Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Suudi askerlere 'Gerilla' savaşı başlattılar: Şimdi ne olacak?

Savaşın getirdiği kırtlık ve açlıkla boğuşan Yemen'de Şii Husi güçler 2015'den bu yana devam eden Arap Koalisyonu ile savaşına yeni bir boyut kazandırdı. Artık cepheler arası çatışmalar değil, gerilla savaşı taktikleri öne çıkıyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-14 14:11:15

Suudi askerlere 'Gerilla' savaşı başlattılar: Şimdi ne olacak?
TİMETÜRK|HABER MERKEZİ

Yemen'de 2015'in Mart ayında başlayan çatışmalar iç savaşa dönüşümünden bu yana Yemen'de süren savaş yüzbinlerce sivilin evlerini terk etmesine yol açmış ve büyük bir insani krizin yaşanmasına neden olmuş durumda.

Geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan destekli Yemen Ordusu'nun Hudeyda kentinde ilerlemesinin ardından Birleşmiş Milletler'in girişimi ile uygulanan ateşkesin dakikalar sonra bozulması Yemen'de savaşın ve trajedinin süreceği izlenimi verdi.

3 gün önce Yemen'in güneyinde yer alan Lahic kentindeki El-Aned Askeri Üssü'nde Yemen Ordusu'nun geçit töreni sırasında Husi güçler drone ile saldırı düzenlendi. Saldırıda Yemen Askeri İstihbarat Başkanı Muhammed Salih Tamah hayatını kaybetti.

Tüm bu gelişmeler sürerken Yemen hükümeti ve Suudi Arabistan'a karşı savaşan Husi güçler Gerilla savaşını başlattığını duyurdu. Bugüne kadar süren çatışmalar cephe hatlarında gerçekleşirken Husilerin ilk defa savaş boyunca ''Vur-Kaç'' taktiğine geçerek kırsal bölgelere çekilmesi dikkat çekti.

Husi güçlerin bu kararı alması Suudi Arabistan destekli Arap Koalisyonunun özellikle kritik Hudeyda kentinde ilerlemesinin ardından geldi.

Gerilla savaşının ilk görüntüleri ise Husi güçler tarafından paylaşıldı. Görüntüler 2011 yılından bu yana iç savaşın devam ettiği Suriye'de 'TOW' ve omuzdan atılan ısı güdümlü füzelerin Propaganda videolarına benzetildi.

Suudi askerlere Gerilla savaşı başlattılar1

Suudi askerlere Gerilla savaşı başlattılar

Suudi askerlere Gerilla savaşı başlattılar3

Görüldüğü gibi videolarda 3.5 km uzaklıktan atılan ısı güdümlü füzeler Arap koalisyon araçlarını vuruyor. YEMEN'DE NELER OLDU?

Ülkenin kuzeyindeki Şii Husi hareketi ülkenin batısının neredeyse tamamını ele geçirdi ve sonucunda uluslararası toplumun Cumhurbaşkanı olarak kabul ettiği Abdurabbu Mansur Hadi ise ülkeden kaçmak zorunda kaldı.

İsyancıları İran'ın "taşeronu" olarak gören Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ın başını çektiği 9 Arap ülkesinin yer aldığı koalisyon, hükümeti yeniden kurmak için bir askeri operasyon başlattı.

BM'ye göre en az 6 bin 600 sivil çatışmalarda hayatını kaybetti, 10 binden fazla sivil de yaralandı.

Uluslararası yardım örgütü Save the Children'ın (Çocukları Koruyun) verilerine göre ülkede 5,2 milyon çocuk açlık tehdidi altında bulunuyor.

Yemen'in 27 milyon olan nüfusunun dörtte üçü şu anda bir tür insani yardım olmadan yaşamını sürdüremez durumda.

Haber Ara