ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı daha büyük bir planının ilk adımı olarak değerlendiriliyor. Arap, İsrail ve Amerikan medya organlarında, plana dair birçok haber yer alırken, en önemli ayrıntı işgalle yerinden olan milyonlarca Filistinlinin geri dönüş haklarının tanınmayacağı...
Daha önce İspanya Dışişleri Bakanı, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi ve NATO Genel Sekreteri olarak görev yapan Avrupa'nın en önemli diplomatlarından Javier Solana, Project Syndicate'te kaleme aldığı yazısında konuya ilişkin gelişmeleri değerlendirdi.
TRUMP'IN DİPLOMATİK DARBE HAMLESİ
Trump'ın, İran tehdidi nedeniyle yakınlaşan Suudi Arabistan ve İsrail'le kurduğu ittifak üzerinden bir ‘diplomatik darbe' gerçekleştirmek istediğini belirten Solana, İstanbul'da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinde Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti ilan edilmesi ve BM Genel Kurulu'ndan çıkan kararı hatırlatarak, “Hiçbir Müslüman, Mescid-i Aksa'nın bulunduğu Kudüs'ün, İslam'ın en kutsal üçüncü mekanı olduğunu unutmaya hazır gibi görünmüyor” dedi.
TRUMP'IN RÜYA SENARYOSU
Solana, Donald Trump'ın Suudi Arabistan'ın İsrail'le işbirliği yaparak Filistinlileri barışa razı etme planının gerçekleşmeyeceğini belirterek, İspanyol diplomat, ‘Trump'ın rüya senaryosu' olarak adlandırdığı planın dört sebepten dolayı gerçekleşmeyeceğini yazdı.
Filistinlilere, kendi kaderlerine dair söz hakkı verilmeyen bir planın başarılı olamayacağını belirten Solana'ya göre bu dört sebep şunlar:
- Suudilerin Filistin sorunuyla aralarına mesafe koyamayacak. Bu, ‘bayrağı Türkiye ve İran'ın taşıyacak' anlamına geliyor.
- Suudiler, bugüne kadar savundukları ve ‘Suudi İnisiyatifi' olarak da bilinen ‘Arap Barış İnisiyatifi'nden aniden vazgeçemez.
- Suudiler, Arapları Filistin üzerindeki iddialarından vazgeçirecek pozisyonda değil.
- Trump'ın ekibi diplomatlardan değil iş adamlarından oluşuyor, ancak Filistn sorunu bir iş anlaşması olarak ele alınmak için fazla ‘büyük' bir mesele.
‘AB FİLİSTİN DEVLETİNİ TANIMALI'
Javier Solana, yazısında daha önce üst düzeyde görev yaptığı Avrupa Birliği'ne de Filistin devletini tanıma çağrısında bulundu. Trump'ın Kudüs kararından sonra, ABD'nin arabulucu olamayacağı görüşü dünya kamuoyunda benimsenmiş durumda. Solana da buna dikkat çekerek “Bu noktada, İsraillileri ve Filistinlileri müzakere masasına döndürmenin en iyi yolu, iki tarafa da eşit imkanları vermek. ABD'nin bunu yapmayacağı açık olduğundan dolayı, AB buna önayak olmalı ve Filistin devletini tanıyarak güçlü ve gerekli mesajı vermeli” ifadelerini kullandı.