Dolar

32,5752

Euro

34,9733

Altın

2.455,97

Bist

9.774,38

Ebu Merzuk: Hamas ile Suriye rejimi arasında ilişki yok

Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk, Hamas ile Suriye rejimi arasında bir ilişki olmadığını söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-18 11:04:58

Ebu Merzuk: Hamas ile Suriye rejimi arasında ilişki yok

Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk, Rusya'daki temasları ile ilgili Moskova'da basın toplantısı düzenledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Orta Doğu ve Afrika Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ile dün görüştüğünü hatırlatan Ebu Merzuk, görüşmede, Suriye, Cezayir, Libya sorunları, Mısır'ın Filistin meselesindeki ara buluculuk rolü gibi konularının ele alındığını belirtti. Ebu Merzuk, ABD'nin, Ortadoğu'daki durumu kötüleştirdiğine dikkati çekerek, "Trump'ın başkanlığındaki ABD, Ortadoğu'nun ve Filistin halkının kaderini tek başına belirlemeye çalışıyor" dedi.

"ESED REJİMİYLE İLİŞKİMİZ YOK"

Suriye'deki Hamas'ın varlığı iddialarını cevaplayan Ebu Merzuk, "İster Hamas hareketinin ister Suriye rejiminin sözcülerinden, üyelerinden veya etrafından aktarılmış olsun basında çıkan haberler gerçeği yansıtmıyor. Hamas'ın Suriye'de varlığı yok, Suriye ile ilişkimiz de yok. Hamas ile Suriye arasında ilişki yok. İlişkilerimizin dondurulmasında her iki taraf da suçlu. Suriye'den ayrılmaya zorlandığımız zaman ilişkilerimiz bozuldu. Suriyeliler ile ilişkilerimizin düzeleceğini umuyoruz" diye konuştu.

"İRAN İLE İLİŞKİLERİMİZ İYİ"

Bunun yanı sıra İran ile iyi ilişkiler içerisinde olduklarını söyleyen Merzuk, ABD yaptırımlarını eleştirerek "İran'daki 80 milyon insanın kuşatılmakta olduğunu” söyledi.

SURİYE: HAMAS İLE GÖRÜŞMÜYORUZ

Marbuta Haber'in Suriye devlet haber ajansı SANA'dan aktardığı habere göre Şam yönetiminden de Ebu Merzuk'un açıklamasına benzer bir açıklama geldi.

Buna göre SANA'ya konuşan Suriyeli bir yetkili Hamas ile Şam arasında görüşmelerin olduğuna dair haberleri yalanladı.

Bu konuda ilkesel bir tutumları olduğunu ifade eden yetkili, "Hamas'ın terörist örgütleri (Suriyeli muhalifler) desteklediğini ve görüşmeler ile ilgili dolaşan haberlerin Şam'ın bu konudaki tutumunu değiştirmediğini ve değiştirmeyeceğini" belirtti.

HAMAS ŞAM OFİSİNİ 2011'DE KAPATTI

Hamas, Suriye'de 2011'de başlayan "Arap Baharı"ndan birkaç ay sonra Şam'daki ana ofisini kapatmış, üst düzey yetkililerinin çoğu Suriye'yi terk etmişti.

Hamasın o dönemde siyasi lideri olan Halid Meşal ofis kapandıktan sonra bir süre daha Şam'da kalmış daha sonra ise o da Suriye'yi terk etmişti.

Daha sonra Hamas'ın Gazze'deki bazı etkinliklerde Suriye'nin iki yıldızlı resmi bayrağı yerine Suriyeli muhaleflerin 3 yıldızlı Suriye bayrağı kullanılmıştı.

Hamas'ın Halid Meşal'den sonraki siyasi lideri İsmail Heniyye 2018 yılında Suriye ile ilgili yaptığı bir açıklamada Suriye halkının ve hükümetinin Filistin'e desteğinden bahsetmiş ve Suriye'de olan bitenin fitneyi aşarak uluslararası bir savaş haline geldiğini söylemişti.

FİLİSTİNLİ GRUPLAR ARASINDA GÖRÜŞ AYRILIĞI

Filistin güçleri arasında görüş farklılığının olduğuna dikkati çeken Ebu Merzuk, "Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) gibi güçlerle ortak hedefimiz, Filistinli sığınmacıların, Filistin'e dönmelerini sağlayarak, başkenti Kudüs olan Filistin devletini oluşturmaktır. Fakat bu konuya yaklaşımız maalesef farklı" değerlendirmesinde bulundu. Ebu Merzuk, Filistin sorununun siyasi müzakerelerle değil, direniş yoluyla çözüleceğinin altını çizdi.

GAZZE ARTIK YAŞAM İÇİN UYGUN DEĞİL

Gazze Şeridi'nin, İsrail'in siyasi ve ekonomik ablukası altında olduğunu hatırlatan Ebu Merzuk, İsrail'in bölgedeki durumu dengesizleştirdiğini vurguladı.

Ebu Merzuk, Gazze'deki durumun kötü olduğuna işaret ederek, "Birleşmiş Milletlerin yaptığı analizlere göre, 2020'de Gazze Şeridi yaşam için uygun olmayacak. Uluslararası toplumun, Gazze'de halkı desteklemesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

"LİBYA YÖNETİMİ FİLİSTİNLİLERE YARDIMCI OLMAK İSTEMİYOR"

Bazı Arap ülkelerinin de Filistin halkına karşı politika yürüttüğüne dikkati çeken Ebu Merzuk, "Libya'da eskiden yaklaşık 450 bin Filistinli yaşıyordu. Şimdi bu rakam çok düşük. Libya yönetimi Filistinlilere yardımcı olmak istemiyor" ifadelerini kullandı.

Haber Ara