Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Times yazarı: Hiçbir zaman Türkiye'yi AB'de istemedik

'Biz hiçbir zaman Türkiye'yi kulüpte istemedik. Türkiye'nin büyüyen nüfusu, Müslüman kimliği ve çatışmalara sahne olan yerlere yakınlığı bunu zor bir teklif haline getirdi.'

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-22 14:37:36

Times yazarı: Hiçbir zaman Türkiye'yi AB'de istemedik

BBC Türkçe'nin haberine göre İngiliz Times gazetesi editör ve yazarlarından Roger Boyes, gazetenin yorum sayfasında 'Erdoğan, AB için bir kaos yazı tehdidinde bulunuyor' başlıklı bri yazı kaleme aldı.

İLİŞKİLERİ BU NOKTAYA GETİREN TÜRKİYE'NİN "OYALANMASI"

Batı ile Türkiye'nin arasındaki ilişkinin bugünkü noktaya gelmesinde, AB'ye üyelik konusunda Türkiye'yi yanıltan Batı'nın büyük payı olduğunu belirten Boyes, referandumu da değerlendirdi.

REFERANDUM ELEŞTİRİSİ

Boyes, cumhurbaşkanına getirilecek yetkilerin Türkiye için otokratik bir yönetime gidiş yolunu açtığını yazdı.

REİS FİLMİ

Reis filmine de değinen Boyes, "bunun kaba bir propaganda olabileceğini" ancak filmin "en azından Erdoğan'ın bir dönem Batı tarafından neden değer gördüğünü" anlattığını belirtti.

"O (Erdoğan) bir çağdaşlaştırıcıydı. İslam ve Kemalist laiklik arasında denge sağlamak isteyen biriydi. Erdoğan'ın bu dengeye vardığından o kadar emindik ki onun siyasi İslam anlayışını, Arap Baharı'nın isyancıları için cazip bir yön olarak gösterdik. Bu şimdi ortadan kayboldu ve en önemi soru ise şu: Türkiye'yi kim kaybetti?"

"TÜRKİYE'Yİ HİÇ BİR ZAMAN AB'DE İSTEMEDİK"

Türkiye'nin 1963 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu ile ortaklık anlaşması imzaladığını, 1999'da da AB'ye aday üye olduğunu hatırlatan Boyes, Erdoğan'ın da 2003'te başbakan olduğunda, Türkiye'yi AB'ye sokacak kişi olarak görüldüğünü yazdı:

"İdam cezasını kaldırmayı, bağımsız bir yargıya doğru yönelmeyi ve Kürtlerin haklarını korumayı kabul etmişti. Hal böyle iken biz ise hiçbir zaman Türkiye'yi kulüpte istemedik. Türkiye'nin büyüyen nüfusu, Müslüman kimliği ve çatışmalara sahne olan yerlere yakınlığı bunu zor bir teklif haline getirdi."

Yazar göre, "2004'te Madrid, 2005'te Londra'da gerçekleştirilen terör saldırılarından sonra AB'deki merkez sağ partiler Hıristiyan kimliklerini hatırladı ve Erdoğan'a 'kötü haberi' aktarmakta başarısız oldu".

"AVRUPA'NIN ÖTEKİSİ"

Boyes bunun yerine Erdoğan'a imtiyazlı ortaklık gibi sözlerle gelindiğini, 'Türklerin de bununla, her zaman olduğu gibi Avrupa'nın ötekisi olmaya devam edeceklerini anladıklarını' belirtiyor.

Yazara göre, 'AB göçmen sorunuyla ilgili Erdoğan'a bağımlı oldukça bu ötekiliğin yarattığı rahatsızlık da buna paralel olarak artıyor'.

"HAZIR OLUN"

Boyes yazının sonunda, Erdoğan'ın bu yaz mültecileri Avrupa'ya gitmeleri için serbest bırakabileceğini belirtiyor ve 'bu yaz bir kaosa hazır olun' diye yazıyor.

Haber Ara