Dolar

32,3860

Euro

34,6021

Altın

2.387,37

Bist

10.045,74

Türkiye-İran ilişkilerinde son durum

Türkiye ve İran arasındaki gergin ilişkilerde normale dönüş hazırlığı yapılıyor...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-16 07:25:32

Türkiye-İran ilişkilerinde son durum

İran ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yumuşamasının ardından İran Dışişleri Bakan Yardımcısı'nın bu ay içinde Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif'in ertelenen ziyaretinin de gündemde olduğu öne sürüldü.

Habertürk Gazetesi'nin haberine göre; İran'ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bigdeli'nin “Güzel şeyler olacak, üst düzey ziyaretler olacak” sözlerinin üzerinden birkaç gün geçmişken, İran'la yumuşamayı Ankara da teyit etti. Üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi “İran, bölgede farklı bir nüfuz kurmaya çalışıyor. Mezhepçilik kartına başvuruyor. Suriye'de ayrışma yaşıyoruz. Türkiye bundan rahatsız, endişeleri var. Ama Türkiye, İran'a yönelik hep bir angajmandan yana olmuştur. Ahmedinejad döneminde bile Türkiye hep İran'a yakın durdu” dedi. 

‘TAHRAN'IN RAHATSIZLIĞI YOK'

Suudi Arabistan ve İran arasındaki idam gerilimi üzerine Türkiye'den yapılan açıklamaların İran'da rahatsızlığa yol açmadığını belirten yetkili, İran basınında idamlarla Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında bağlantı kurulmasını ise “ipe sapa gelmez yorumlar” olarak niteledi. Türkiye'nin 2 ülke arasında arabulucu pozisyona soyunmadığını belirten Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “Suudi Arabistan ile ilişkilerimiz çok yakın. İran da çok önemli. Bir şey olursa üzerimize düşeni yaparız” ifadelerini kullandı. Türkiye'nin mezhepçilik güttüğü iddialarına karşı çıkan yetkili, “Türkiye mezhepçilik gütmez ve mezhepçilik güdenlere de karşı çıkarız. Irak ve Suriye'de yaşananlar, mezhepçiliğin sonucu. Şii muhataplarımıza da bunu söyledik” dedi.

ZARİF GELIYOR

İran ile ilişkilerin yumuşamasının ardından İran Dışişleri Bakan Yardımcısı'nın bu ay içinde Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif'in ertelenen ziyaretinin de gündemde olduğu öğrenildi. TÜSİAD da yakın dönemde İran'a gidecek.

Haber Ara