Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

Usame bin Ladin: Mirasımı cihad yolunda harcayın

El Kaide grubunun vefat eden lideri Usame bin Ladin’in kaleme aldığı 113 mektup ABD istihbaratı tarafından kamuoyu ile paylaşıldı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-01 23:00:31

Usame bin Ladin: Mirasımı cihad yolunda harcayın

MELAHAT KEMAL I TIMETURK

Usame bin Ladin'in 2011 yılında Pakistan'daki sığınağında ABD askerleri tarafından öldürülmesi sırasında ele geçirilen 113 mektup, ABD istihbaratı tarafından İngilizceye çevrilerek kamuoyu ile paylaşıldı.

Bin Ladin kendi el yazısı ile kaleme aldığı mektuplarda 20.7 milyon euroluk mal varlığının büyük bir bölümünün ‘cihad' yolunda kullanılmasını istedi.

Ladin ayrıca hatırı sayılır miktardaki nakit paranın annesi, oğlu, kızı, yakın akrabaları ve iki yakın dostu arasında paylaştırılmasını talep etti.

Çeşitli takma isimlerle yazdığı mektuplarda Ladin, grup üyelerini gizli gözetleme cihazlarına karşı uyanık olmaları noktasında uyardı.
Yazılarından Ladin'in gizli gözetleme cihazlarına karşı bir hayli temkinli olduğu anlaşıldı. Öyle ki Ladin eşinin dişine yerleştirilen kaplamanın içine bir takip cihazı yerleştirilmiş olmasından şüpheleniyordu. İran'daki bir dişçi arkadaşına yazdığı mektupta “Dişin içindeki çip bir pirinç tanesi büyüklüğünde ve erişte kalınlığında” demekteydi.

Açığa çıkarılan belgelerden grubun Usame bin Ladin'in ölümünden önceki aylarda 11 Eylül'ün onuncu yılında bir medya kampanyası düzenleyerek liderlere ABD'ye yeni saldırılar yapılması çağrısında bulunduğu da görüldü.

Ladin mektuplarından birinde “Amerika'daki operasyonlarımızı geliştirmeli ve genişletmeliyiz, sadece uçak patlatmakla yetinmemeliyiz” yazmaktaydı.

Haber Ara