Fırat Kalkanı Harekatı ile Cerablus ve El Bab'da yeniden yaşanılabilir bir ortam inşaa eden Türk Silahlı Kuvvetleri şimdi de Afrin'de aynı uygulamayı hayata geçirmeyi planlıyor. Operasyon sonrasında toplam 500 bin kişinin Afrin'e dönmedi bekleniyor.
SURİYE'LİLERİN 4'TE 1'İ ÜLKE DIŞINDA
2012'de 22 milyon 500 bin olan Suriye nüfusu iç savaş süresince hızla düştü. Milyonlarca insan ülke içinde göç ederken 6 milyon 100 bin kişi de çareyi yurt dışına sığınmakta buldu. Sığınmacıların önemli bir kısmı Lübnan, Ürdün ve Türkiye'ye kaçtı.
TÜRKİYE VE LÜBNAN BAŞI ÇEKİYOR
Yeni Şafak'ın haberine göre Türkiye'nin yanı sıra Lübnan 1 milyon, Ürdün 650 bin, Almanya 300 bin, Birleşik Arap Emirlikleri 240 bin, Irak 230 bin, Kuveyt 155 bin, Mısır 117 bin, İsveç 110 bin, Macaristan 72 bin, Avusturya 40 bin, Kanada 39 bin, Hollanda 31 bin, Libya 27 bin, Ermenistan 20 bin, Danimarka 19 bin, Bulgaristan 17 bin, ABD 16 bin, Belçika 16 bin, Norveç 14 bin, Singapur 14 bin, İsviçre 13 bin, Fransa 12 bin Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor.
EN FAZLA MÜLTECİ HALEP VE İDLİB'TEN
AFAD'ın bir süre önce mültecilere dönük yaptığı araştırma, Suriyelilerin kamuoyunun bildiği ülkelerinden ayrılış nedenini bilimsel olarak da ortaya koymuş durumda. Suriyelilerin yüzde 57'sinden fazlası yani her beş misafirden üçü güvenlik sorununu Suriye'den ayrılış nedeni olarak belirtiyor. Savaş sırasında Suriyeliler kendilerine en yakın ülkeye göç ettiği dikkati çekilirken, Türkiye'nin ağırladığı sığınmacıların önemli bir bölümü Kuzey Suriye bölgelerinden geliyor. Bu çerçevede Halep, Türkiye'ye en çok mülteci yollayan kent. Türkiye'ye gelen toplam mültecilerin yüzde 36'ya yakını Halep'ten geldi. Türkiye'ye en çok misafir yollayan ikinci kent İdlib. Türkiye'deki mültecilerin yaklaşık yüzde 21'i İdlib'ten geldi. Türkiye'ye gelen Suriyeli misafirlerin bir dereceye kadar yüksek bir yüzdesi Rakka ve Lazkiye'den.