Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

2020’de agresif olacağız hızımızı kesmeyeceğiz

Kasım ayında Londra’da gerçekleştirdiği toplantıyla üç yıllık hedeflerini uluslararası yatırımcılarla paylaşan Turkcell Yönetimi, yeni döneme daha güçlü adımlarla giriyor. Büyümede önceliği dijital servislere vermeyi planlayan şirket, üç başlıkta topladığı stratejik planını 2020 başında devreye alacak.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-11 17:22:47

2020’de agresif olacağız hızımızı kesmeyeceğiz

Üç yılda 3 milyar dolarlık yatırımla zirvedeki yerini korumayı hedefleyen Turkcell, dijital ödeme hizmetleri ve dijital iş çözümleri alanlarında da pazar lideri olmayı hedefliyor.

2019 yılını operasyonel açıdan başarılı kapatacaklarını söyleyen Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, “2022 yılında gerek operasyonel gerekse finansal anlamda daha güçlü bir Turkcell olacak. Ortaya koyduğumuz güçlü hedeflerimiz sayesinde dünyanın ilgisini çekmeye devam edeceğiz” mesajını verdi. ‘'Agresif olacağız, hızımızı kesmeyeceğiz'' diyen Erkan, yol haritalarını şu sözlerle açıkladı:

Mobil internet kullanımında rekor

11 ayda, bir önceki yıla göre yüzde 41 artışla 1 milyar 788 milyon GB'ın üzerinde mobil internet kullanımı yapan Turkcell müşterileri, aynı dönemde 139 milyar 559 milyon dakikanın üzerinde konuşma gerçekleştirdi. İletişimin yeni platformu BiP kullanımlarında da hızlı artış gözlendi. 11 ayda 79 milyar mesajın gönderildiği BiP'te toplam 411 milyondan fazla çağrı gerçekleştirildi. Bu çağrılar üzerinden 2,3 milyar dakika sesli, 72 milyon dakika görüntülü görüşme yapıldı.

Milli uygulamalarımız revaçta

Bu yıl müşterilerimiz şimdiye kadarki en yüksek data ve ses kullanımını gerçekleştirdi. Yine yerli ve milli uygulamalarımız BiP, fizy, TV+ ve Dergilik Türkiye'nin en çok tercih edilen uygulamaları arasında ön sıralarda yer aldı. Tüm bu sonuçlar bize cesaret verirken üzerimize büyük bir sorumluluk da yüklüyor.

Cumhurbaşkanımıza hak veriyorum

Sektörde 2020'ye en çok damga vuracak konuların başında fiber altyapı yatırımları geliyor. Sayın Cumhurbaşkanımız yaptığı açıklamalar ile bir kez daha Türkiye'nin geleceğin güçlü ekonomileri arasında yer alabilmesi için fiber altyapının ne kadar önemli olduğuna dikkatleri çekti. Hatta fiber altyapı yatırımlarını engelleyecek kişilerin karşısında kendisini bulacağını söyleyerek bu konuda ne kadar kararlı bir duruş sergilenmesi gerektiğini açıkça ortaya koydu. Cumhurbaşkanımızın bu desteği 2020'ye ve geleceğe daha umutla bakmamıza sebep oluyor. Fiber yatırımların ülkemizin en ücra köşelerine kadar yaygınlaşması yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesi için olmazsa olmaz bir önem taşıyor. Türkiye'de bugün toplam 250-300 bin kilometre uzunluğunda fiber altyapı var. İhtiyacımız olan fiber altyapı uzunluğu ise yaklaşık 1 milyon kilometre. Bu yatırımları her şirket ayrı ayrı yaparsa 15-16 milyar dolar gerekiyor. Ancak hep birlikte ortak yaparsak bunu 3-4 milyar dolara çözebiliriz.

Alt yapımıza güveniyoruz

Turkcell üstün teknolojik altyapısı için son 5 yılda o günkü kurlar ile hesaplandığında 8 milyar doların üzerinde yatırım yaptı. Gelecek 3 yılda da 3 milyar doların üzerinde daha yatırım yapmayı planlıyoruz. 2014 yılından bu yana ise yine o yıllardaki kurlarla hesaplandığında 11 milyar dolardan fazla vergi katkısı sağladık.

Üç ana strateji

Gelecek yıl tech-fin, dijital iş çözümleri ve dijital servisler olmak üzere üç stratejik odak alanında hızla büyüyeceğiz. Turkcell Dijital İş Çözümleri ve Paycell markasıyla hizmet veren Turkcell Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri şirketlerimiz 2020'de Turkcell'in büyümesine katkı sağlayacak iki önemli iştirakimiz olacak. Teknoloji ile finansı buluşturduğumuz tech-fin alanındaki markamız Paycell, Türkiye'nin en çok tercih edilen yeni nesil ödeme platformu haline gelecek. 2022'ye geldiğimizde Paycell'de aylık 17 milyon aktif kullanıcıya ulaşmayı hedefliyoruz. Böylece bu alanda 41 milyar TL'lik bir işlem hacmine ulaşmış olacağız. Dijital İş Çözümleri şirketimizle de dijital entegrasyon pazarında sektörün lideri olmayı hedefliyoruz. Yenilikçi yaklaşımla sunduğumuz hizmetlerimiz sayesinde sayıları 3 milyonu aşan ticari kuruluşa uçtan uca dijitalleşme hizmetleri sunarak rekabette önde olmalarını sağlayacağız. Dijital servisler alanında da tüm dünya çapında kullanılan yerli ve milli dijital uygulamalarımızı daha da yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda dijital servislerimize odaklanmaya devam ederek bu alanda elde ettiğimiz tekil gelirleri de 2022 yılına geldiğimizde 2,5 kat artırmış olacağız.

Türkiye daha cazip olacak

Şirketimiz kendi kulvarında doğru yolda ilerliyor. Hisssedarlarımız bizlere güvenmeye devam etsin. 2010'dan bu yana hissedarlarımıza yaklaşık 3 milyar dolar temettü dağıttık. Böylece neredeyse Borsa İstanbul'da 30 endeksinde işlem gören ortalama bir şirket kadar değeri hissedarlarımızla paylaşmış olduk. Önümüzdeki dönemde de yatırımcılarımıza kazandırmaya devam edeceğiz. Türkiye'ye ve şirketlere yatırım yapmayı planlayanlar için cazip fırsatlar devam ediyor. 2020 yılında bunu daha bariz bir şekilde göreceğiz.

Türkiye'nin içinde teknoloji üreten, servis üreten şirket olarak bugüne kadar dezavantajlı konumdaydık. Çünkü biz ürettiğimiz servisleri tüketiciye götürdüğümüz zaman bütün vergileri öderken rakibimiz olan uluslararası oyuncular burada sıfıra yakın vergi vererek bizimle rekabet ediyordu. Dezavantajlı durumumuz dijital hizmet vergisiyle eşitlenmiş oldu.

Hizmet ihracatımızı ağırlıklı olarak Hollanda'da kurduğumuz Lifecell Ventures şirketimiz üzerinden yürütüyoruz. Bugüne kadar 38 ülkeye hizmet ihraç ettik. Dijital servislerimizin ilgi gördüğü ülkelerin hem sayısını hem de volümünü artıracağız. Bu konu bizim yatırım stratejilerimizin önemli bir parçası.

Haber Ara