Dolar

32,3881

Euro

34,7783

Altın

2.398,66

Bist

10.208,65

'Ülkedeki siyasi iklimi kızıştırdı'

Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili, ülkede yaşanan gerginliğe ilişkin, gelişmeleri 'siyasi ikliminin kızıştırılması' olarak nitelendirdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-23 04:46:14

'Ülkedeki siyasi iklimi kızıştırdı'

AA'nın haberine göre; Margvelaşvili, konuya ilişkin Cumhurbaşkanlığı sarayında yaptığı açıklamada, "Son günlerde yaşanan gelişmeler ülkedeki siyasi iklimi kızıştırdı. Anayasal düzeni ihlal ve sivil çatışmanın önkoşulu oluştu" diye konuştu.

Herkes ve özellikle hükümet tarafından anayasaya uyulması gerektiğinin altını çizen Margvelaşvili, Başbakan Garibaşvili'nin bugün Rustavi 2 davasına ilişkin yaptığı yorumları eleştirerek, "Ne yazık ki, Başbakanın konuşması zaten zor olan duruma daha da gerginlik kattı" dedi.

Margvelaşvili, tüm tarafları şiddet hareketlerinden kaçınmaya çağırarak, "Ben sivil barışı korumak amacıyla siyasi partilerle, diplomat ve sivil toplum örgütleriyle istişarelere başlayacağım" ifadesini kullandı.

Gürcistan'ın önde gelen kanallarından Rustavi 2'ye eski sahibi Kibar Khalvaşi tarafından, hisselerini "geriye" almak için dava açmıştı. Bu davadan dolayı özellikle son günlerdeki mahkeme oturumları süresince "ülkede basın özgürlüğünü korumak" için eylemler düzenlenmişti. Rustavi 2'nin mevcut sahiplerine dava açan Kibar Khalvaşi'nin, kanalın genel müdürü Nika Gvaramia tarafından "hükümetin adamı" olduğuna dair iddialar ortaya atılmıştı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Başbakan Irakli Gairbaşvili ise hükümet binasında düzenlenen Bakanlar Kurulunda, Rustavi 2 davasına hükümet olarak karışmadığını vurgulamıştı. Garibaşvili geçmişte de defalarca Rustavi 2 ile eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili arasında bağlantı olduğuna inandığını ifade edip, televizyonun Saakaşvili'nin etkisi altında olduğunu iddia etmişti

Rustavi 2 kanalına açılan dava

Mihail Saakaşvili döneminde 2005-2006 yıllarında kanalda bulunan hisselerini satan işadamı Khibar Khalvaşi, ağustos 2015'te Rustavi 2'ye dava açmıştı.

Zamanında hisselerini satmadığını, aslında o zamanki "hükümetin baskısıyla" kendisinden zorla alındığını savunan Khalvaşi, "adaletin yerini bulması için" yeniden hisselere sahip olmak istemişti.

Rustavi 2'nin Genel Müdürü Nika Gvaramia ise Khalvaşi'nin kendi isteğiyle dava açmadığını, Rustavi 2'yi susturmak için onu Gürcistan hükümetinin yönlendirdiğini iddia etmişti. Gvaramia, "Eğer makheme kararıyla kanal eski sahibine geri verilecekse biz sonuna kadar mücadele edeceğiz. Kanalı kimseye bırakmayacağız ve kanalı kapatmaktansa hükümeti kapatacağız" ifadelerini kullanmıştı.

Gvarmia, söz konusu davanın açılmasında asıl nedenin, hükümeti 2012'de iktidara getiren ve bir süre başbakanlık koltuğunda da oturan milyarder Bidzina İvanişvili olduğunu öne sürdü. Önümüzdeki yıl düzenlenecek meclis seçimlerinde "özgür basının" hükümetin işine gelmediğini ifade eden Gvaramia, bu nedenle son zamanlarda Gürcistan'da basının zor durumda kaldığını kaydetti.

Gvaramia sözlerine şöyle devam etti:

"Bu hükümetin elinde, mahkeme bugün bir 'cezalandırıcı' mahkemedir. Gürcistan'da demokrasi kalmadı. Kanal bu hükümete bağlı değidir ve her zaman gerçekleri söylediği için İvanişvili bizi cezalandırmak istiyor. Bu mücadele, 2016'da düzenlenecek meclis seçimlerini kazanmak için başlatılan bir mücadele ve eminim bu kanal olmazsa seçimler de olmayacak. Biz mutlaka kazanacağız."

Kanalın eski sahibinin avukatı Paata Salia, AA muhabirine davaya ilişkin bazı bilgiler verdi. Salia, 2005-2006 yıllarında kanalın belli hisselerinin sahibi olan Khalvaşı'nın "baskı altında" 7 milyon ABD doları değerindeki hisselerinin 250 bin dolara sattığına dair kanıtlarının bulunduğunu dile getirdi.

Mahkeme kararıyla dava sona erene kadar Rustavi 2'ye haciz konulmuştu.

 

Haber Ara