Dolar

32,3748

Euro

34,8153

Altın

2.402,66

Bist

10.208,65

Suudi Arabistan'dan İran'a petrol darbesi

Spot olarak: Yemen, Irak ve Suriye'de yoğun bir politik çatışma yaşayan Suudi Arabistan ve İran, son dönemde karşılıklı olarak diplomatik kartları açıktan kullanmaya başladı. Suudi Arabistan, İran'a karşı petrol kartını kullanmaya hazırlanırken İran'ın bu hamleye nasıl karşılık vereceği ise henüz belli değil.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-05 13:02:31

Suudi Arabistan'dan İran'a petrol darbesi

TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

Suudi Arabistan İran petrol tankerlerinin sularına girmesine izin vermiyor.

Suudi Arabistan yönetimi, Batı yaptırımlarının kalkmasının ardından İran'ın petrol piyasasına girmesine engel olmak üzere adımlar atmaya başladı.

Financial Times'ta yer alan habere göre İran petrol tankerlerinin Suudi Arabistan ve Bahreyn limanlarına yanaşmasına izin verilmiyorç
Suudi Arabistan'ın İran tankerlerine uyguladığı engelleme üzerine, Nisan ayı başına kadar İran'dan Avrupa'ya sadece sekiz petrol tankeri gidebildi. Petrol yüklü tankerlerin sadece 12 milyon varil petrol taşıyabildiği aktarıldı.

İran petrol ihracatına uygulanan yaptırımlar Ocak ayında kaldırılmış olup, İran o zamandan bu yana Avrupa'ya çok az miktarda petrol ihraç edebildi.

Intertanko ve diğer firmaların yaptığı açıklamalara göre Riyad yönetimi tarafından getirilmiş resmi bir kısıtlama yok ancak hiçbir firma Suudi Arabistan ile sorun yaşamak istemiyor.

Tüccarlar Suudi Arabistan'ın, İran'ın Kızıl Deniz'den Akdeniz'e ham petrol taşıyan SUMED'e (Arap Petrolleri Boru Hatları Şirketi) katılmasını engelliyor.

SUMED hisselerinin %50'si Mısır'ın elinde bulunurken %45'lik hissesini de Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri sahip bulunuyor.

Petrol pazarı, Suudi Arabistan ve Rusya'nın liderliğinde dünyanın önde gelen ham petrol üreticilerinin 17 Nisan'da Katar'da gerçekleştireceği toplantıyı bekliyor. Toplantıda petrol üretiminde getirilmiş olan dondurma kararının ele alınacağı belirtiliyor.

OPEC Genel Sekreteri Abdullah Salim El Bedri, İran katılmayacak olsa da bu görüşmelerin başarılı geçeceğini belirtti. Tahran yaptırımlar öncesindeki petrol üretimini, şimdiki üretimi olan günde 2.8 milyon varilden 4 milyon varile çıkartmak istiyor.

Petrol üretimindeki dondurma kararının kaldırılması meselesi Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından geçtiğimiz hafta gündeme getirildi. Selman, dondurma kararının ancak İran'ın birliğe katılması ile devam ettirileceğini söyledi.

İran Petrol Bakanı Bican Zengane Pazar günü yaptığı açıklamada İran'ın petrol ihracatını günde 2 milyon varil arttırdığını söyledi.

Haber Ara