Dolar

32,4599

Euro

34,7823

Altın

2.428,32

Bist

10.082,77

Üst düzey yetkililerin oğulları kayıp

Bangladeş, son yıllarda yönetim kadrosundan bazı isimlerin idam edildiği Cemaat-i İslami Partisi'nin üst düzey yetkililerinin oğullarının kaçırılmasıyla yeniden gündeme geldi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-07 12:12:43

Üst düzey yetkililerin oğulları kayıp

Bangladeş'te önce Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından idama mahkum edilen ve 2015'te de asılan Selahaddin Kadir Çavdari'nin oğlu Hummam Kadir, 4 Ağustos'ta kaçırıldı. Kadir'in kaçırılmasından 5 gün sonra 9 Ağustos'ta bu kez Cemaat-i İslami'nin geçen hafta idam edilen lideri Mir Kasım Ali'nin oğlu Mir Ahmed Bin Kasım ortadan kayboldu. 

Son olarak da 22 Ağustos'ta Cemaat-i İslami'nin liderlerinden Gulam Azzam'ın oğlu Aman Azmi'nin sivil polisler tarafından gözaltına alındığı ileri sürüldü.

Haber alınamayan üç kişinin yakınları, kaçırılmalarından polisi sorumlu tutuyor. Polis ise söz konusu suçlamayı reddediyor.

Başbakan Şeyh Hasina hükümetinin bağımsızlık savaşı sırasında işlendiği iddia edilen suçların cezalandırılması için 2009'da kurduğu Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından 90 yıl hapse mahkum edilen ve 23 Ekim 2014'te 92 yaşındayken hapishanede ölen Cemaat-i İslami lideri Gulam Azzam'ın İngiltere'nin Manchester kentinde yaşayan en küçük oğlu Dr. Salman al-Azami, AA muhabirine ağabeyinin kaçırılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

res3

"AĞABEYİM HİÇBİR YASAYI ÇİĞNEMEDİ''

Ağabeyinin Bangladeş ordusunda 30 yıl görev yapmış, tuğgeneral rütbesinde seçkin bir subay olduğunu ve siyasetle ilgilenmediğini söyleyen Azami, "Hasina hükümeti, 2009'da iktidara geldikten 3-4 ay sonra ağabeyimi ordudaki görevinden aldı. Görevden alınması için hiçbir gerekçe gösterilmedi. Bütün özlük haklarını kaybetti. Ancak yine de annem ve babamla kalmayı sürdürdü." dedi.

Ağabeyinin hiçbir zaman Cemaat-i İslami'nin üyesi olmadığını belirten Azami, şunları kaydetti:

"Ağabeyim, hiçbir yasayı çiğnemedi. Buna rağmen 22 Ağustos akşamı polis olduğunu söyleyen sivil giyimli 30-35 kişi annemizle yaşadığı evimizi bastı. 7 katlı apartmanda 2 saat süren bir arama yaptılar. Ağabeyimi gözlerini bağlayarak aldılar. Binanın bulunduğu sokaktaki bütün güvenlik kamerası görüntülerine el koydular. O günden bu yana ağabeyimden haber alınamıyor. 83 yaşındaki annem, bizzat karakola giderek şikayette bulundu ancak dilekçesini resmi olarak kabul etmediler. Sadece kardeşim değil, Bangladeş'te buna benzer yüzlerce örnek var. Kardeşim hiçbir suç işlemediği için resmi olarak tutuklayamadılar."

"SESİNİ YÜKSELTEN BİR TÜRKİYE'' 

Uluslararası toplumun Bangladeş'te yaşananlara tepki göstermesini beklediklerini belirten Azami, "Bangladeş'te çok uzun zamandır adaletsiz uygulamalar var. Uluslararası toplum, yaşananlara göz yumuyor. Bütün bunlar karşısında sesini yükselten ve adaletsizlikleri gündeme getiren bir tek Türkiye var. Bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu konuda sesini yükseltti. Ne uluslararası toplum, ne de İslam dünyası olup bitenlere ses çıkartmıyor." değerlendirmesinde bulundu.

ADI ULUSLARASI ANCAK KENDİSİ YEREL

Hasina hükümeti tarafından kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, adında "uluslararası" ifadesi yer alsa da aslında Bangladeş'e ait yerel bir kuruluş niteliğinde.

Mahkeme, şimdiye kadar çok sayıda kişi hakkında idam kararı verdi. Bunların büyük kısmı, ülkenin İslami değerleri savunan en büyük partisi Cemaat-i İslami liderlerinden oluşuyor.

Haber Ara