Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.975,32

Bist

10.125,46

Trump’tan Ortadoğu için ‘NATOME’ önerisi

ABD Başkanı Donald Trump, NATO'nun Ortadoğu'da daha fazla rol üstlenmesi kapsamında yeni isminin NATOME olmasını önerdi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-15 13:19:42

Trump’tan Ortadoğu için ‘NATOME’ önerisi

ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni ismi "NATOME" olacak şekilde NATO'ya Ortadoğu'da daha fazla rol üstlenme çağrısı, ittifakın siyasi olarak karmaşık bir bölgede ilave ne yapabileceğini tartışmaya açtı.

Mepanews'in haberine göre Trump'ın çağrısının ardından, 29 üyeli NATO'nun siyasi açıdan karmaşık bir bölge olan Ortadoğu'da nasıl bir rol oynayabileceği gündeme geldi.

Trump, Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesinin ardından İran'ın Irak'taki ABD üslerini hedef almasıyla gözünü NATO'ya çevirdi.

Zaman zaman NATO'nun geçerliliğini sorgulayan ve Avrupalı müttefiklerin külfet paylaşımına daha fazla katkı yapması için çağrıda bulunan Trump, ittifakın Ortadoğu'da daha fazla rol oynaması için talepte bulundu.

"NATOME" ÇIKIŞI

Ortadoğu'da daha fazla rol üstlenmesini talep ettiği NATO'nun isminin "NATOME" (NATO Middle East-Ortadoğu) olarak değiştirilebileceği önerisinde bulunan Trump, böylelikle üyeler arasında külfet paylaşımının da daha eşit bir şekilde gerçekleşebileceğini savundu.

Trump, bu hamlenin aynı zamanda ABD'nin Ortadoğu'dan çekilmesine de yardımcı olacağını belirterek bazı bölge ülkelerinin de ittifaka katılabileceği sinyalini verdi.

NATO NE DİYOR?

Önerinin ardından Trump, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı telefon görüşmesinde, NATO'nun bölgesel istikrar ve uluslararası terörle mücadeleye daha fazla katkı sağlayabileceği konusunda anlaşıldığı aktarılırken, ittifakın halihazırda Ortadoğu'da mevcudiyeti olduğu anımsatıldı.

NATO'nun IŞİD'le Mücadele Uluslararası Koalisyonu'nun bir üyesi olduğu hatırlatılan görüşmede, ittifakın Irak'ta ve Afganistan'daki misyonları ile uluslararası terörizmle mücadeleye kilit katkı sunduğu vurgulandı.

Genel Sekreter Stoltenberg, bir hafta içinde düzenlediği üç farklı basın toplantısında da NATO'nun Ortadoğu'da daha fazla nasıl bir rol üstlenebileceği konusunda çalışma yürütmeye açık olduğunu vurguladı.

Ancak Stoltenberg, ittifakın Ortadoğu'ya asker göndermesinden daha çok Irak'ta yaptığı gibi "yerel güvenlik güçlerini" eğitmeye daha eğilimli olduğunun altını çizdi.

Stoltenberg, "Uluslararası terörizmle mücadele etmek için en iyi seçeneğin asker göndermek olduğunu düşünmüyorum. Bazen bunu yapmamız gerekiyor ancak en iyi yol, terörle mücadele etmeleri için yerel güvenlik güçlerini güçlendirmek" değerlendirmesinde bulundu.

İttifakın Ortadoğu'da daha fazla rol alabilmesi için bölge ülkelerinin "rızasının" da gerektiğine işaret eden Stoltenberg, bu bağlamda bölge ülkeleriyle irtibata geçildiğini aktardı.

LESSER: TRUMP DÜŞÜNMEDEN KARAR VERDİ

German Marshall Fund'ın Başkan Yardımcısı Ian Lesser, Trump'ın bu öneriyi "çok fazla düşünmeden" yapmış olabileceğine, "Amerika'nın büyük stratejisinin" bir parçası olmadığına işaret etti.

Lesser, Trump'ın bu beklenmedik öneriyle Avrupalı müttefiklerin külfet paylaşımına daha fazla katkı sağlamasını amaçlamış olabileceğini belirtti.

NATO'nun halihazırda Ortadoğu'da özellikle terörle mücadele alanında önemli katkılar sağladığını ifade eden Lesser, "NATO'nun Ortadoğu'ya görev gücü göndermesi tarzında bir ihtimale yönelik istek yoğun olmayacaktır. İttifak yıllardır kendini seferi savaş halinden uzaklaştırıp, toprakların savunulmasına odaklıyor" öngörüsünde bulundu.

 

Haber Ara