ABD Adalet Bakanlığı, Savcı Robert Mueller'in, 2016'daki seçimlerinde Başkan Trump'ın seçim ekibinin Rusya ile gizli anlaşma ve işbirliği yaptığına dair kanıt bulamadığını açıklaması Cumhuriyetciler ile Demokratlar arasında kavgaya yol açtı. Başkan Trump, Mueller'in raporuna ilişkin bilgilerin açıklanmasının ardından Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, “Gizli anlaşma yok, engelleme yok, tamamen aklanma var” ifadesini kullanmasına tepki gösteren Demokratlar, raporun kamuoyuna açıklanması talebinde bulundu, Cumhuriyetçiler ise buna karşı çıktı.
CUMHURİYETÇİLERDEN
İKİNCİ ENGELEME
Senato Lideri Demokrat başkanı Nancy Pelosi, Trump kampanyalarının Ruslarla olan bağlantılarını araştıran Savcı Mueller Raporu'nun kamuoyuna açıklanması çağrısında bulundu, fakat Yargı Komitesi'nin Cumhuriyetçi Başkanı Lindsey Graham'ın ise bunu 2. defa engellediği öğrenildi.
Bu arada Başsavcı William Barr, Kongre'ye Mueller'in Başkan Trump'ın kampanyasının 2016 seçiminin sonucunu etkilemek için Rusya ile işbirliği yapmadığı sonucuna ulaştığını bildirdi. Fakat sonda ise, Trump'ın adaleti engellemiş olup olmadığı sorusunu çözmedi.
Demokratların çoğunluğunda olan Temsilciler Meclisindeki altı komite başkanı ise, ABD Başsavcısı William Barr'ı 2 Nisan'a kadar Mueller raporunu Kongre'ye tam olarak yayınlamaya çağırdı. Trump'ın partisi Cumhuriyetçilerin engellemesi olmadığı taktirde raporun kamuoyuna açıklanması bekleniyor.
DEMOKRATLAR RAPORUN
AÇIKLANMASINI İSTİYOR
Özel Yetkili Savcı Mueller, yaklaşık iki yıl boyunca yürüttüğü soruşturmanın ardından hazırladığı gizli raporu Cuma günü Adalet Bakanlığı'na sunmuştu. Adalet Bakanlığı'nın raporun gizli kalması kararına, muhalefetteki Demokratlar tepki göstererek, raporun açıklanmasını talep etti.
Demokratlar, ayrıca Adalet Bakanı Barr'ın Trump'ın yargıyı engellediği yönünde yeterli delil olmadığı sonucuna varmasını da eleştiriyor. Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı Demokrat Jerry Nadler, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Mueller'in Trump'ı açık bir şekilde aklamamış olmasına rağmen, Barr'ın iki gün içinde Trump'ın yargıyı engellemediği sonucuna varmasını eleştirdi.
Özel Yetkili Savcı Robert Mueller, ABD'de 2016'da yapılan başkanlık seçimlerinde Rusya'nın müdahalesi bulunup bulunmadığına ilişkin soruşturmayı Mayıs 2017'de devralmıştı. Mueller'in soruşturmasında, Başkan Trump'ın kampanya ekibi ile Rusya arasındaki ilişkilerin boyutu da incelenmişti. Trump, daha önce soruşturmayı yürüten FBI eski Başkanı James Comey'i görevden almıştı. Savcı Mueller'in yürüttüğü soruşturmada, altısı Trump'ın ekibinden olmak üzere toplam 34 kişi hakkında iddianame hazırlanmıştı.
BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Bundan sonra Demokratlar'ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'nde ilgili komisyonlarının raporla ilgili bazı isimleri ifadeye çağırması bekleniyor.
Adalet Komisyonu Başkanı Nadler Barr'ın ifadeye çağrılacağını açıkladı bile.
Raporun tamamının açıklanması bekleniyor ve bu süreçte Barr'ın tarafsız davranmadığı yönünde Demokratlar'dan eleştiriler de var.
Barr'ın bilgilendirme metninin kamuoyuna yansıması ülkede bir süredir devam eden azil tartışmalarını da en azından bir süreliğine durdurabilir.
Cumhuriyetçiler'in çoğunlukta olduğu Senato'da da zaten bunun oldukça zor olduğu kaydediliyor