Dolar

34,8707

Euro

36,6764

Altın

3.040,35

Bist

10.058,47

Yemen lideri ülkesine döndü

İran destekli Şii Husilerin Aden’e yönelik saldırılarından sonra Suudi Arabistan’a sığınan Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi, altı aylık sürgünden sonra Aden’e döndü.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-23 16:06:30

Yemen lideri ülkesine döndü

Husilerin başkenti ele geçirmesinin ardından başkent Sana'da ev hapsine konulan ve önce güneydeki Aden kentine sonra da Suudi Arabistan'a sığınan Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi, Aden'e geri döndü. Hadi, alt ay aradan sonra ülkesinde yaptığı ilk konuşmada, Yemen'in tüm kentlerini Husilerden ‘kurtardıktan' sonra Sana'ya hızlı bir dönüş yapacaklarını söyledi.

Aden'de Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık yapan Hadi, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon tarafından desteklenen 'halk direnişi'ne destek sözü verdi.

Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin, Hadi'nin Aden'e dönüşünün oradaki durumun iyileştiğinin göstergesi olduğunu belirtti. Yasin, Hadi'nin gelecek hafta New York kentinde düzenlenecek BM Zirevesi'ne katılacağını da söyledi.

Geçtiğimiz hafta, Hadi tarafından atanan hükümetin Başbakanı Halid Bahhah, kabinesinin bir kısmıyla Suudi Arabistan'dan Aden kentine geri dönmüştü. Hükümet, Yemen Anayasası'na göre ikinci başkent statüsündeki Aden kentinden çalışmalarına yeniden başlamıştı.

Suudi Arabistan destekli Hadi yanlısı halk direnişi Aden kentine saldıran Husileri yaklaşık iki ay önce püskürtmüştü. 

Yemen'de ne oluyor?

İran destekli Şii Husiler yaklaşık bir yıl önce başkent Sana'yı ele geçirmişti. Husiler İran'ın bölgedeki en büyük rakibi Suudi Arabistan tarafından desteklenen Cumhurbaşkanı Hadi'nin kaçtığı güney kenti Aden'e yürüyünce Riyad devreye girmişti. Suudi Arabistan'ın yanı sıra birçok Sünni Arap ülkesinin destek verdiği koalisyon Mart ayından bu yana Husilerin mevzilerini vuruyor.

Ordu üzerinde büyük etkiye sahip eski devlet başkanı Ali Abdullah Salih'in Şii Husilerle müttefik olması nedeniyle, Cumhurbaşkanı Hadi yanlısı güçlerin yönetimi yeniden ele geçirme konusunda işi zorlaşmıştı. Bir yandan Husiler ve devrik Salih güçleri, diğer yandan Hadi yanlısı güçler arasındaki çatışmalar ülkeyi kaosa sürüklerken, siyasi çözüm çabalarını da sabote etmişti.

Savaştan önce en fakir Arap ülkelerinden biri olan Yemen'de, çatışmalardan dolayı insani durum hepten kötüleşti. Ülkede fakirlikle mücadele eden yaklaşık 13 milyon kişi var. 

BM'ye göre, çatışmaların başladığı Mart ayından bu yana yaklaşık 100 bin kişi Yemen'i terk etti. Ülkede 1,2 milyon kişi yerinden edildi ve çatışmalarda yaklaşık 5 bin kişi hayatını kaybetti.

SON VİDEO HABER

Kassam, İsrail askerlerini araçlarıyla birlikte imha etti

Haber Ara