Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Suudi Arabistan'dan 'nükleer' açıklaması: İran üretirse biz de üretiriz

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cubeyr, 'İran nükleer silah üretebilecek kapasiteye ulaşırsa, biz de halkımızı korumak için ne gerekiyorsa ve aynısını yaparız.' dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-10 08:43:15

Suudi Arabistan'dan 'nükleer' açıklaması: İran üretirse biz de üretiriz

Adil el-Cubeyr, ABD'nin İran nükleer anlaşmasından çekilmesine ilişkin CNN İnternacional'e açıklamalarda bulundu.

İran nükleer anlaşmasının ''kusurlu olduğunu ve İran'ın balistik füze programlarını kapsamadığını” söyleyen Cubeyr, bu anlaşmanın, İran'ın teröre verdiği desteği ve bölgedeki ülkelere müdahale etmesini engellemediğini ve bu nedenle de ABD Başkanı Donald Trump'ın bu kararına destek verdiklerini ifade etti.

İran'ın nükleer programına geri dönmesi durumunda BM Güvenlik Konseyi'nin ABD dışındaki diğer daimi üyelerinin de anlaşmadan çekilmesi ve İran'a yaptırım uygulaması gerektiğini belirten Cubeyr, Suudi Arabistan'ın nükleer bomba edinip edinmeyeceğine yönelik soruya, ''İran nükleer silah üretebilecek kapasiteye ulaşırsa, biz de halkımızı korumak için ne gerekiyorsa ve aynısını yaparız'' yanıtını verdi.

Cubeyr, İran'ın Yemen'de Husilere balistik füze sağlamaya son vermesi gerektiğini de söyledi.

ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray'da dün yaptığı açıklamada, ülkesinin İran'la varılan nükleer anlaşmadan ayrılacağını ve 2015 yılında askıya alınan İran'a yönelik ekonomik yaptırımların en güçlü şekilde yeniden hayata geçirileceğini açıklamıştı.

İRAN İLE NÜKLEER ANLAŞMA

Barack Obama döneminde 2015 yılında İran ABD, Çin, Rusya, Almanya, Fransa ve İngiltere ile nükleer faaliyetlerini sınırlandırması ve İran'ın uranyum zenginleştirme programının 2025'e kadar ertelenmesine karşılık ekonomik yaptırımların kaldırılmasına yönelik bir anlaşma imzaladı. Resmi adı Ortak Kapsamlı Eylem Planı olan anlaşmaya göre İran uranyum zenginleştirdiği santrifüjleri azaltma taahhüdünde bulunuyor.

Anlaşma koşulları İran'ın uranyum zenginleştirmeyi büyük anlamda azaltması ve nükleer silah yapmaya yetecek düzeye çıkarmamasını öngörüyor. Anlaşmadan sonra İran'ın Natanz ve Fordo tesislerindeki santrifüj sayısı azaltıldı ve tonlarca az zenginleştirilmiş uranyum Rusya'ya gönderildi. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan denetçiler İran'ın nükleer tesislerinde teftiş yapma yetkisine sahipti. Söz konusu ülkeler İran'ın nükleer programına girmeyi kabul etmesi karşılığında uygulanan bazı ekonomik yaptırımları kaldırmayı kabul etmişti. 

Haber Ara