arnavutköy ve Eyüp'teki okul bahçelerine ve ormanlara taşıdıklarını anlatan CEO Yusuf Akçayoğlu da, taşınması uygun olmayan tahmini 2 milyon çalılık ve ağaç karşılığında ise Türkiye genelinde 10 milyon ağaç dikeceklerini dile getirdi.

"HEM KUŞLARI HEM UÇAKLARI KORUYACAĞIZ"

Nihat Özdemir kadrosunda 5 ornitolog (kuş bilimci) olan başka bir şirket olmadığını belirtirken “Göç yolu açısından Atatürk Havalimanı ile aynı akstayız. Radarları kurduk. Hem kuşları hem uçakları korumak için çalışıyoruz” dedi.

Yusuf Akçayoğlu Türkiye'den 3 saatlik uçuşta dünya havacılık sektörünün % 40'ına hâkim olunduğunu belirterek Hindistan ve Uzakdoğu'dan uçacak insanların İstanbul'dan yapacağı aktarmanın biletin ucuzlamasını sağlayacağını söyledi.

"METRO İHALESİNE BİR AN ÖNCE ÇIKILMALI"

Özdemir “Buranın ulaşımı çok kolay. Kilometre olarak uzağa gitmiyoruz. Yaptığımız analizlerle burası karasal açıdan trafiği rahatlatacak. Bunda Yavuz Sultan Selim ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin büyük etkisi olacak” dedi. Havalimanına ulaşım için 33 km'lik yeni havalimanı-Gayrettepe ve 34 km'lik havalimanı-Halkalı arasında yapılacak metronun ihalesine bir an önce çıkılmasını beklediklerini bildiren Özdemir, yaptığımız seyahatte üçüncü köprünün yoluna da hız verildiğine dikkat çekti.

HAVALİMANI VE ÇEVRESİ AFYON'A KADAR ENERJİ TÜKETECEK

Nihat Özdemir, havalimanının hizmet vermeye başladıktan sonra çevrede kurulacak yeni yerleşim ile birlikte 250 megavatlık enerjiye ihtiyacı olacağını dile getirerek “Buradaki toplam enerji ihtiyacı 250 megavat. Afyon ilimizin tüketimi kadar bir enerjiye ihtiyaç var. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) trafo sahası yapacak. Görüşmelerimiz devam ediyor” diye konuştu. Özdemir, havalimanının güneş vb. kendi enerjisini üretmesine yönelik bir çalışma bulunmadığını ancak su konusunda çevreci bir yatırımları olduğunu ifade etti. Sahada “Deniz limanı için çalışmalarımız var” diyen Özdemir akaryakıt ihtiyacının Atatürk Havalimanı gibi denizden giderileceğini söyledi.

"BİZDE ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞAN YOK"

Asgari ücretin artırılmasının kendilerini nasıl etkileyeceğine ilişkin bir soru üzerine Özdemir, “Bizim için asgari ücretin artışında sıkıntı yok. Burada asgari ücretle çalışan bir personelimiz yok. Ancak her çalışanımıza yeni yılda zam yapıyoruz. Asgari ücrete yüzde 30 zam yapılmasını göz önünde bulunduracağız. Oradaki artışı düşünerek yeni yılda zam yapacağız” dedi.

"2018'DE CUMHURBAŞKANI'NIN DOĞUMGÜNÜNE YETİŞECEK"

Özdemir şöyle konuştu: “Sözleşmeye göre birinci etabı 2018'in son çeyreğinde tamamlayacaktık. Ancak ticari yönden ve Türkiye'nin çıkarları için ilk çeyreğine çekiyoruz. Ayrıca, Sayın Bakanımız, (Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım) Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın doğum gününün 26 Şubat olduğunu belirterek 26 Şubat 2018 tarihine havalimanını yetiştirmemizi istedi. Biz de çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz. Bütün işlemleri Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) kontrolünde yapıyoruz. Havalimanı inşaatının biter bitmez açılması ve hiçbir pürüz çıkmaması için çalışıyoruz.”

Haber Ara