Türkiye'nin Barış Pınarı Harekâtı sürerken, ABD tarafından terk edilen YPG/SDG'li Kürt güçleri ile Şam rejimi arasında 4 maddelik askeri bir anlaşma yapıldığı açıklandı.
Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Kurulu Üyesi Aldar Xelil, YPG'nin şemşiyesi altıda ABD tarafından kurdurulan Demokratik Suriye Güçleri (SDG) ile Suriye ordusu arasında askeri bir anlaşma yapıldığını söyledi.
Aldar Xelil, SDG ile Suriye hükümeti arasında sınırların korunmasına ilişkin yapılan anlaşmaya dair açıklamalarda bulundu.
Xelil, “SDG ile Suriye ordusu arasında sadece sınırların korunmasını kapsayan askeri bir anlaşma yapıldı. Anlaşmanın Rojava'daki yerel yönetimler ve kentlerin idare edilmesiyle bir ilgisi yok” dedi.
Anlaşmaya göre:
-Suriye ordusu Türkiye ve Rojava sınır hattı boyunca konuşlanacak.
-Suriye ordusu Kobani ve Münbic kent merkezlerine gidecek.
-Suriye ordusu Tabka ve Rakka'daki Fırat Barajı ve Mensure'ye gidecek.
-Deyrezor'daki petrol rafinerisi Suriye ordusuna teslim edilecek.
Ayrıca, Suriye ordusunun DSG'den Pazartesi günü saat 15:00'a kadar Kamışlı'nın kendilerine teslim edilmesini istediği belirtildi.
Rojava Özerk Yönetimi'nden yapılan açıklamada ise, Suriye hükümeti ile Rojava sınırının savunulması için anlaşmaya varıldığı ifade edildi.
Açıklamada, “Türkiye ve Suriye sınırlarını koruması için Suriye hükümeti ile anlaştık. Suriye hükümeti Türkiye ve muhalif güçlerin saldırılarına karşı koymak ve kontrollerine geçen bölgeleri kurtarmak için Demokratik Suriye Güçleri'ne (SDG) destek olacak” denildi.
Öte yandan, SDG'nin talebi üzerine Rusya'nın Rojava ve Fırat'ın doğusunda uçuşa yasak bölge ilan edilmesi konusunda ikna olduğu ve Rus uçaklarının Türk uçaklarına önleme yapmak amacıyla havalandığı belirtildi.
ANLAŞMAYI SDG DE DOĞRULADI
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından yapılan açıklamada da, "Saldırıları önlemek ve durdurmak için, görevi sınırları ve ülkenin egemenliği korumak olan Suriye hükümetiyle anlaşmaya varılmıştır" denildi.
Açıklamada, "Suriye ordusu, Türkiye'nin saldırganlığına karşılık vermek ve Türk ordusu ile paralı askerlerin girdiği bölgeleri özgürleştirmek için SDG'ye destek verecektir" ifadesi kullanıldı.
SDG açıklamasında ayrıca "Bu anlaşma, Afrin gibi Türkiye tarafından ele geçirilen Suriye topraklarının özgürleştirilmesine imkan sağlayacaktır" denildi.
Reuters haber ajansına konuşan bir SDG yetkilisi de Esaed rejimiyle yapılan anlaşmanın Suriye askerlerinin sınır bölgelerine girişiyle sınırlı olduğunu, siyasi görüşmelerin daha ileriki bir aşamada yapılmasının planlandığını söyledi.
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise Şam hükümeti ve SDG arasında varılan anlaşma uyarınca Suriye ordusunun Kürt güçlerin kontrolündeki Kobani ve Menbiç'i koruyacağını bildirdi.
Suriye ordusunun kuzeye kaydırılacağı haberi, Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzeyden tamamen çekileceği yönündeki açıklamalardan sonra geldi.
"SURİYE İLE ANLAŞMA, KÜRTLERİN ÖZERKLİK HAYALLERİNİ ÖLDÜRÜCÜ DARBE OLABİLİR"
Öte yandan İngiliz gazeteleri, Kürtler ile Suriye hükümetinin vardığı anlaşmanın Kürtlerin son beş yıldır sürdürdüğü özerkliğinin de sonunu getirmiş olabileceği yorumunu yaptı.
Türkiye'nin Suriye'nin Kürt grupları kontrolü altındaki kuzeydoğusuna yönelik başlattığı askeri operasyon, İngiliz basınında geniş yer bulmayı sürdürüyor.
Gazetelerin bugünkü sayılarında, çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kontrolü altındaki bazı bölgelere Suriye ordusunun konuşlandırılmasıyla ilgili varılan anlaşmanın olası etkileri ön plana çıkartılırken, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının ailelerinin tutulduğu kamptan kaçan üç İngiliz çocuk olduğu yönündeki iddialara yer veriliyor.
İngiliz gazeteleri, çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu SDG ile Suriye hükümetinin vardığı anlaşmanın Kürtlerin son beş yıldır sürdürdüğü özerkliğinin de sonunu getirmiş olabileceği yorumunu yapıyor.
Bu gazetelerden biri olan The Daily Telegraph'ta "ABD'nin çekilmesinin ardından Kürtler, Esed'le işbirliği yaptı" başlığıyla yayımlanan haberde, Batı'nın IŞİD'le mücadelede en önemli müttefiklerinden biri olan Kürt grupların, Türkiye'nin operasyonu nedeniyle ABD'nin çekilmesiyle Suriye hükümetiyle masaya oturduğuna dikkat çekiliyor.
Haberde, "Suriye hükümeti ile varılan anlaşmanın Türkiye'nin saldırılarını durdurup durdurmayacağı henüz bilinmiyor. Ancak bu anlaşma, Kürtlerin Suriye'nin kuzeydoğusunda kendilerine ait yarı devletlerinde özerkliği koruma hayallerine öldürücü darbeyi indirmiş gibi görünüyor" ifadeleri kullanılıyor.
SDG ile Suriye hükümeti arasında, Rusya'nın arabuluculuğuyla varılan anlaşma uyarınca ordunun Kürtlerin kontrolü altındaki bazı bölgelere konuşlandırılması öngörülüyor. Bu bölgelerin ilk etapta Türkiye'nin muhtemel operasyon bölgesinin içinde bulunan Menbic ve Kobani olması bekleniyor.
GUARDIAN: ANLAŞMA KUZEYDOĞUNUN TAMAMINI KAPSAYABİLİR
Guardian gazetesi, IŞİD militanlarının yakınlarının tutulduğu kamplardan kaçanların örgütün yeniden ayağa kalkmasıyla ilgili korkuları tetiklediğine dikkat çekerken, Kürtler ile Suriye hükümeti arasındaki anlaşmada Rusya'nın oynadığı rolün öneminin altı çiziliyor.
Gazetenin konuyla ilgili haberinde, "Henüz teyit edilememiş olan iddialara göre, Kürtler ile Suriye rejimi arasında varılan anlaşmanın zamanla Suriye'nin kuzeydoğusunun tamamını kapsayacak şekilde genişletilmesi düşünülüyor" deniliyor.
Gazete haberinde ayrıca, "Söz konusu anlaşma, Suriye'nin kuzeydoğusunda yaşayanların Rojava olarak adlandırdığı bölgede Kürtlerin son beş yıldır sürdürdüğü yarı özerkliğin de acı bir şekilde sona ermiş olabileceği anlamına geliyor" yorumu yapılıyor.
Guardian, bir başka haberde de, Suriyeli Kürt siyasetçi Hevrin Halef'in Suriye'nin kuzeyinde yaşanan saldırıda hayatını kaybetmesine yer veriyor.
Haberde, sosyal medyada paylaşılan görüntülerde sivil kişilerin infaz edildiğinin görüldüğü ve bu kişilerden birinin de Halef olduğunun iddia edildiği belirtiliyor.