TİMETURK | HABER MERKEZİ
Trump, Fox News televizyonu sunucusu Bill O'Reilly'e röportaj verdi.
Röportaj sırasında İran ile gerilim de gğndeme geldi.
NÜKLEER ANLAŞMA
Trump, Obama yönetimini P5+1 ülkeleriyle, İran ile imzaladıkları nükleer anlaşmasının hayatında gördüğü en kötü anlaşma olduğun, Obama'nın bu anlaşmayı hiçbir sebep yokken imzaladığını söyledi.
ANLAŞMADAN ÇEKİLECEK Mİ?
Anlaşmadan çekilip çekilmeyeceğine yönelik soruya 'göreceğiz' cevabını veren Trump, "Şunu söyleyebilirim, ülkemiz onların umurunda değil. Onlar bir numaralı terörist devlet. Her tarafa para ve silah gönderiyorlar" ifadelerini kullandı.
Trump, şöyle devam etti:
"Ülkemize saygıları yok. Şimdi artık hep beraberiz deselerdi anlardım ve anlaşmaya bağlı kalırdım ama tam tersi oldu. Cesaretlendiler ki uçaklarımızı takip ediyorlar, küçük botları ile gemilerimizin etrafında dönüyorlar ve böyle bir anlaşma yapacak kadar aptal birilerinin olduğuna inanamadıkları için bize olan saygılarını yitirdiler."
NELER YAŞANDI?
Trump'ın göreve başlamasından sadece bir dakika sonra Beyaz Saray'ın internet sitesinde İran'ın olası füze tehdidine karşı modern füze savunma sistemi geliştirileceği belirtildi.
30 Ocak'ta ise ABD basınına bilgi veren yetkililer, İran'ın orta menzilli balistik füze denemesi gerçekleştirdiğini ve başarı elde edemediğini iddia etti.
İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan, 2 Şubat'ta yaptığı açıklamayla balistik füze denemesi yaptıklarını doğruladı.
İran söz konusu denemenin nihai nükleer anlaşmayı ihlal etmediğini söylese de Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Flynn dün yaptığı açıklamada "Bugün itibariyle İran'ı resmen uyarıyoruz" dedi.
Trump 3 Şubat'ta Twitter'dna yaptığı açıklamada "İran ateşle oynuyor. Başkan Obama'nın 'kibarlığını' takdir etmediler. Ben Obama gibi kibar olmayacağım!" dedi.
Tam 20 dakika sonra İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, yine Twitter'dan cevap vererek şunları söyledi:
"İran, güvenliğini halkına dayandırdığı için tehditlerden etkilenmez. Hiçbir zaman bir savaş yaratmayacağız ama sadece kendi savunma araçlarımıza güveniriz."
"Silahlarımızı meşru müdafaa haricinde hiç kimseye karşı kullanmayacağız. Bakalım bize bu suçlamaları yöneltenler de aynı açıklamayı yapabilir mi?"
4 Şubat: ABD Hazine Bakanlığı, hafta içinde balistik füze denemesi yapan İran'a yönelik yeni yaptırımları devreye soktu. Trump yönetimi İran ile ilgili bazıları Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan ve Çin'de olmak üzere 12 kurum ile 13 bireye ekonomik yaptrım uygulama kararı aldı. Yaptırım kararı alınan şirketler arasında İran Devrim Muhafızları ile bağlantısı olduğu iddia edilen Lübnan'daki 4 adet şirket de bulunuyor.
Ardında İran Dışişleri Bakanlığı açıklama yaptı. "Bu yaptırımlar ABD'nin verdiği sözlerle ve İran ile P5+1 ülkeleri arasında yapılan nükleer anlaşmayı onaylayan BMGK'nın (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) 2231 sayılı kararına uymuyor" denilen açıklamada, ABD yaptırımlarına karşılık olarak "bölgedeki terör gruplarına yardım eden' bazı ABD'li şirket ve kişilere yasal kısıtlamalar uygulayacak" notu düşüldü.
Japonya'da temaslarda bulunan ABD Savunma Bakanı James Mattis, 'terörizmin en büyük sponsorunun' İran olduğunu ileri sürdü.
Öğle saatleirnde İran Devrim Muhafızları Ordusu'un çeşitli tür ve menzile sahip füze ve radar sistemlerini deneyeceği bir "hava savunma tatbikatı" başlattğı duyuruldu.
5 Şubat: İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Kirmanşah kentinde düzenlenecek Serbest Stil Güreş Dünya Kupası'na katılacak ABD'li sporculara getirilen vize yasağının kaldırıldığını duyurdu.