TIMETURK | HABER MERKEZİ
Soruşturmanın gizli yürütüldüğü gerekçesiyle basına bilgi verilmezken, gözaltına alınanlar arasında, 60 yaşındaki Mısırlı akademisyen Ali Mansur Bayumi ve ailesi gibi, yabancı ülke vatandaşı akademisyenlerin de bulunduğu kaydediliyor.
GERİLİM NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Aslında ülkede temel sorun Tacikistan İslami Uyanış Partisi'nin (Islamic Renaissance Party of Tajikistan=IRPT) giderek artan gücüyle bağlantılı görülüyor. Muhiddin Kebiri liderliğindeki parti, girdiği seçimlerde başarılar elde ederek parlamentoya girmeyi başarmıştı.
Şiddeti reddeden söylemine ve şu ana kadar herhangi bir eyleme karışmamış olmasına rağmen IRPT, Tacikistan rejiminin hedefi haline gelmekten kurtulamadı.
MUHALİFLER HEDEFTE
Son dalga baskı ve şiddet dozunun artmasında yaklaşan parlamento seçimlerinin etkili olduğu kaydediliyor. Önümüzdeki Mart ayında yapılacak olan seçimler öncesinde tüm muhalifler hedef tahtasına konmuş durumda.
Sadece siyasi muhalifler değil, sıradan dindar insanların da kıyafet ve dış görünüşleri nedeniyle taciz edildiği ülkede, ciddi mağduriyetler yaşanmakta.
Öte yandan Tacikistan rejiminin iddiasına göre, gözaltına alınanlar terör gruplarıyla bağlantılı kişiler. Ancak yurt dışına kaçmayı başaran yüzlerce kişinin verdiği bilgiler bunun gerçeği yansıtmadığını gösteriyor. 2016 yılından itibaren başlayan sindirme operasyonlarında kimin terörist kimin sıradan dindar vatandaş olduğu birbirine karışmış durumda.
Muhaliflerin önemli bir bölümü Rusya ve Avrupa ülkelerinde sürgünde bulunuyor. Eylül 2018'de IRPT ve diğer üç grup (Tajik Freethinkers, Reformlar ve Kalkınma Forumu, Orta Asya Göçmenler Birliği ) birleşerek Tacikistan Ulusal İttifakı adlı bir organ oluşturmuştu.
Ülke dışına çıkmayı başaran muhaliflerin Tacikistan'da kalan yakınları ise ağır baskılara ve tehditlere maruz kalmayı sürdürüyor.