Yunan basınının ve bazı Yunan siyasetçilerin "Türkiye'nin Ege'de kriz yaratmaya çalıştığı" yolundaki iddialarını değerlendiren Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas, SKY TV'ye verdiği özel mülakatında, "Türkiye, hukuki dayanağı olmadan herhangi bir olay çıkartmaz" dedi.
HUKUKİ DAYANAK İÇİN KIBRIS ve SURİYE ÖRNEĞİ
Türkiye'nin gerek 1974'te Kıbrıs'a, gerekse Suriye'ye gerçekleştirdiği askeri operasyonlarına hukuki dayanaklar gösterdiğini anımsatan Kocyas, "Türkiye, hukuki dayanağı olmadan; zafer garantisi olmadan ve çok ağır bedeller ödeyeceğini bildiği bir savaşa girmez" ifadelerini kullandı.
Kocyas "Türkiye'ye benzeri bir hukuki dayanak fırsatı verecek davranışlardan kaçınılması gerektiğinin" de altını çizdi.
"TÜRKİYE KIRMIZI ÇİZGİLERİMİZİ AŞMADI"
"Türkiye'nin kırmızı çizgilere iki kez çok yaklaştığını ancak aşmadığını" söyleyen Kocyas, bunlardan birinin son olarak Kardak kayalıkları etrafında bir Türk sahil güvenlik botunun, Yunan sahil güvenlik botuna kasıtlı olarak çarptığında yaşandığını söyledi. Bu olayda daha kötü gelişmelerin yaşanmamış olmasının nedeninin de Yunanistan'ın soğukkanlı davranması olduğunu belirtti.
İKİ YUNAN ASKERİ
İkinci kırmızı çizgiye de Meriç sınırında iki Yunan askerinin tutuklanmasında yaklaşıldığını belirten Kocyas, "bunun bir tuzak olup olmadığı" yolundaki soruya, "Bunun tuzak olup olmadığını bilemem. İki askerimizin tutuklanmasını Türkiye'nin zaman zaman gösterdiği tavır değişikliğine bağlıyorum. Aradan iki ay geçmesine rağmen haklarında hala bir iddianamenin hazırlanmamış olmasının ardında başka bir şeylerin yattığı izlenimini yaratıyor" dedi ve ekledi: "Türkiye, aynı taktiği ABD vatandaşları için de uyguluyor ve ABD ile arası açılıyor."
TAKAS İDDİALARINA CEVAP
Kocyas ayrıca Yunanistan'a firar ederek sığınma talebinde bulunan 8 darbeciyleT ürkiye'de tutuklu bulunan 2 Yunan askerinin durumlarının da aynı olmadığını söyledi.
TÜRKİYE İLE TEMAS SÜRÜYOR
Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocyas ayrıca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı son görüşmesinde Ege'de kıta sahanlığının belirlenmesini öngören istikşafi görüşmelerin sürdürülmesi ve güven artıcı önlemlerin devamı için mutabakat sağladıklarını açıkladı.
"BAYRAK DİKENLER BAYRAĞI KORUMASINI DA BİLMELİ"
Kocyas, geçen ayı başında Ege'deki bazı kayalıklara bayrak dikenleri de uyardı.
"Bayrak dikenler bayrağı korumasını da bilmeli. Bayrak dikmeden önce devletten izin almaları gerekir" diyen Kocyas, Türk komandoların kayalıklardaki Yunan bayrağını indirdiklerine dair herhangi bir görsel, belge ya da delilin bulunmadığını söylemekle yetindi.
EGE'DE BAYRAK KRİZİ
Yunanistan'da bir internet sitesinde yer alan habere göre üç genç, beş kayalığa beş yunan bayrağı dikti. Olayın, Yunan hükümetinin bilgisi dahilinde olmadığı, gençlerin bu eylemi kendi inisiyatifleriyle gerçekleştirdiği ileri sürüldü. Habere göre hükümet cephesinden yapılan açıklamalarda ise Yunan bayrağının Türk komandoları tarafından indirildiği haberleri için "gerçeği yansıtmıyor" denildi.
BİNALİ YILDIRIM'IN AÇIKLAMASI İLE GÜNDEME OTURDU
Konunun başka bir yerde gündeme gelmemesi sebebiyle ilgisiz kalınsa da dün (16 Nisan 2018) Başbakan Binali Yıldırım'ın "Didim açıklarındaki Yunan bayrağı kaldırıldı" açıklaması sonrasında bir anda gündeme oturdu.
YUNANİSTAN'DAN İLK TEPKİ
Yunan Savunma Bakanlığı'ndan ise "Olay araştırılıyor" açıklaması geldi. Yunan Hükümet Sözcüsü, ise "Egemenlik sahasını ihlal eden bir olay yaşanmamıştır" dedi. Yunan medyası olayı bir numaralı haber olarak veriyor. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın yarın (bugün) Kaş karşısındaki Meis Adası'na giderek Türkiye'ye diyalog mesajı göndereceği açıklanmıştı.
"EGEMENLİK HAKLARIMIZDAN TAVİZ VERMEYİZ"
Başbakan şunları söyledi:
''Ege Denizi'nde zaman zaman gerginliği artırmaya yönelik komşumuz Yunanistan'ın birtakım faaliyetlerinin olduğu malumunuz son zamanlarda bu ihlallerde artışlar göze çarpıyor. Aidiyeti sahipliği belli olmayan kaya parçaları var. Bunlara yönelik Kardak kayalıklarına benzer girişimlerin olduğunu görüyoruz. Didim açıklarında Antrofotos kayalığına Yunan bayrağı dikme girişimi oldu. Sahil Güvenlik ekiplerimiz gerekli müdahaleyi yaptılar oradan o bayrağı kaldırdılar.
Bizim tavsiyemiz Yunanistan'a, iyi komşuluk ilişkileri içerisinde, gerginliği artıracak, provokasyonlardan, kışkırtmalardan uzak durmasıdır. Komşuluk hukukuna uygun olarak hareket etmesidir. Ülkemizin egemenlik haklarından kimsenin taviz vereceğimizi düşünmemesini bekliyoruz. Bu yönde yapılacak fiili durumlara gereken karşılığı vermeye kararlıyız.''
"BUNLARA GERKE YOK"
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile basın açıklamasın yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu şunları söyledi:
"Yunanistan bizim komşumuzdur. Yunanistanla ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için brilikte adımlar da attık. Sayın Cumhurbaşkanımızın 65 yıl sonra ilk defa Cumhurbaşkanı olarak Atina'ya, Batı Trakya'ya yaptığı ziyaret çok anlamlı ve sembolikti. En son Yunanistan uçağı düştüğü zaman Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım Bey, Yunanistan Başbakanı Çipras'ı aradı, üzüntülerimizi taziyelerimizi milleitmiz adına da iletti. İki komşuyuz. İyi günde de kötü günde de beraber olmamız gerekiyor. Sorunlarımız ve ihtilaflarımız var ama bunları çözmek için görüşmeler sürüyor. Görüş ayrılığı olduğunda gerilimi tırmandırmamamız gerekiyor. Daha önceki anlaşmalarla Lozan dahil kimin olduğu belirlenmeyen adacıklar, kayalılar var. Yunanistan bizim diyor, biz de Türkiye olarak hayır bizim diyoruz. Bu konuda bir çözüm yok, aidiyeti belli olmayan adacıklar diyoruz. Yapılması gereken şey gerginliğe yol açacak adımlardan kaçınmaktır. Bu yaz Kardak'ta biliyorsunuz, Yunanistan bazı tırmandırıcı adımlar attı. Biz de gerekli tedbirleri aldık. Bir tane bot geldi bizim hucum botumuza çarptı. Biz her zaman söylüyoruz: 'Tehlikeli bir adım atmayıın. Bir kaza çıkabilir veya askerlerimizin elinden bir kaza çıkabilir. Malesef bir Savunma Bakanı var. Yunanlılara göre söylüyorum. Kimine göre 'iyi çocuk', kimine göre 'şımarık çocuk.' Popülizmi seviyor. Zaten aşırı sağ partinin de lideri. Tamam da oun şımarıklığı iki ülke arasındaki ilişkileri bozmamalı. Dün akşam da üç tane sivil böyle bir davranışta bulunmuş. Komandolarımız gitti aldı. Gene alırız. Yaparız. Ama bunlara ne gerek var? Karşı tarafın bu tür adımlardna kaçınması gerekiyor. Ya da durup dururken ilişkileri gerecek, Ege'de krize yol açacak adım atmamaları gerekiyor. Attıkları zaman da karşılığını buluyorlar. Popülizmin Yunanistan'a bir faydası yok."