Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Yunanistan seçimden bıktı

Yunanistan'da oy verme işlemi sürerken, oy kullanan vatandaşlar bundan sonra bir seçim daha istemediklerini belirtiyor.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-20 16:58:22

Yunanistan seçimden bıktı

Başkent Atina'da Akropolis eteklerindeki ünlü Plaka semtinde Piramatiko Okulu'nda oy kullananlar, seçim sonucuyla ilgili beklentilerini AA muhabirine anlattı. 

Özel sektörde çalışan 35 yaşındaki Hristos isimli seçmen, "Umarım bir daha sandık başına gitmeyiz. Liderler artık işbirliği yapsın ve bir hükümet kurulsun" dedi. 

Kostas isimli 73 yaşındaki emekli seçmen de "Daha iyi bir yarın ve daha iyi bir Yunanistan için oy kullandım" diye konuştu. 

Ekonominin dibe vurduğundan şikayet eden 43 yaşındaki Haris adındaki esnaf da seçim sonrası bir an önce hükümet kurulmasını umut ettiğini söyledi.

"Kim iyiyse o kazansın" diyen 80 yaşındaki Sophia isimli emekli seçmen, "Yaşıma rağmen iyimserim" dedi. 

- "Tek bir partinin iktidara gelmesi mümkün değil"

Seçimden fazla beklentisinin olmadığı ifade eden Nikos adındaki devlet memuru ise "Tek bir partinin iktidara gelmesi mümkün değil. Ben sadece kurtarma paketinin sancısız uygulanmasını umut ediyorum" diye konuştu. 

İsmini vermek istemeyen devlet memuru başka bir seçmen ise kemer sıkma önlemlerine ve Avrupa Birliği'ne karşı çıkan bir partiye oy verdiğini belirtti. 

Yutina adında 33 yaşındaki grafik tasarımcısı, "Hiçbir şeyin değişeceğine inanmıyorum ve beklentim de yok" dedi. 

Ülkede yaklaşık 9,8 milyon seçmen, parlamentoyu oluşturacak 300 milletvekilini belirlemek için okullarda kurulan sandıklara gidiyor. 19 partinin katıldığı genel seçimde oy verme işlemi ise saat 19.00'da sona erecek. İlk sonuçların birkaç saat içinde açıklanması bekleniyor.

Son 8 ayda bir erken seçim ve bir referandumun ardından yapılan bu seçim, uzun süredir ekonomik krizle mücadele eden ülkenin geleceği açısından da kritik öneme sahip. 

Seçimlere katılan 19 partiden 7'sinin yüzde 3'lük seçim barajını aşarak meclise gireceği tahmin ediliyor. 

Yunanistan'da bir partinin tek başına iktidar olabilmesi için parlamentodaki 300 sandalyeden 151'ini kazanması gerekiyor. Bu da partilerin, oyların en az yüzde 40'ını alması gerektiği anlamına geliyor. 

- Başa baş mücadele

Kamuoyu yoklamaları ise hiçbir siyasi partinin tek başına iktidar olamayacağını gösterirken, ülkede seçim sonrası yine bir koalisyon hükümetinin kurulması bekleniyor. 

Siyasi yelpazenin solunda bulunan Aleksis Çipras liderliğindeki SYRIZA ve Evangelos ​Meymarakis'in lideri olduğu Yeni Demokrasi (ND), çok az farkla seçimlerden birinci parti olarak çıkma mücadelesi veriyor. Anket sonuçları, aşırı sağcı Altın Şafak Partisi'ni (Hrisi Avgi) ise üçüncü sırada gösteriyor. Altın Şafak, ocak ayında yapılan erken genel seçimde yüzde 7'ye yakın oy alarak parlamentoya 17 milletvekili sokmuştu. Bu partiyi, PASOK-DİMAR ve Yunanistan Komünist Partisi izliyor.

Oy kullanmanın zorunlu olduğu Yunanistan'da, 18 yaşını doldurmuş olanların seçme, 21 yaşını dolduranların ise seçilme hakkı bulunuyor. Listelerdeki milletvekili adaylarının en az 3'te 1'inin kadın olması gerekiyor. Yunanistan'ın yurt dışında yaşayan vatandaşlarının oy vermesini sağlamaya yönelik düzenlemesi ise bulunmuyor.

SON VİDEO HABER

İstanbul2da 4 katlı otelde yangın

Haber Ara