Dolar

42,6945

Euro

50,1592

Altın

5.898,49

Bist

11.311,31

Tahkim Mahkemesi Çin karşısında Filipinler'i haklı buldu

BM Daimi Tahkim Mahkemesi, Güney Çin Denizi'nde Çin'in mülkiyet iddiaları aleyhinde hüküm verdi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-12 15:09:26

Tahkim Mahkemesi Çin karşısında Filipinler'i haklı buldu

Petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklar, Tayvan, Çin, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler arasında uzun süredir tartışma konusuydu. Temel sorun Çin'in Güney Çin Denizi'nin tamamı üzerinde hak iddia etmesi. Filipinler de konuyu 2013'te yaptığı BM'ye taşımıştı.

Filipinler'in başvurusu üzerine 2015'te görülmeye başlanan dava sonuçlandı. Lahey'deki mahkemenin kararında, Çin'in, Güney Çin Denizi sularında ve kaynaklarında tarihten gelen ayrıcalıklı bir kontrole sahip olduğu yönünde herhangi bir kanıtın bulunmadığı belirtildi.

FİLİPİNLER HAKLI BULUNDU

Mahkeme, Çin'in Filipinler'in egemenlik haklarını ihlal ettiğine ve yapay adalar inşa ederek bölgedeki mercan kayalıklarına ciddi zarar verdiğine hükmetti.

ÇİN'DEN CEVAP GELDİ

Pekin yönetiminin ise "mesnetsiz ve hükümsüz" sözleriyle nitelendirdiği kararı kabul etmeyeceği veya tanımayacağı belirtildi

Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haber Ara