Afrika'nın güneyinde bulunan Zimbabve'de ordu, dün sabaha karşı devlet televizyonunu ele geçirmesinin ardından ordu mensubu bir askerin TV'de bildiri okuması ve askerin hükümete el koymadığını, Cumhurbaşkanı Robert Mugabe'nin güvende olduğunu, hedefin Mugabe çevresindeki suçlular olduğunu ifade etmesi sebebiyle ilk etapta 'darbe mi, değil mi' tartışmaları yaşansa da kısa süre sonra bunun bir darbe olduğu anlaşıldı.
Mugabe ile eşinin gözaltında olduğu belirtilirken, bunun yanı sıra Yüksek Öğrenim Bakanı Jonathan Moyo‚ Yerel Yönetim Bakanı Saviour Kasukuwere ve Maliye Bakanı Ignatius Chombo'nun da gözaltına alındığı bildirildi. Artık Zimbabve'nin devrik lideri Mugabe'nin ev hapsinde olduğu biliniyor. Ayrıca, askeri müdahalenin ardından başkent Harare'de okullarda eğitime ara verildiği ve dükkanların kepenk kapattığı bildiriliyor...
DARBE İÇİN ÇİN'DE ONAY ARADI
Tüm bunla ryaşanırken, darbenin arkasındaki uluslararası güç de gündeme geldi. Yeni Şafak'ın haberine göre Zimbabve'deki darbeyi gerçekleştiren Darbeci General Constantino Chiwenga'nın geçen hafta Pekin'de görüşmeler yaparak darbeye onay aramıştı...
ÇİN İDDİALARI REDDETTİ
Habere göre Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang ise suçlamaları reddederek Chiwenga'nın ziyaretinin “Olağan bir askeri temas” olduğunu ileri sürdü.
ÇİN MUGABE'NİN DEVRİLMESİNE İLİŞKİN NE DÜŞÜNÜYOR?
Pekin yönetimi, Mugabe ile Soğuk Savaş yıllarına giden sıkı dostluğuna rağmen göreve iadesini de talep etmedi. Sözcü Geng Shuang, Zimbabve'nin iç sorunuyla uygun bir şekilde başa çıkmasını umduğunu belirterek barışçıl ve istikrarlı bir gelişmenin sağlanmasını umduklarını kaydetti.
MUGABE ÇİN'DEN ÖDÜL ALMIŞTI
Bu arada Çin, Mugabe'ye 2015'te Çin'in Nobel'i olarak bilinen ‘Konfüçyüs Barış Ödülü' vermişti.
ÇİN'İN EN ÇOK YATIRIM YAPTIĞI ÜÇÜNCÜ ÜLKE: ZİMBABVE
Afrika'nın en büyük ticari ortağı olan Çin, Zimbabve'deki büyük yatırımlarını siyasi çatışma riskinden çekiniyor. Çin, 2000-2012 arasında Zimbabve'de iletişim, inşaat, enerji ve tarım alanlarında 128 projeye yatırım yaptı. Ülke, Pekin'in en çok yatırım yaptığı ülkeler sıralamasında üçüncü sırada yer alarak sadece 2013'te 600 milyon dolar yatırım aldı. Zimbabve'nin en büyük ticari ortağı olan Çin, 2015'te ülke ihracatının yüzde 28'ni tek başına satın aldı.
ESKİ BAŞKAN YARDIMCISININ PEKİNLİ GENERALLERLE YAKIN İLİŞKİSİ VAR
Mugabe'nin görevden aldığı ve darbenin ardından ülkeye dönen eski Devlet Başkan Yardımcısı Emmerson Mnangagwa'nın 1960'larda Çin'de askeri eğitim adlığı ve Pekin'deki üst düzey generaller ile yakın bağları bulunduğu belirtiliyor.
MUGABE'NİN KOLTUĞUNA OTURDU
Zimbabve ordusu, iki gün önceki darbe sonrasında Mugabe'nin yardımcısı Emmerson Mnangagwa'yı Geçici Devlet Başkanı olarak atamıştı.
NELER YAŞANDI?
Kendisinden sonra başa geçecek olan yardımcısı 75 yaşındaki savaş gazisi Zimbabve eski Başkan Yardımcısı Emmerson Mnangagwa'yı 6 Kasım'da görevden alan ve yerine 52 yaşındaki karısı Grace Mugabe'yi getiren Zimbabve'nin 37 yıllık yöneticisi 93 yaşındaki Robert Mugabe geçen hafta attığı bu adım sonrasında çok eleştirilmişti.
GENELKURMAY BAŞKANI ADIM ATMAYA HAZIR OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİ
Genelkurmay Başkanı Mnangagwa'nın destekçilerine yapılan tasfiyeye son vermek için "adım atmaya" hazır olduğunu söylemişti. Chiwenga, Zanu PF'deki tasfiyelerin "net bir şekilde bağımsızlık mücadelesine katılanları hedef aldığını" söylemişti.
BASIN TOPLANTISINA ASKERLER KATILMIŞTI
Görevden alınan Mnangagwa, 1970'lerde ülkenin bağımsızlık mücadelesinde yer alan isimler arasında bulunuyor. Chiwenga'nın basın toplantısına 90 üst düzey ordu yetkilisi katılmıştı. Bu açıklamayı 'darbe tehdidi' olarak orumlayan iktidardaki Zanu-PF ise Genelkurmay Başkanı'nı 'vatana ihanet'le suçlamıştı.
Zanu PF'nin gençlik kolu başkanı Kudzai Chipanga ise genelkurmay başkanının ordunun tamamının desteğine sahip olmadığını söylemişti. Tırmanan gerilimle birlikte Zimbabve'nin başkenti Harare sokaklarında giderek artan sayıda zırhlı araç görüldüğü ve askerlerin stratejik noktalara yerleştirildiği yönünde haberler gelmeye başlamıştı.
Ordunun desteklediği Mnangagwa ve Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga, devlet başkanlığı görevini kocasından devralmayı umut eden 52 yaşındaki First Lady Grace Mugabe'ye karşı çıkıyordu.