Dolar

32,4617

Euro

34,8731

Altın

2.433,89

Bist

9.915,62

Taliban: Onlarca kukla askeri öldürdük

Taliban, geçtiğimiz gün Afganistan'ın başkenti Kabil'de düzenlediği saldırılarla ilgili iki önemli açıklama yayınladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-02 14:38:29

Taliban: Onlarca kukla askeri öldürdük

Geçtiğimiz gün sabah saatlerinde uluslararası ajansların acil koduyla geçtiği habere göre Afganistan İslam Emirliği (Taliban) tarafından Afgan hükümetinin başkenti Kabil'de bir dizi saldırı gerçekleştirildi. Saldırıların detayları akşam saatlerinde netleşirken Taliban'a bağlı özel kuvvetlerin Kabil'de pek çok binaya girdiği anlaşıldı. Kabil'de üç noktayı hedef alan Taliban, askeri eğitim kışlası, polis merkezi ve istihbarat birimlerini vurdu.

Taliban'ın hayatını kaybeden eski liderlerinden Molla Ömer'e atfedilen operasyonlar sonrasında saldırının bilançosu tartışma konusu oldu. Eş zamanlı saldırılarda Afgan basınının verdiği ölü ve yaralı sayısı ile Taliban'ın yayınladığı bilanço arasında ciddi bir fark bulunuyor.

Taliban'dan Zebihullah Mücahid imzası ile yapılan ilk açıklamada "Afganistan İslam Emirliği mücahidleri bugün saat 12:00'da 'Ömeri Operasyonları' isimli bir dizi saldırı çerçevesinde düşmana ait 3 kritik noktayı hedef aldı. İlk saldırıda Askeri Eğitim Merkezi'ne düzenlenirken patlayıcılarla ortadan kaldırılan nizamiyeden içeri giren istişhad timleri (fedai savaşçıları kast ediyor) kukla ordu mensuplarını öldürdü. Diğer saldırıda 6.Polis Bölgesi'nde bulunan Emniyet karargahı vurulurken patlayıcılarla bina girişinin havaya uçurulmasının ardından yine istişhad timleri binaya girerek düşman güçleri vurdu. Takip eden saldırıda ise bir bombalı araç içeriye girdi ve takviye birliklere saldırdı. Bina büyük oranda tahrip edilirken diğer birimlerden gelecek saldırıları karşılamak için bina içerisinde konumlandılar. Son saldırıda ise 241.Birim içerisindeki istihbarat binası havaya uçuruldu. Birçok silahlı unsur öldürüldü veya yaralandı. Öte yandan binada da ciddi hasar oluştu. Elimize ulaşan bilgilere göre operasyonlar başarıya ulaştı ve mücahidlerimiz ile binaları geri almak için yaklaşan düşman kuvvetleri arasındaki çatışmalar devam ediyor. Doğrudan ulaştığımız fedai birlikleri şimdiye kadar üç noktada da onlarca istihbarat mensubu, polis ve askerin öldürüldüğünü teyit etti. Fedai birliklerimiz şok halindeki kukla orduya karşı büyük maneviyat ve iştiyakla çarpışıyor" denildi.

Saldırıların sona ermesinin ardından ise Taliban tarafından yapılan ikinci açıklamada ise üç noktada 77 önemli subay, asker ve istihbarat mensubunun öldürüldüğü teyit edilirken saldırının toplamda 7 savaşçı tarafından gerçekleştirildiği belirtildi. Saldırıya katılan Taliban üyelerinin isimleri ise şu şekilde: Molla Habibullah Gaznevi, Adil Vardak, Molla Muhammed Enver Ferahi, Subhanallah Lağmani, Molla Abdurrahim Paktiyaval, Molla Muhammed Azam ve Abdulhak.

Taliban tarafından açıklama, 7 fedainin de saldırılarda hayatını kaybettiği bilgisinin aktarılmasıyla sonlandı. Açıklamanın son bölümünde "5 saatlik çarpışmalar neticesinde operasyona katılan bütün mücahidlerimiz şehid oldu. Allah kabul etsin" denildi.

11 Eylül 2001'de ABD'de bulunan Dünya Ticaret Merkezi'nin El Kaide üyesi olduğu belirtilen savaşçılar tarafından kamikaze saldırılarıyla yıkılmasının ardından ABD tarafından işgal edilen Afganistan'da o tarihten bu yana çok yönlü bir savaş yaşanıyor. NATO üyesi ülkelerinin gönderdiği askerleri bünyesinde barındıran ISAF güçleri ile Afganistan'daki ABD yanlısı hükümete bağlı Ordu, ülkenin büyük kısmını elinde tutan Taliban güçlerine karşı direniyor.

Haber Ara