Dolar

32,2758

Euro

35,0631

Altın

2.473,29

Bist

10.509,15

Yemen'deki Güney Hareketi'nin 'siyasi geçiş konseyi' ilanı

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) tüm Yemen halkına, aralarındaki ayrılığa son verme ve meşru hükümetin yanında yer alma çağrısı yaptı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-13 10:18:44

Yemen'deki Güney Hareketi'nin 'siyasi geçiş konseyi' ilanı

KİK, güneydeki bölgelerin idaresi için eski Aden Valisi Aydarus ez-Zubeydi liderliğinde kurulduğu duyurulan siyasi geçiş konseyiyle ilgili ilk değerlendirmesini yaptı.

Suudi Arabistan Haber Ajansı SPA'ya göre, KİK yaptığı açıklamada, Yemen'in egemenliği, birlik ve beraberliği ile istikrarının korunmasından yana olan tavrını yineledi.

Birleşmiş Milletler'in (BM), KİK'in girişimi, ulusal diyalog görüşmeleri ile BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2216 sayılı kararı doğrultusunda Yemen krizine çözüm bulunmasını hedefleyen çalışmalarının desteklendiğinin belirtildiği açıklamada, "Yemen halkına bu hassas dönemde ayrılıkları bir kenara bırakma ve ülkenin tamamında güvenlik, istikrar ve egemenliğin yeniden tesisi için meşru hükümetin yanında yer alma" çağrısı yapıldı.

KİK, ulusal diyalog sürecinde alınan kararların uygulanabilmesi için aksayan yönlerin düzeltilmesi çağrısı yaptı ve güney meselesinin de meşruiyet ve uzlaşma yolu kullanılarak çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Yemen Başbakanı Ahmed bin Dağr, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerine Yemen'in kurtarılmış bölgelerinde yaşanan olaylara sessiz kalmama çağrısı yapmıştı.

Ülkedeki ayrılıkçı Güney Hareketi, Husilerden geri alınan güneydeki bölgelerin idaresi için eski Aden Valisi Aydarus ez-Zubeydi liderliğinde önceki gün "siyasi geçiş konseyi" kurulduğunu duyurmuştu.

Haber Ara