Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Suudi Arabistan, İran'a uçuşları durdurdu

Suudi Dışişleri Bakanı İran'la ticari bağları ve hava trafiğini kestiğini açıkladı

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-04 20:13:25

Suudi Arabistan, İran'a uçuşları durdurdu

Şii din adamı Nimr Bakır el Nimr'in idamına büyük tepki gösteren İran'la diplomatik ilişkilerine kesme kararı alan Suudi Arabistan, iki ülke arasındaki uçuşların da askıya alınacağını açıkladı.

Suudi Dışişleri Bakanı: İran'la aramızda bütün ticari bağları ve hava trafiğini kesiyoruz. Bütün vatandaşlarımızın İran'a seyahat etmesini yasaklayacağız.

Reuters'a konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El Cubeyr, İran'la tüm hava trafiğini ve ticari uçuşları durdurma kararı aldıklarını, ayrıca Suudi vatandaşlarının İran'a seyahat etmesini de yasaklayacaklarını söyledi.

'İDAMLAR İÇİN ALKIŞLANMAMIZ GEREK'

El Cubeyr, 46 kişiyle beraber cumartesi günü idam edilen Şii din adamı El Nimr'in bir terörist olduğunu ve çeşitli saldırılarda rol aldığını savunarak, ülkesinin idamlar nedeniyle eleştirilmek yerine alkışlanması gerektiğini belirtti.

Mekke ve Medine'ye hac ziyareti gerçekleştirmek isteyen İranlılara bir sınırlama getirmeyeceklerini kaydeden Suudi bakan, ilişkilerin düzeltilmesi için İran'ın normal bir ülke gibi hareket ederek  uluslararası normlara uyması gerektiğini söyledi.

İran yönetiminin yanı sıra birçok Şii lider, Suudi yönetiminin başlıca muhaliflerinden El Nimr'in idamına sert tepki göstermiş, İran'daki bazı Suudi temsilciliklere düzenlenen saldırıların ve Tahran'dan gelen sert açıklamaların ardından Suudi Arabistan, İran'la diplomatik ilişkileri kesmişti.

ARAP BİRLİĞİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK

Öte yandan Arap Birliği'nin, İran'daki elçiliklere düzenlenen saldırılar üzerine Suudi Arabistan'ın talebiyle pazar günü olağanüstü olarak toplanacağı açıklandı.

Haber Ara