Dolar

32,2671

Euro

34,7463

Altın

2.412,34

Bist

10.267,09

Yunan bankaları kan ağlıyor

Avrupa Merkez Bankası stres testine göre Yunan bankalarında sermaye açığı 14,4 milyar euro oldu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-02 19:29:36

Yunan bankaları kan ağlıyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından yapılan stres testlerine göre Yunanistan'ın 4 büyük bankasının toplam sermaye açıkları 14,4 milyar euro olarak tespit edildi. 

ECB ayrıca, ekonominin beklenen performansını göstermesi halinde Yunanistan'ın 4 büyük bankası NBG, Alpha Bank, Eurobank ve Piraeus Bank'ın sermaye ihtiyaçlarının 4,39 milyar euro olacağını belirtti. 

ECB bu değerlendirmesinde ekonominin 2017'ye kadar beklenen performansı göstermesi halinde ne kadar borcun geri ödenmeyeceğine baktı.  

Stres testi sonuçlarını değerlendiren AB Komisyonu sözcüsü, "AB Komisyonu, Yunanistan'ın 4 büyük bankası için yapılan bu kapsamlı değerlendirmenin sonuçlarını not etti. Sonuçlar cesaret verdi. Bu, Yunanistan'ın ESM (AB İstikrar Fonu) gözetimindeki 3 yıllık programı uygulaması yolunda önemli bir adım. Banka yeniden sermayelendirme süreciyle birlikte sermaye kontrolleri kademeli şekilde kaldırılabilir ve ekonomiye kredi akışı yeniden başlayabilir" değerlendirmesini yaptı. 

"ECB stres testi Yunanistan için 3. kurtarmanın planlanandan daha küçük olabileceğini gösterdi"

Avrupa Merkez Bankası'nın Yunanistan'ın 4 büyük bankası için yaptığı stres testinin sonuçlarını değerlendiren Euro Bölgesi'nin kalıcı kurtarma fonu ESM, stres testlerinin Yunan bankalarını öngörülenden daha az sermayeye ihtiyaçları olduğunu ortaya koyması sonrası 3. kurtarma paketinin planlanan 86 milyar eurodan daha düşük olabileceğini belirtti.  

ESM sözcüsü yaptığı değerlendirmede, "Yunan bankaları için toplam sermaye açığı, ESM programında banka yeniden sermayelendirme içir ayrılan 25 milyar euronun altında kaldı. Bu durum, Yunanistan için kurtarma programında maksimum kredinin 86 milyar euro olan ilk öngörülenden çok daha az olabileceğini gösteriyor" ifadelerine yer verdi. 

Yunanistan'a verilen 3. kurtarma programında banka yeniden sermayelendirmeler için toplam 25 milyar euro ayrılmıştı.  

Yunan bankaları için hali hazırda 10 milyar euro mobilize edilmiş durumda ve ESM tarafından yönetilen bir hesapta tutuluyor. Bu para hızlı Yunanistan'ın kullanımına sunulacak. Özel sektörün de sermaye artırımlarnına yeterli katkıyı vermesi halinde ESM'nin geri kalan 15 milyar euroyu kullanmasın ihtiyaç kalmayacak.

Haber Ara