Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Trump’ın başa geçmesi Amerikalıların Dışişleri’ne katılımını nasıl etkiledi?

Dışişleri Bakanlığı’nın seçkin kademelerinde yer almak isteyenlerin sayısı Trump’ın başa geçmesiyle birlikte oldukça düşerken, bu durum eski Dışişleri görevlileri arasında, gelecekte ABD diplomatik gücünün zayıf olacağına dair bir endişe yarattı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-13 11:44:51

Trump’ın başa geçmesi Amerikalıların Dışişleri’ne katılımını nasıl etkiledi?

TIMETURK | ÇEVİRİ

POLITICO'nun elde ettiği verilere göre, 2017'nin haziran ayında, saygın bir kurum olan Dışişleri Bakanlığı'nda görev almak amacıyla dışişleri görev sınavına katılan kişi sayısı geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 26 oranında azalarak 2,730'a geriledi. 2017 haziranı, son on yılın en düşük katılımına sahne oldu.

Dışişleri görevlerine yönelik ilgideki bu düşüş, Dışişleri Bakanlığı'nın dünyanın dört bir yanında ABD'nin çıkarları için hizmet edecek diplomat yetiştirme planı karşısında büyük bir sorun haline geliyor. Dışişleri görev sınavına katılımdaki bu düşüş, Başkan Trump'ın bakanlığın bütçesini üçte bir oranında kesme planı ve Dışişleri Bakanı RexTillerson'ın departmanın yapısını revize etme çabası sonucunda ortaya çıktı. Yaklaşık 14,000 dışişleri görevlisi, bir yandan farklı ülkelerdeki Amerikalılara yardım etmek için temaslarda bulunurken, bir yandan da ABD diplomasisini tüm dünyada uygulamak için çalışıyor.

Amerika Diplomasi Akademisi başkanı olan ve 2005-2007 arası ABD Afganistan Büyükelçiliği dahil olmak üzere birçok önemli mevkide görev yapmış olan Ronald E. Neumann, "Dışişleri askeriye gibidir, eğer şimdi elinizde teğmenler yoksa, 10 sene sonra binbaşılarınız, 20 sene sonra da albaylarınız olmaz" diyerek diplomasinin önemini vurguluyor.

Trump'ınperşembe günüyaptığı konuşmada Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'e, Amerikan diplomatları kovduğu için teşekkür ederek, bunun ABD'nin para tasarrufu sağlayacağını söylemesi Dışişleri Bakanlığı çalışanlarını şaşkına çevirdi ve hayal kırıklığına uğrattı. Bu sözler birçok kişiyi gelecekte diplomatik görevlerde çalışmaktan caydırabilir, her ne kadar Trump cuma günü yaptığı konuşmada ironi yaptığını ifade etmiş olsa da.

Daha önce Dışişleri'nde çalışmayı düşünen birçok kişi, ABD Başkanı'nın diplomasiye yeterince önem vermediğine yönelik algıya ve bütçe kesintisi konusundaki önerilere atıfta bulunuyor. Önceleri Dışişleri'nde çalışmayı düşünen ancak bu hayalinden vazgeçmiş olan bir mezun, "Artık daha çok insanın Dışişleri'ne katılması ve oradaki dinamiği değiştirmesi gerek" diyor ve ekliyor: "Trump yönetimi Dışişleri Bakanlığı'na hak ettiği saygıyı göstermiyor." Genç, şimdi özel sektörde danışmanlık tarzı bir iş arıyor, deneyim kazanmayı ve "bu dönemin artık bitmesini" bekliyor.

Georgetown Dışişleri Akademik Konseyi Başkanı DevikaRanjan, son dönemlerde mezun öğrencilerinDışişleri Bakanlığı'nda görev alma geleneğinden vazgeçip düşünce kuruluşlarına, kar amacı gütmeyen organizasyonlara ya da eğitime yöneldiğini belirtiyor: "ABD'nin yurtdışındaki temsilini önemsiyorlar, bunun için hükümetin kararlarıyla uyuşmaları zorunlu değil." (…)

Birçok eski ve halihazırda görevde bulunan diplomat, ABD'nin, Trump yönetimi döneminde Dışişleri'nde görev almak istemeyen yetenekli kişileri kaçırdığı için endişeli. Bu durumun Dışişleri görevlilerinin daha kalitesiz kişilerden oluşmasına neden olduğunu düşünüyorlar. 2003-2006 yılları arasında ABD Dışişleri direktörlüğü yapmış olan W. Robert Pearson, eldeki bilgilerin "Mevcut yönetimin Dışişleri'yle ilgili aldığı tavra ve kararlara karşı net bir tepki ve yeni mezunlarla birlikte sınava giren diğer kişilerin kafalarında kariyerleri konusunda belirsizliklerin olmasın"' işaret ettiğini vurguluyor.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü HeatherNauert, "Dışişleri'nde çalışma geleneği 2013 mali yılından beri ciddi bir düşüşte. Düzenli mevsimsel farklar olsa da, şurası açık ki dışişleri kamu sınavı başvuruları işsizlik oranıyla aynı yönde ilerliyor, bu oranın azaldığı göz önünde bulundurulursa, başvurulardaki azalma Bakanlık için şaşırtıcı ya da kaygı verici değil" şeklinde konuştu.

Bazı muhafazakarlar, Trump yönetiminin Dışişleri konusunda yaptıklarını destekliyor ve devlet hizmetinde görev almak isteyen insan sayısındaki iniş çıkışların şaşırtıcı olmadığını söylüyor.

Heritage Kuruluşu'nda araştırma görevlisi olan James Roberts, Dışişleri'ndeki istihdamın 11 Eylül'den beri yükseldiğini söylüyor: "Şu an on yıl öncesine kıyasla çok daha fazla insan çalışıyor ve federal hükümetin uluslararası ilişkiler için ayırdığı toplam bütçe son 12 yılı ikiye katladı. Bu nedenle eğer bütçe kesintisine dair bir teklif varsa, bunun sebebi son on yıldaki aşırı artıştır. Tabii ki bu durum işe alma konusundaki kararları etkileyecektir."

Trump'ın görevde olmasına aldırış etmeyen birçok genç Amerikalı genç, Dışişleri'nde çalışmayı düşünüyor, çünkü ülkelerine hizmet etmek ve bu bakanlıkta iyi bir kariyer yaparak dünyayı dolaşmak istiyor. Uluslarası İlişkiler yüksek lisansı yapan ve sınavı kısa zaman önce geçmiş olan bir öğrenci ‘‘Her ne kadar Trump şu anda Dışişleri'ni tahrip etse de orada zevkle çalışmaya hazırım. İyi insanlara en çok ihtiyacımız olan dönemdeyiz, çünkü hiçbir şey olması gerektiği gibi işlemiyor ve bunu düzeltebilecek insanlara ihtiyacımız var. Eğer insanlar bu kötü gidişe dur demezse yurtdışındaki ABD imajı da yerle bir olacak.'' diyerek durumu özetliyor.

Gözlemciler, hükümetin bütçe kesintisi önerisinin de aralarında bulunduğu bazı eylemlerini, uluslararası ilişkiler ve dış politikayla ilgili gelecek düşünen Amerikalılara bir mesaj olarak yorumluyor.
Eski bir büyükelçi "Ülkede seçip değerlendirebileceğimiz ya da elimizden gidecek olan bir sürü yetenek var. Yetenekli olanların da seçim hakkı vardır. Tillerson'ın (Dışişleri Bakanı'nın) bize, bizim ona duyduğumuzdan daha çok ihtiyacı var, ve aksi durumda ülkemizin bu serveti yeniden inşa etmesi uzun zaman alacak" şeklinde konuştu. (…)

Görünüşe bakılırsa Dışişleri Bakanlığı çalışanları için belirsizlik Trump'ın görev süresinin sonuna kadar sürecek. Dışişleri Bakanı Tillerson, birtakım önemli bursları şimdiden askıya aldı ve bitmesi aylar sürecek olanbakanlığı yeniden organize etme sürecinde işe alımları kısıtlıyor. Müsteşarlık tarzı pozisyonların büyük bölümünde boşluklar var, bu ofisleri temsili bir yetkili yönetiyor.

Trump yönetiminin diplomasiye yaklaşımı, Dışişleri'nde kesintiye gidilmesi yönündeki önergeyi engellemeye çalışan Cumhuriyetçi ve Demokrat kanun yapıcı meclis üyelerini de kaygılandırıyor. Senato Dış İlişkiler Komitesi kıdemli üyesi Senatör Ben Cardin, ‘‘Diplomasi, ulusal güvenliğimizin bir parçası. Zaten yeterince zarar gördü. Tamiri uzun sürecek.'' derken, topal bir diplomatik yapının ABD'nin gücünü dünyaya yaymasını imkansız hale getireceğini belirtti.

Kaynak: Daniel Lippman ve NahalToosi, Politico

SON VİDEO HABER

Münbiçli Arap esnaf, PKK/YPG'yi anlattı

Haber Ara