ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, söz konusu yetki kullanımı konusunda Kongre'yi bilgilendirdiği ve bildirim mektubunda, "İran'ın faaliyetleri nedeniyle acilen silah satışına ihtiyaç olduğu" ifadelerini kullandığı aktarıldı.
Trump'ın Kongre'nin onayı olmadan 8 milyar dolarlık 22 silah anlaşması ile ilgili aldığı karar senatörlerin ve Temsilciler Meclisi üyelerinin tepkisini çekti.
Suudi Arabistan'a silah satışına blokaj koyan Kongre, Yemen'de sivil ölümlerin artması, insan hakları ihlalleri ve Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi gibi nedenlerden dolayı Riyad'a silah satışını engelliyordu.
Beyaz Saray'ın, İran ile yaşanan gerginliği gerekçe göstererek 'acil durum' yetkisiyle söz konusu adımı atması, bazı karar alıcılar tarafından "ilgili yasayı kötüye kullanmak" şeklinde yorumlandı.
Senatör Chris Murphy, "Trump, Kongre'nin onay vermeyeceğini bildiğinden yasalardaki boşluğı kullanıyor. Suudi Arabistan, Yemen'e saldırsın diye bomba satmanın bir aciliyeti yok. Bu sadece bölgedeki insani krizi derinleştirir." diye konuştu.
Senato Dış İlişkiler Komitesinin Kıdemli Demokrat Üyesi Bob Menendez de ABD Başkanı'na yazılı açıklamayla tepki gösterdi. Menendez, "Yönetim bir kez daha uzun soluklu ulusal çıkarlarımızı veya insan haklarını önceleme konusunda başarısız oldu. Bunun yerine Suudi Arabistan gibi otoriter ülkelere 'iyilik yapmayı' tercih etti." yorumunu yaptı.
Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi James Risch ise Trump'ın adımının "yasallığının" tartışmaya açık olduğunu ve bunu yakından inceleyeceklerini açıkladı.