Dolar

42,5291

Euro

49,5628

Altın

5.744,63

Bist

11.007,37

'Tıp fakültelerinin kontenjanları dondurulacak'

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, YÖK Başkanı ile görüştüklerini ve tıp fakültelerinin kontenjanlarını donduracaklarını söyledi.

11 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-06 12:24:13

'Tıp fakültelerinin kontenjanları dondurulacak'

AA'nın haberine göre, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, AA'ya yaptığı açıklamada hekim ve hemşire açığının Türkiye'nin önümüzdeki iki üç yıl içindeki en temel sorunlarından biri olduğunu belirtti. Müezzinoğlu, "OECD ülkelerinin ortalamasına göre 10 bin nüfusa 37 hekim düşüyor. Yunanistan'da 10 bin nüfusa 72 hekim düşüyor. Türkiye'de ise 10 bin nüfusa 17 hekim düşüyor. OECD ülkelerinin ortalamasını aldığımızda, o ortalama 37, bizde 17. Yani yarısından daha az hekim sayımız var" diye konuştu.

Müezzinoğlu, hemşire ve sağlık çalışanı sayısının ise OECD ortalamasının üçte biri düzeyinde olduğunu söyledi. Son yıllarda yapılan düzenlemeler sonrasında hemşire açığının hızla kapanmaya başladığını ifade eden Müezzinoğlu, "Geçtiğimiz yıl 20 bin, bu yıl yanılmıyorsam 30 bin ve gelecek yıl 40-50 binli rakamlarda hemşire olacak. Onların da istihdamıyla hemşire ve sağlık çalışanı açığımız büyük oranda kapanmış olacak" dedi.

-

"Kontenjanları donduruyoruz"

Hekim açığını kapatmak için son yıllarda tıp fakültelerinin sayısı ve öğrenci kontenjanların artırıldığına işaret eden Müzzinoğlu, bu kontenjanlarla uzun süre öğrenci alınması halinde ilerleyen yıllarda bu defa hekim fazlalığının gündeme gelebileceğine dikkati çekti. Müezzinoğlu, "Tıp fakültelerindeki kontenjanlarda 12 binlere çıktık. Bu 12 bin olarak devam ederse 2023'ten sonra da hızla hekim fazlasına döner gibi bir fotoğraf oluşacak. Onu 1 Ocak'ta YÖK Başkanımızla görüştük. Tıp fakültelerinin kontenjanlarını şimdi donduruyoruz. Yavaş yavaş da aşağı çekmeye başlayacağız ki çok öğrenci alarak yarın çok mezun vermek ve sonra da 'çok mezunu ne yapacağız' demek gibi bir fotoğrafla karşılaşmayalım" dedi.

Hemşirelere yönelik de geçen yıl bir düzenleme yapıldığını anımsatan Müezzinoğlu, sağlık meslek liselerinden mezun olanların artık hemşire değil yardımcı hemşire ya da sağlık elemanı olacaklarını anlattı.

"50 civarında yabancı hekim Aile Hekimliğinde hizmete başladı"

Yabancı doktorların Türkiye'de çalışabilmesi için Türkçe bilme şartı aramadıklarını belirten Müezzinoğlu, öncelikle hekimin bilgisi, tecrübesi ve Türkiye'ye, sağlık hizmetine sağlayacağı katkının önemli olduğunu bildirdi. Bakan Mehmet Müezzinoğlu, "Şu anda yaklaşık 500 civarında yabancı uyruklu hekim Türkiye'de sağlık hizmeti veriyor. Bu, özel sektörde daha fazla. Çünkü önce özel sektörün önünü açmıştık. Son dönemde de 50 civarında yabancı hekim Aile Hekimliğinde hizmete başladı" açıklamasında bulundu.

Erhan ÖZKARA
Aynı uygulamayı teknik elemanlar için de bekliyoruz. Etraf mühendislik fakültesi doldu.
saga
Yani bakan diyor ki, sizin 10 binde 17 hakkınız var. Be adam sormazlar mı daha fazla doktor daha fazla hizmet değil mi? Sen doktorların o küstah tavırlarına talim etmemizi mi istiyorsun be adam. Doktorun fazla olmasından dolayı doktorların kazancının düşeceğinden mi korkuyorsun be adam. Tabii ki doktor sayısı çok fazla olmalı toplumda dengeden dolayı bir adalet oluşmalı.
Aynur
Yurtdışından mezun Türk vatandaşı doktorlar denklik engeliyle beklesin dışarıdan dr ithal edin peki dışarıdan ithal edilen doktorlardan denklik almadan nasıl oluyorda Türkiye de çalısabiliyor...Bu ülkenin vatandaşi hemde 2-3 dil bilen ana diliyle beraber 4 dil bilen bu doktorlara kim sahip çıkacak?!...Derin devlet zaten Türkiyeye dr kazandırmamak için tum engelleri koymuş...Buna biran önce devlet büyüklerinin el atması gerekiyor....

Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SON VİDEO HABER

Prof. Özkaya: 'Antioksidan ve vitamin takviyeleri ömrü kısaltıyor'

Haber Ara