Amerika'nın Sesi'nin haberine göre 2020 seçimleri için kampanya sürecinin şimdiden başlaması sebebiyle bazı Kongre üyeleri arasında, dört yıllık görev süresinin sonuna yaklaşmışken bir başkanın görevde kalıp kalmayacağına Kongre'nin değil, bir sonraki seçimde seçmenin karar vermesi gerektiği görüşü hakim.
Bill Clinton'a yönelik suçlamaları Senato'ya getiren Temsilciler Meclisi'ndeki 13 Demokrattan biri olan Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu üyelerinden Steve Chabot verdiği bir röportajda “Seçim tarihi yaklaştıkça azledilme olasılığı konusunda çıta yükseliyor. Seçim yaklaştıkça belki de buna seçmenin karar vermesi gerektiği konusunda bir değerlendirme var” ifadelerini kullandı.
TEMSİLCİLER MECLİSİ DEMOKRATLARDA, NİHAİ KARAR ORGANI İSE CUMHURİYETÇİLERDE
Cumhuriyetçi Başkan Trump'a yönelik azledilme sürecini başlatabilecek olan Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk Demokratlarda. ABD anayasasına göre Temsilciler Meclisi işlenen suç ya da yanlış davranış sebebiyle başkanı azlederse, Trump'ın görevden alınıp alınmaması konusunda nihai oylamayı yapacak olan Senato da Cumhuriyetçilerin kontrolunda.
Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili başkanı Nancy Pelosi, Trump'ın görevden azledilmesine yönelik bir sürecin başlatılması fikrine karşı çıktı, azledilmesinin ülkeyi olumsuz etkileyeceğini savundu.
BILL CLINTON OLAYINDA ÖRNEĞİ GÖRÜLDÜ
1998 yılında Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi Demokrat Başkan Bill Clinton'ın ikinci döneminin ortalarında azledilmesi yönünde oy kullanmış, Senato ise 1999 yılında Clinton'ın görevden alınmaması yönünde oy kullanmıştı.
Anayasa uyarınca başkanların üçüncü dönem için seçimde aday olması da yasak olduğundan Clinton bir dönem daha başkanlığa aday olmamıştı.
"MANTIKLI DEĞİL"
Senato Adalet Komisyonu'nun kıdemli Demokrat üyesi Dianne Feinstein Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, “Başkanlık yarışı önümüzdeki yıl olacak. O nedenle (azledilme sürecinin) seçim yılında başlatılmasının mantıklı olmayacağını sanıyorum. Ancak bir yıl önce başlatılması adil bir oyun olur” diye konuştu.
Senatör Feinstein eski başkan Bill Clinton'ın yalan ifade verdiği ve adaleti engellediği gerekçesiyle azledilmesi konusunda Senato'daki diğer Demokratlar gibi lehte oy kullanmıştı.
"TRUMP BAŞKANLIĞA UYGUN DEĞİL AMA AZLEDİLMEMELİ"
Temsilciler Meclisi başkanı Nancy Pelosi, Trump'ın başkan olmaya uygun olmadığını söylemiş ancak azledilmesi taraftarı olmadığını da dile getirmişti. Pazartesi günü Washington Post gazetesine konuşan Pelosi “Azledilme süreci ülke için çok kutuplaştırıcı bir adım. Çok sağlam, baskın ve her iki partinin de destek verdiği bir durum olmadığı sürece o yolu izlememiz gerektiğini düşünmüyorum. Ayrıca buna değmez” diye konuşmuştu.
Olası bir azil sürecinde çerçevenin belirlenmesi konusunda önemli rol üstlenecek olan Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu'nun Başkanı Jerrold Nadler, Trump'ın adaleti engellediği kanısında olduğunu ancak azledilme konusunda bir karara varmak için henüz çok erken olduğunu belirtti. 3 Mart'ta ABC televizyonuna konuşan Nadler “Henüz deliller ortaya konulmuş değil. Birisini azletmeden önce Amerikan kamuoyunu bunun yapılması gerektiği konusunda ikna etmeniz gerekir” diye konuşmuştu.
SAVCI MULLER, RAPORU GÖNDERMEYE HAZIRLANIYOR
Özel yetkili savcı Robert Mueller, Trump'ın 2016 seçim kampanyası ekibinin Rusya ile gizli işbirliği yapıp yapmadığını ve Trump'ın hukuk dışı bir biçimde soruşturmayı engellemeye çalışıp çalışmadığına ilişkin yürüttüğü soruşturmanın raporunu Adalet Bakanı William Barr'a göndermeye hazırlanıyor. Kongre bünyesinde çok sayıda komisyon da konuyla ilgili kendi soruşturmasını yürütüyor. Trump adaleti engellediği ve Moskova ile gizli anlaşma yaptığı iddialarını yalanlıyor.
Bill Clinton'a yönelik azledilme süreci Temsilciler Meclisi'ni harekete geçiren bağımsız savcı raporunun açıklanmasından beş ay sonra başlamıştı.
DAHA ÖNCE İKİ BAŞKAN BUNUNLA YÜZ YÜZE KALDI
Bugüne kadar sadece iki başkan Bill Clinton ve Andrew Johnson için Temsilciler Meclisi'nde azledilme süreçleri başlatılmıştı. İki başkan da görevden alınmadı. Amerika İç Savaşı'nın ardından Johnson 1868'de savaş bakanını görevden alması sonrasında azledilme süreci başlatılmış ancak Johnson Senato tarafından aklanmıştı.
Başkan Richard Nixon da 1974 yılında Watergate skandalı yüzünden Temsilciler Meclisi oylama yapamadan istifa etmişti. Azledilme sürecinin başlatılıp başlatılmamasından bağımsız olarak Demokratlar ve bazı Cumhuriyetçi Kongre üyeleri Kongre'de Trump'ın denetlenmesinin önemini vurguladı.