Dolar

32,3923

Euro

34,7785

Altın

2.402,96

Bist

10.208,65

Yeni görevine 'durum zor' diyerek başladı

Arap Birliği'ne yeni Genel Sekreter olarak seçilen Gayt, ilk açıklamasını da yaptı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-11 03:08:51

Yeni görevine 'durum zor' diyerek başladı

Arap Birliği'nde dışişleri bakanları seviyesinde düzenlenen toplantıda Mısır'ın adayı Ahmed Ebu Gayt, Birlik'in Genel Sekreterliği'ne seçildi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Tek aday olan Ahmed Ebu Gayt, Arap ülkeleri dışişleri bakanlarının onayı ile Arap Birliği'nin 8. Genel Sekreteri oldu. Toplantı öncesinde Ahmet Ebu Gayt konusunda çekinceli olan Katar, daha sonra Mısır'ın adayına onay verdi.

'MEVCUT DURUM ZOR VE OLUMSUZ'

Ebu Gayt, 'Arap ümmeti' tarihinde koşulların hassas olduğu dönemde Genel Sekreter seçildiğini belirterek, Arap ülkelerindeki mevcut durumunun 'zor ve olumsuz' olduğunu ifade etti.

Görevi süresince Arap ümmetinin bulunduğu tehlikeli koşulların üstesinden gelinene kadar üye ülkeleriyle ortak çalışmaya ve anlaşmazlıkları azaltmaya yönelik çaba sarf edeceğini anlatan Ebu Gayt, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi'nin görev süresi biter bitmez önem arz eden meselelerin takibatına başlayacağını vurguladı.

EBU GAYT KİMDİR?

Mısır'ın adayı Ahmed Ebu Gayt (73) Mübarek döneminin son Dışişleri Bakanı olarak biliniyor. 2004-2011 yılları arasında Mısır Dışişleri Bakanlığı yapan Ebu Gayt, 1964 yılında Ticaret Fakültesi'ni bitirdikten iki yıl sonra Dışişleri Bakanlığı'nda göreve başladı.

1987'de Birleşmiş Milletler'de (BM) diplomat olarak görevlendirilen Gayt, 1999 yılında BM nezdindeki Mısır Daimi Temsilcisi oldu. Ahmet Ebu Gayt, 2004 yılında atandığı Mısır Dışişleri Bakanlığı görevini 7 yıl sürdürdü.

Arap Birliği Genel Sekreterlik görevini yürüten Mısır Dışişleri Bakanı Nebil El Arabi'nin görev süresi önümüzdeki temmuz ayında doluyor. Sadece bir dönem genel sekreterlik görevinde bulunan Arabi, Mısır yönetimince ikinci dönem için aday gösterilmedi.

 

Haber Ara