Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

İsmet Yılmaz: Hiç kimseyi istemediği bölüme göndermeyeceğiz

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG'un ardından getirilen yeni sistem sonrası İmam Hatip ile ilgili iddiarı yanıtladı. Yılmaz, 'Hiç kimseyi istemediği bir bölüme göndermeyeceğiz' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-08 08:55:50

İsmet Yılmaz: Hiç kimseyi istemediği bölüme göndermeyeceğiz

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığının 2018 bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

"HİÇ KİMSEYİ İSTEMEDİĞİ BÖLÜME GÖNDERMEYECEĞİZ"

İsmet Yılmaz'dan, yeni liseye giriş sistemiyle ilgili yeni açıklamalar geldi. Çocukların zorla imam hatip liselerine gönderileceği yönündeki iddiaları reddeden Yılmaz, "Hiç kimseyi istemediği bir bölüme göndermeyeceğiz" dedi. 

Kaldırılan TEOG'un yerine getirilen yeni sistemle ilgili "Öğrenci kendisi seçecek. İsterse girer, isterse girmez. O zaman da evinin yanında tercih ettiği okula girecek" diyen Yılmaz, şunları kaydetti:

"'Tercihle serbestlik mi olur?' Evet, tercihinizi serbest iradeyle yaparsanız pekala hem tercih ettiğiniz hem de istediğiniz yere gireceksiniz. 'Hiç kimseyi istemediği bir bölüme göndermeyeceğiz.' dememize rağmen yine basında, önemli olan tepki oluşturmak, 'Çocuklarımızı zorla imam hatibe göndereceksiniz, meslek lisesine göndereceksiniz.' deniyor. Böyle bir şey yok. Eğitim bölgelerinde, o bölgede olan öğrencilerin hepsini alacak kadar birimler oluşturacağız. Arkadaşlar bu konuda çalışıyorlar. Mayısta açıklayacağımızı söyledik. Dolayısıyla hiç kimse merak etmesin.

GÖÇ KONUSU

'Şimdiden göçler başladı', 'Güzel okulun yanında evim kira var' deniyor. Biz şu anda ortaokulu, adrese dayalı olarak yapıyoruz. Ortaokulda adrese dayalı olarak yaptığımız halde evini satıp başka yere taşınanı gördünüz mü? Hiç merak etmeyin. İlkokul da ortaokul da lise de aynıdır. Önümüzdeki dönemde evlatlarımızı çok daha iyi bir eğitim sistemine kavuşturacağız."

"NİTELİKLİ OKUL" HAKKINDA  AÇIKLAMA

Nitelikli okulların niteliği nedir? Öğrenciyi sınavla almış olması. Bu, diğerlerinin niteliksiz olduğu tanımını getirmez. O zaman illa derseniz 'Bunlar nitelikli', 'Diğerleri daha nitelikli' dememiz lazım.

İMAM HATİP BÜTÇESİ

İmam hatip liselerinin yatırım ödeneği yüzde 17, mesleki ve teknik liselerin yüzde 32. Meslek liselerinin bütçesi, geçen yıl 13 milyardı. 2002 yılında eğitimin toplam bütçesi 10,5 milyardı... Bütçenizden neye fazla kaynak ayırdıysanız ona öncelik vermişsiniz demektir. Bizim bakanlığın önceliği mesleki eğitim. Mesleki eğitimi memleket meselesi olarak görüyoruz.

KUR'AN-I KERİM DERSLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

(İzmir Karaburun'da Kur'an-ı Kerim dersinin zorla seçmeli ders olarak okutulduğu iddiası) Böyle bir şey yok. İl müdürüyle de görüşüldü, denildi ki, 'Bizim böyle bir talebimiz yok. Böyle bir hakkımız yok, zorlayabilmek mümkün değil'. İl müdürü bana doğru olmadığını söylüyor, eğer zorlama varsa çok net soruşturmayı açarız.

ATATÜRK'ÜN MÜFREDATTAKİ YERİ

(Müfredatta Atatürk ile ilgili azaltma yapıldığı iddiası) Atatürk ile ilgili beden eğitimi ve spor dersinde, coğrafyada, çağdaş Türk ve dünya tarihinde, fen liselerinin fizik, kimya ve matematiğinde, Atatürk'ün geometri üzerine yaptığı çalışmalar da dahil olmak üzere var. Fizikte var, görsel sanatlarda var. Atatürk'ün sanata ve sanat eğitimine verdiği önem, Atatürk'ün müzelerin kurulmasındaki katkıları var. Kimyada var, müzikte var. Türk kültür ve medeniyet tarihinde var, Türkçe'de var. Türkçe dersinde her sınıf düzeyinde sekiz temanın işenmesi zorunludur. Bu sekiz temanın da üç tanesi her yıl işlenecektir. Üç temadan bir tanesi milli mücadele ve Atatürk. Hayat bilgisi ilkokul bir, iki ve üçte var. İlkokul bire giden bir çocuğun okulunun, evinin adresini bilmesi beklenmiyor. Deniyor ki 'Çocuğun cebine evinin adresini koyun, telefon numarası da koyun'. İkinci sınıfa geçtiğinde artık çocuk evinin adresini bilir, telefonu bilir diye düşünülüyor. İlkokul birdeki (öğrenci), hayat bilgisinde Atatürk'ün hayatını
bilir. 'Bunları kazansın.' diyoruz.

NURİYE GÜLMEN VE SEMİH ÖZAKÇA

(KHK ile görevlerinden ihraç edilen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın durumları) Hiç kimsenin bunların eylemini desteklememesi lazım. Eğer desteklerseniz bunları ölüme sürüklersiniz. 'Mücadele' doğrudur ama mücadele hak, hukuk içerisinde yapılmalıdır. Hiç kimsenin kendisini öldürme hakkı dahi yoktur. Dolayısıyla burada bir haksızlık yapılmaktadır. Öğretmenler o haksızlığı öncelikle kendisine yapmakta. Bunun yanlış olduğunu ben söylüyorum, herkesin de söylemesi lazım.

Yılmaz'ın açıklamalarından öne çıkan diğer bölmler şöyle:

- Diyoruz ki Türkiye'de ne eksiklik varsa bunun bütün sorumlusu Milli Eğitim Bakanlığı, bunu kabul ediyoruz. Sağlıkta memnuniyette 70'in üstünde bir rakam var. Bunu eğitim sistemine borçluyuz. Doktorlar, hemşireler, hastabakıcılar, hastane yöneticileri bizim eğitim sistemimizden çıktı. Türkiye'nin ihracatı da 36 milyar dolardan 154 milyar dolara çıktı. Buradaki başarı da eğitimden kaynaklı.

- Ben eğitim iyiye gidiyor diyorum... Allah için eğitimin kötüye gittiğini nereden çıkardınız?

- 2015'te TIMMS sınavındea başarı yakalandı. TIMSS'teki başarı ile Fransa ile aşağı yukarı aynıyız. Fransa, öğrenci başına 15 bin dolar harcıyor, biz 3 bin dolar harcıyoruz. 3 bin dolar harcamakla Fransa'nın yakaladığı başarıyı yakalıyoruz. TIMMS'e herkes baksın. TIMMS'teki 1999'daki seviyesi ile son verilerini karşılaştırın.

- PISA'da Türkiye'nin ortalaması arttı. 2006'da Türkiye'nin ortalaması 424 iken 425'e çıktı. Türkiye'nin sırası 54'te. Önce 47 idi. 57 ülke arasında 47'nci olmuşsunuz, sizden sonra 10 ülke geliyor. Şimdi ise 72 ülke katılmış, 54'üncü sırada. PISA'ya bakışım belli. Vietnam, ABD'nin önünde. PISA'da önde olmak eğitimde çok ileri gittiği anlamına gelmez. Vietnam'ın ABD'den çok daha iyi eğitim verdiğini söyleyebilir misiniz?
Vietnam, orta gelişmişlik düzeyini bile yakalamamış bir ülke.

- Uluslararası raporlar Türkiye'deki değerleri sağlıklı bir şekilde almıyor. En son OECD Eğitime Bakış Raporu'nda da gerçek bilgiler yansıtılmadı.

- 2010 KPSS soruşturması kapsamında, 2 bin 371 kişinin ilişiği kesildi.

- 39 bin 300 sözleşmeli öğretmen ataması yapıldı, bunlardan 200'ü henüz göreve başlamadı.

- Cinsel taciz suçundan dolayı 165 kişi devlet memurluğundan çıkartıldı. Ayrıca 16 kişinin kademe ilerlemesi durduruldu, 101 kişiye de aylıktan kesme cezası verildi.

Yılmaz'ın konuşmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, ÖSYM ve üniversitelerin 2018 yılı bütçeleri ve 2016 yılı kesin hesapları komisyonda kabul edildi.

"EN AZ 6 AY İKAMET ŞARTI ARANACAK"

Yeni liseye giriş sisteminde, “iyi” okulların çevresine taşınmaların artabileceği yani mahalle göçü tartışması yaşanıyor. Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, bu konuda düzenleme gündemde. Göçe karşı, en az 6 ay aynı yerde ikamet etme şartı aranacağı ve farklı adres gösterenlere cezai işlem uygulanması öngörülüyor. Ayrıca, hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler için de komisyon kurulabilceği belirtiliyor.

Haber Ara