Güçlü bir bilişim altyapısı ve akademik kadroya sahip olan Sakarya Üniversitesi öğrencilerini sadece nitelikli bilgi ile değil, sosyal ekonomik sportif ve kültürel alanda da nitelikli bir birey olarak mezun etmeyi amaçlamış durumda.
Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, uluslararası standartlarda ve sektörle entegrasyonu hedef alan eğitim ile öğrencilerin tercihlerinde ilk sıralarda yer aldıklarını belirtiyor.
Savaşan, "araştırma faaliyetlerine hız kesmeden devam eden üniversitenin öğretim üyeleri; hâkim olduğu en az bir yabancı dille dünyayı takip eder, ders içeriklerini sürekli günceller ve öğrencilerine rehberlik etmeyi önemserler. SAÜ'de çok sayıda yabancı öğretim üyesi eğitim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir" değerlendirmesinde bulunuyor.
TÜM TEKNOLOJİ İMKANLARI MEVCUT
Sakarya Üniversitesinin çift anadal (ÇAP) ve yandal programı uygulamalarının çokluğuyla dikkati çekiyor. Tüm kampüslerinde kablosuz ağ bağlantısı ve bilgisayar laboratuvarları bulunmakta olup, öğrencilere kimlik karşılığı ödünç dizüstü bilgisayar hizmeti sunulmaktadır. Ders içerikleri ve eğitim materyalleri öğrencilerimizin diledikleri zaman ulaşabilmelerini temin etmek maksadıyla dijital ortamdadır. Türkiye'de yeni gündeme gelen dijital üniversite olmanın gereklerinden olan ‘sanal sınıf' ve ‘dijital materyal yükleme' gibi uygulamalara SAÜ çok önceden geçmiştir. Kısacası, eğitimi hem örgün hem de dijital (sanal) olarak yürütebilen tek sistem Türkiye de sadece SAÜ'de mevcut.
6 ENSTİTÜ 14 FAKÜLTE
Sakarya Üniversitesi temelleri 1970'te Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu ile atılmış ve 1992'de Sakarya Üniversitesi adını aldı. Üniversite bünyesinde; 6 enstitü, 14 fakülte, bir konservatuvar ve iki meslek yüksekokulu bulunmakta olup, SAÜ ISO2002 Kalite Belgesi ile “EFQM Mükemmellik Yetkinlik Seviyesi Kalite Belgesi”ne sahip ilk ve tek devlet üniversitesi olma özelliğine ulaştı.
BAŞARISI TESCİLLENDİ
Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, " 2001 yılından itibaren birçok ulusal ve uluslararası standart ve kalite belgesini alan üniversitemiz; Avrupa'da ve dünyada tanınan en saygın ödüllerden biri olan EFQM Avrupa Mükemmellik Ödülü'nü alan tek Türk üniversitesidir. 2010 yılında “Ulusal Kalite Büyük Ödülü”nü alan Sakarya Üniversitesi, 2013 yılında da “Türkiye Mükemmellikte Süreklilik Ödülü”ne hak kazanmış, en son 2018'de Avrupa Mükemmellik Ödülü ile başarısının kalıcılığını belgelemiştir." değerlendirmesinde bulundu.
Savaşan şu noktalara vurgu yaptı:
AKREDİTASYON MİSYONU
"Üniversitemiz, Türkiye'de en çok programı akredite edilen üniversite unvanına sahiptir. 40'tan fazla programımız akredite edilmiş, 20 programımızın ise akreditasyon süreci devam etmektedir. SAÜ'nün bu başarısı YÖK'ün “2019 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu'nda da Türkiye'de en çok programı akredite edilen üniversite” ünvanı alınarak tescillenmiştirSakarya Üniversitesi; Afrika'dan Uzak Doğu'ya, Türki Cumhuriyetlerden Balkanlara, Latin Amerika'dan ada ülkelere kadar 106 ülkeden yaklaşık 4 bin uluslararası öğrenciye eğitim veren üniversitemiz, Türkiye'nin bu anlamda ‘en renkli' kampüslerinden birine sahiptir.Sakarya Üniversitesinin eğitimöğretim-araştırma gibi akademik faaliyetlerin yanında, öğrencilerin sosyal etkinliklerini de sistematik olarak tanıyarak ‘Sosyal Transkript' veren Türkiye'deki ilk ve tek üniversitedir. “
UYGULAMALI EĞİTİM İLE TAKVİYE
Savaşan değerlendirmesini şöyle sürdürdü:
Türkiye'de ilk defa Sakarya Üniversitesi tarafından meslek yüksekokullarında uygulanmaya başlanan 3+1 uygulamalı eğitim modeli, 7+1 ve UMDE (Uygulamalı Mühendislik Deneyimi Eğitimi) adıyla fakültelerde de hayata geçirilmiştir. Böylece okullarında yeterli teorik eğitimi alan öğrenciler, son dönem gittikleri kurumlarda uygulamalı eğitim alıyor ve iş hayatını yerinde görerek alanlarının gerektirdiği pratik beceriyi edinmektedir. ‘İşyeri Fakültede' modeli ile büyük firmaların fakültelerdeki ofislerinde çalışan öğrenciler mezun olmadan çalışma fırsatı yakalamaktadırlar.
Sakarya Üniversitesi olarak Sapanca Gölü manzaralı yemyeşil kampüsünde öğrencilerin rahat bir eğitim alması için her türlü olanağı düşünülen “Yaşayan Kampüs Projesi” ile de SAÜ'yü tercih edecek öğrencilere ilave imkân ve sürprizler hazırlanmaktadır. Bilişim ihtiyacından kütüphane ihtiyacına, spordan boş zaman aktivitelerine öğrenci olmayı kolaylaştıran ve neşeli hale sokan her imkân mevcuttur. Öğrenci dostu bir şehir olan Sakarya, yeterli kültürel ve yaşamsal ortamı öğrenciye karmaşadan uzak bir şekilde sunmaktadır. Öğrenciler, İstanbul'a yakın ama İstanbul'un karmaşasından uzak, rahat, huzurlu ve tam bir öğrenci atmosferinde eğitim görmektedirler.
İŞTE ÜNİERSİTENİN İLGİLİ BÖLÜMLERİ
● Eğitim Fakültesi ● Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fak. ● Diş Hekimliği Fakültesi ● Fen-Edebiyat Fakültesi ● Hukuk Fakültesi ● İlahiyat Fakültesi ● İletişim Fakültesi ● İşletme Fakültesi ● Mühendislik Fakültesi ● Sağlık Bilimleri Fakültesi ● Sanat Tasarım ve Mimarlık Fak. ● Siyasal Bilgiler Fakültesi ● Tıp Fakültesi
YÜKSEKOKULLAR
● Devlet Konservatuvarı
MESLEK YÜKSEKOKULLARI
● Adalet MYO ● Adapazarı MYO ● Sağlık Hizmetleri
MYO ENSTİTÜLER
● Eğitim Bilimleri Enstitüsü ● Fen Bilimleri Enstitüsü ● İşletme Enstitüsü ● Orta Doğu Enstitüsü ● Sağlık Bilimleri Enstitüsü ● Sosyal Bilimler Enstitüsü
● ‘Sektör Dersleri', SAÜ'nün eğitimi sektörle entegrasyon etme anlayışı içinde geliştirdiği en son açılımdır. Sektör dersleri, çok sayıda büyük firmanın doğrudan ders açması ve içerikleri sektörle birlikte oluşturulan derslerin sektör temsilcileri tarafından verilmesine dayanmaktadır. Böylece öğrencilerimiz mezun olmadan ilgili sektöre bilgi ve donanım olarak daha da hazır hale gelmekte; sektör temsilcileri ile tanışarak network oluşturabilmektedirler.