Körfez ülkelerinin Katar'a yönelik uyguladığı siyasi kuşatmanın 2 aylık sürecinde Katar'ın milyarla dolar kullanarak ekonomisini ve güvenliğini sağlamlaştırdığına değinilen haberde, “Katar'ın Türkiye ve İran ile ilişkilerini güçlendirmesi, yeni bölgesel ittifaklara yol açabilir” değerlendirmesi yapıldı.
Haberde, “Hacim olarak küçük bir ülke olan Katar, krizi sağlam karşılayarak, kendisine uygulanan kuşatmayı BMGK'ya gönderdiği şikayetlerle etkisiz kıldığına” işaret edilirken, Katar'ın, kendisine hava sahasını kapatan körfez ülkelerinin uluslararası havacılık anlaşmalarını ihlal edip etmediğini gözlemlemek üzere uluslararası sivil havacılık örgütlerini ülkeye davet ettiği bilgisi verildi.
Katar'ın, körfezdeki müttefik kaybına karşın, batılı ülkelerle ilişkilerini sağlamlaştırdığına vurgu yapılan haberde, Katar'ın geçtiğimiz Temmuz ayında, İtalya'dan 6 milyar dolar değerinde 7 savaş gemisi, ABD'den ise 12 milyar dolar değerinde F15 savaş uçakları satın aldığına dikkat çekildi.
Körfez krizinin çözümünün çok zor olduğuna değinilen haberde, krizin artık körfez ülkeleri liderlerinin kişisel hırslarına dönüştüğüne vurgu yapıldı.
Haberde, körfez krizine dair yorumuna yer verilen, Carnegie Uluslararası Barış Örgütü Uzmanı Perry Kamak, “Kriz kişisel bir boyut kazandı. Bu yüzden krizin çözülmesi oldukça zor bir hale geldi. İki tarafın da taviz vermesi uzak ihtimal olduğu için krizin derinleşeceğini söyleyebiliriz” değerlendirmesini yaptı.
Habere göre, Katar'ın körfez ülkelerine karşı kullandığı bir başka silah da sponsorluklar. Bu noktada, Brezilyalı Futbolcu Neymar'ın, Barcelona'dan Katarlı iş adamı Nasır Halifi'nin sponsorluk yaptığı Paris Saint Germain kulübüne 222 milyon dolarlık bonservis bedeliyle transfer olmasına temas ediliyor.
Söz konusu transferin böylesine yüksek bir ücretle gerçekleştirilmesinin, Katar'da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası öncesi önemli bir yatırım olduğuna dikkat çekilen haberde, bu transfer sayesinde bütün dünyanın gözlerinin Katar'a döndüğü ifade ediliyor.
Washington Post'ta yerel alan haberde, son olarak, Katar'ın kendisine kuşatma uygulayan körfez ülkelerine karşı zekice hamleler yaptığı aktarılarak, şu ifadelere yer verildi; “Katar, yabancı yatırımcıların ülkede kalması çalıştı ve diğer körfez ülkelerindeki yatırımcıları daha önce görülmemiş kolaylıklar sağlayarak Katar'a çekmeye çalıştı. Bu kolaylıklardan bazıları şunlar; bazı ülke vatandaşlarına sürekli ikamet imkanı getirmesi, yabancılara ücretsiz sağlık eğitimi verilmesi, yabancılara toprak satın alma hakkı verilmesi ve Annesi Katar vatandaşı olanlara Katar vatandaşlığı verilmesi.”
Washington Post: Katar savunmadan saldırıya geçti
ABD’de yayın yapan Washington Post Gazetesi’nde yer alan habere göre, Katar, körfez ülkelerine karşı savunma durumundan saldırı durumuna geçti.
8 Yıl Önce Güncellendi
2017-08-12 18:20:00
SON VİDEO HABER
Haber Ara