Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberime göre, Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Macid bin Abdullah el-Kasbi, yaptığı açıklamada, anlaşmanın, hükümet kurumları ve yetkilileri tarafından ithalat ve ihracat hareketlerine ilişkin talep edilen işlemleri hafifletmeyi ve basitleştirmeyi hedeflediğini belirtti.
DTÖ Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nın onaylandığını ve DTÖ'ye bildirim yapıldığını ifade eden Kasbi, anlaşmanın uluslararası standartlar ve prosedürlerle uyumlu olduğunu ve hükümetin ülke topraklarındaki ticaret hareketini gözlemlemesi konusunda bir ihlalin söz konusu olmayacağını dile getirdi. Kasbi, anlaşmanın sınır ötesi ticaretin kolaylaştırılması amacıyla ticaret hareketlerin karşılaştığı tarife dışı engelleri sınırlandıracağını kaydetti.
Dış ticaretten sorumlu Ticaret ve Yatırım Bakanlığı Yardımcısı Ahmed el-Hakbani de Dünya Bankasının, bu anlaşmanın uygulanmasının, uluslararası ticaret maliyetlerinin yüzde 1 oranında azalmasına ve çoğu gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere küresel gelirin 40 milyar dolar artmasına yol açacağını kaydettiğini ifade etti.
Hakbani, Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu'nun (ESCWA) yaptığı araştırmaların, transit süresinin bir gün kısalmasının ihracatı yüzde 0,4 oranında artıracağını, sevkiyat süresinin yüzde 1 oranında azalmasının ise gümrük tarifelerini yüzde 0,6 ila yüzde 2,3, fiyatları da yüzde 0,9 düşüreceğini gösterdiğini bildirdi.
Anlaşmanın uygulanmasıyla ilgili ulusal ve Körfez bazında değerlendirmede bulunduklarını aktaran Hakbani, değerlendirmelerin, söz konusu anlaşmanın yürürlüğe girmesi halinde ticaretin kolaylaştırılmasıyla ilgili işlemlerin yüzde 95'ini Suudi Arabistan'ın uygulayacağını ortaya koyduğunu anlattı.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nı mart ayında onaylayarak, anlaşmayı onaylayan ilk Arap ülkesi olmuştu. Suudi Arabistan da BAE'den sonra anlaşmayı onaylayan ikinci Arap ülkesi oldu.
Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nı onaylayan DTÖ üyesi ülke sayısı 81'e ulaştı. Onaylayan ülke sayısı toplam üye sayısının üçte ikisine ulaştığında anlaşmanın resmen yürürlüğe girmesi bekleniyor.