Hindistan'ın başkenti 20 milyon nüfusa sahip Yeni Delhi'den alınan hava örneklerinde ölüçülen zehirli partikül oranı, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) belirlediği üst sınırdan 10 kat fazla çıktı.
İNCE TOZLAR PEK ÇOK HASTALIĞA YOL AÇABİLİR
Yeni Delhi'deki hava kirliliğinin öncelikli nedeni olarak fabrikalar ve trafikte seyreden araçların çıkardığı gazlar, inşaat alanlarından yayılan ince tozlar ile tarla ve çöplüklerin yakılması sonucu yayılan gazlar gösteriliyor. WHO tehlikeli ince toz zerrelerinin kronik bronşit, akciğer kanseri ve kalp hastalıklarına yol açabileceği konusunda uyarıyor.
OKULLARIN AÇILMASINA VELİLERDEN TEPKİ
Yeni Delhi'de günlerdir süren yoğun hava kirliliğine rağmen kentteki okulların Pazartesi günü yeniden açılması veliler tarafından tepkiyle karşılandı. Aileler, resmi makamların çocuklarının sağlıklarıyla oynadıklarını söylüyorlar.
10 ÇOCUKTAN 4'Ü KRONİK AKCİĞER HASTASI
DW Türkçe'de yer alan habere göre 2015 yılındaki bir araştırma sonucu, Yeni Delhi'deki her 10 çocuktan dördünde kronik akciğer sorunları tespit edildiğini ortaya koymuştu. Hindistan Meteoroloji Dairesi, önümüzdeki üç günde yağacak yağmurların kirli hava bulutunun ortadan kalkmasına yardımcı olabileceğini bildirdi. Ancak Hindistan'daki özel meteoroloji şirketi, kirli hava bulutlarının Delhi ve çevresini en az iki gün daha etkisi altında tutmaya devam edeceğini belirtti.
NE OLMUŞTU?
ABD havayolu şirketi United Airlines hava kirliliği nedeniyle geçici olarak durdurduğu Yeni Delhi uçuşlarını Pazar günü yeniden başlatmıştı.