Dolar

32,2060

Euro

34,7182

Altın

2.431,23

Bist

10.198,08

'Türkiye Katar’ı, Suudi Arabistan’ı ve ABD’yi kaybetmeden bir çözüm bulmanın peşinde'

Hürriyet Yazarı Abdulkadir Selvi, Katar krizine ilişkin Türkiye'nin pozisyonunu anlatan bir yazı kaleme aldı. Erdoğan'ın Katar açıklamalarını, ardından TBMM'de alınan tezkere kararı ile Türkiye'nin Katar'ın yanında olduğunu anlattı ve uyardı: 'Ama bu desteğimiz ileride üstlenebileceğimiz arabuluculuk rolünü engellememeli.'

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-08 07:30:20

'Türkiye Katar’ı, Suudi Arabistan’ı ve ABD’yi kaybetmeden bir çözüm bulmanın peşinde'

İşte Selvi'nin yazısının ilgili bölümü:

"TÜRKİYE BİR ÇIKIŞ YOLU BULMAYA ÇALIŞIYOR"

Suudi Arabistan'la kötü bir seviyede yürüyen ilişkimiz Kral Salman'la birlikte düzelme seyrine girdi. Bu iyi bir gelişmeydi. Ama Katar operasyonunun liderliğini Suudi Arabistan yapıyor. Obama döneminde ABD ile ilişkilerimizin iyi olmadığını, Trump yönetimi ile ilişkileri düzeltmek için olağanüstü bir özen gösterdiğimizi ise söylemeye gerek yoktur.

Türkiye bu iki açmaz içinden bir çıkış yolu bulmaya çalışıyor.

Arap baharı ile Müslüman Kardeşler, Mısır'da, Tunus'ta, seçim yoluyla iktidara gelmeye başlayınca Körfez'in zengin petrol krallıklarında tehlike çanları çalmaya başlamıştı. Körfez kralları, Müslüman Kardeşler işini beka sorunu olarak görüyor. O nedenle Mısır'daki darbe gerçekleştirildi.

İRAN KONUSU

İran konusu ise farklı. Ambargo altında olduğu dönemde İran'a en büyük desteği biz verdik. Maalesef İran, ABD ile anlaştıktan sonra hem Irak ve Suriye'de hem PKK ile mücadelede Türkiye'ye ağır bedeller ödetti. İran'ın karnesi o açıdan parlak değil.

KATAR, SUUDİ ARABİSTAN VE ABD DENKLEMİ

Katar sorununun çözümünde en aktif isim Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu. Türkiye Katar'ı, Suudi Arabistan'ı ve ABD'yi kaybetmeden bir çözüm bulmanın peşinde. İmkânsız gibi görünen, Katar'ı, Suudi Arabistan'ı ve ABD'yle ilişkilerimizi aynı denklemde tutmaya çalışıyoruz. Üç ateş topunu da elimizde tutmaya çaba gösteriyoruz.

Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Katar'a karşı başlatılan bu yaptırımları doğru bulmadığımızı peşinen ifade etmek zorundayım” sözleri, dün TBMM'de Katar'la ilgili iki anlaşmanın öne çekilip onaylanması, Türkiye'nin Katar'ın yanında pozisyon aldığının işareti. Çünkü Türkiye Katar'ı, Körfez'deki en önemli müttefiki olarak görüyor. Erdoğan, zor dönemlerde ne pahasına olursa olsun kendisine umut bağlayanları yüzüstü bırakmaz. Ama bu desteğimiz ileride üstlenebileceğimiz arabuluculuk rolünü engellememeli.

Suriye dersleri ışığında bu kez, ‘ilmi siyaset'le hareket etmekte yarar var.

Şurası kesin, bölgeyi çok radikal değişikler bekliyor. Trump'ın desteklediği Suudi Arabistan'ın liderlik yaptığı yeni bir sürece girildi. Bu kez kartlarımızı çok akıllıca kullanmak durumundayız.

Haber Ara