Türkiye'nin 2053 yılındaki 1 trilyon dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için lojistik altyapının güçlendirilmesini hedefleyen master plan açıklandı. Planda, İpek Yolu üzerindeki tüm yüklerin Türkiye'den geçmesine dönük hedefler yer aldı.
Ülkemizin Avrupa, ön Asya ve Afrika pazarlarının üretim ve teknoloji üssü olmasında rol oynayacak lojistik alanında yürütülecek politikalar, üç bakanlığın belirlediği master planla hayata geçiriliyor.
294 kilometrelik iltisak hattı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın katılımıyla tanıtılan Lojistik Master Planında sanayinin rekabet gücünü artıracak yeni lojistik merkezleri kurulacağı müjdesi öne çıktı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, organize sanayi bölgeleri (OSB), özel endüstri bölgeleri, limanlar ve serbest bölgeleri içeren 294 kilometrelik iltisak hattı yapma hedeflerinin olduğunu, bu hatlarla birlikte yeni lojistik merkezleri kurarak sanayinin rekabet gücünü artıracaklarını dile getirdi. 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisinde, sanayi bölgelerinin lojistik ihtiyaçlarının giderilmesine öncelik verdiklerini vurgulayan Bakan Varank, ‘'Bu kapsamda, faaliyette bulunan tüm OSB'ler ve endüstri bölgelerinden yük bilgilerini toparladık. Bu yüklerin ilişkili olduğu pazarlar ve sanayi bölgelerinin ihtiyaçlarını da çalışmamıza dahil ettik. Ayrıca tüm sanayi bölgelerimizin konvansiyonel demir yolu hatlarına mesafelerini haritalandırarak Bakanlığımızla paylaştık” ifadelerini kullandı.
İpek yolu koridoru öne çıkıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan da, uzun vadede yaklaşık 1 trilyon dolar ihracatı destekleyecek bir lojistik altyapı kurulması gerektiğini belirterek, “Özellikle İpek Yolu olmak üzere tüm koridorlardaki yük talebinin Türkiye üzerinden geçmesini amaçlıyoruz” diye konuştu.
Planın uygulanmasıyla hedefledikleri kazanımları 2023, 2035 ve 2053 yılları bazında ele aldıklarını belirten Turhan, ‘'Transit koridorların ülkemiz üzerinden geçmesi sayesinde, üreticilerimizin ihracatı artırıcı avantajlar elde etmesini sağlayacağız. Ulaşımda kayıpların azaltılması, lojistik altyapı sayesinde üretim ve tüketimde lojistik maliyetlerinin minimize edilmesini sağlayacağız, rekabet gücümüzü artıracağız. Bunların yanı sıra elde edeceğimiz başka faydalar da olacak” diye konuştu.
Lojistik kabiliyetimiz artacak
Yakın gelecekte tüm lojistik süreçlerinde iyileşmelerin görüleceğinin altını çizen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise “Lojistik sektöründe yaşanan gelişmelerin ülkemizin dış ticaret ve kalkınma politikalarındaki ağırlığı ve etkisi de her geçen gün artmaktadır. Tüm dünyada korumacılığın artış göstermeye başladığı günümüz şartlarında güçlü lojistik kabiliyetleri olan ülkelerin maliyet avantajları büyük rol oynamaktadır” diye konuştu.