Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Türkiye’nin uyarıları, Çin’de yankı buldu

Türkiye’nin, Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur halkına yönelik baskı ve yaptırım uygulayan Çin hükümetini uyarması Pekin’de ‘yankı’ buldu. Çin Dışişleri Sözcüsü'nden yapılan açıklamada, ‘ülkeler, Doğu Türkistan’da yaşananlarla ilgili objektif değerlendirme yapmalı’ denildi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-28 11:57:29

Türkiye’nin uyarıları, Çin’de yankı buldu

 

Türkiye'nin, Çin yönetimini Doğu Türkistan Müslüman Uygur halkına karşı uyguladığı 'baskı politikalarından vazgeçme' çağrısına Pekin'den cevap geldi.

Çin hükümetinden yapılan açıklamada, Doğu Türkistan'da (Sincan) yaşanan gelişmelerle ilgili yapılan açıklamaların sağlıksız olduğu dikkati çekilerek; bölgede yaşanan olaylarla ilgili, ‘ülkeler, objektif bir görüş almalı ve yanlış olanı söylemeyi bırakmalı' çağrısında bulunuldu.
Rueters'in haberine göre Çin hükümetinden yapılan bu açıklama, geçen hafta Türkiye ve İngiltere'nin Çin'in Müslüman Uygur Türklerine ve diğer Müslümanlara uyguladığı kötü muamele konusundaki endişelerini dile getirmesinden sonra yapıldı.

AÇIKLAMALARDAN RAHATSIZ OLDULAR

Başkent Pekin'de konuşan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lu Kang, Türkiye'den bazı kişilerin son zamanlarda Doğu Türkistan (Sincan) ile ilgili “gerçekleri ihmal ettiği” ve sorumsuz, “iğrenç” açıklamalar yaptığını söyledi.
Türkiye ve diğer ülkeler Doğu Türkistan İslami Hareketinin Sincan'a yönelik doğrudan tehdidi konusunda oldukça net olduklarını belirten Lu, önceki saldırılardan suçlu bulunan militan gruba atıfta bulunduğunu belirtti.

İnsanların Sincan'da teröre karışmamalarını önlemek için adımlar attıklarını ve bu önlemlerin soucu 25 aydır hiçbir saldırı olmadığını dikkati çeken Lu; “Bu başarının, önyargıdan yoksun birinin tanıması gereken bir şey olduğunu düşünüyorum” dedi.
Ankara'nın uyarılarından rahatsız olan Çin sözcüsü Lu Kang, Türkiye'nin, uzun süredir terör ve ayrılıkçı güçlerin kurbanı olduğunu da sözlerine ekledi.

KAMPLARDA MİLYONLARCA MÜSLÜMAN VAR

BM uzmanları ve aktivistleri, Çin'in toplama kamplarında Türk dili ve diğer dilleri konuşan milyonlarca Müslüman Uygur'un bulunduğunu dikkati çekiyor. Çin ise, kendisine yönetilen kötü muamele suçlamalarını reddederken, BM Konseyi'n yapılan toplantıda yapılan eleştirileri ise ülkenin egemenliğine müdahale olarak gördüklerini dile getiriyor.

İngiltere, geçen azartesi günü Cenevre'deki BM oturumunda konuyu gündeme getirmek için Türkiye'ye katılan tek ülkeydi.

ÇİN'İ ELEŞTİRMEKTEN ZORLANDILAR!

BM insan Hakları Konseyi'nin geçen haftaki ana yıllık oturumu toplantısında, Çin'in Dogu Türkistan Müslüman Uygur halkına uyguladığı baskı ve cezalandırma uygulamaları gündeme geldi. Toplantıya katılan diplomatların ve diğer ülke yetkililerin, Doğu Türkistan Uygur halkına Çin tarafından uygulanan insan hakları uygulamasını gündeme taşımaktan zorlandıklarını söylediler.

Batılı ülkelerin ise, Çin'in işgali altında bulunan Doğu Türkistan'da yaşananlarla ilgili haberleri Türkiye ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İKÖ) diğer üyelerinin açıklamalarına göre hareket ettikleri; ancak yine de Çin'i kızdırmamak için aşırı tepki göstermekten çekindikleri öne sürüldü.

Çin hükümetinin, bölgedeki yaşanan olaylardan İslamcı ve ayrılıkçıları sorumlu tuttuğu dikkati çekilerek; saldırıları durdurmak için Müslüman olan halkın İslami eğitimini yasakladığı ve komünist rejime uyumlu okullar açtığı dile getirildi.

 

Haber Ara