Dolar

32,2667

Euro

34,7578

Altın

2.401,38

Bist

10.336,50

Suriye için federal yapı kılıfı

Suriye'deki iç savaşa dahil olan ABD ve Rusya gibi uluslararası güçlerin, Suriye için çözüm olarak bölgesel yönetim şeklini öngördükleri bildirildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-11 10:43:37

Suriye için federal yapı kılıfı

BBC Türkçe'de yer alan habere göre: Suriye'de 5 yıldır devam eden iç savaşa çözüm arayan uluslararası güçler, ülkenin federal bir yapıya geçişi ve bölgesel yönetimlere geniş özerklikler verilmesini görüşüyor.

Reuters haber ajansı, Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda yürütülen barış görüşmelerinin bundan sonraki turlarında da Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruyan federal yapı seçeneğinin masada olacağını aktardı.

Ajansa konuşan BM Güvenlik Konseyi'nden bir diplomat, sadece Rusya'nın değil, Batılı ülkelerin de Suriye'de ederal yapı üzerinde durduğunu ifade etti. Federal yapı fikrinin müzakerelere arabuluculuk yapan BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura'ya iletildiği de belirtiliyor.

De Mistura da Perşembe günü Al Jazeera televizyon kanalına verdiği röportajda, "Bütün Suriyeliler ülkenin bölünmesine karşı. Ancak federal yapı Cenevre'de görüşülebilir" dedi.

Reuters'a bilgi veren diplomat, "Elbette federal yapıların çok farklı modelleri var. Yetki alanı oldukça daraltılmış bir merkez ve güçlü özerk bölgelerin olduğu örnekler de var" diye konuştu.

CENEVRE 14 MART'TA TOPLANACAK

Yaklaşık iki hafta önce ilan edilen geçici ateşkesin büyük ölçüde işlemesi üzerine, İsviçre'nin Cenevre kentinde yürütülen görüşmelerin yeni turuna 14 Mart'ta geçilmesi kararı alınmış durumda.

Her ne kadar Suriye'deki muhalif grupları temsil eden ve Riyad heyeti olarak da bilinen Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye destekli Yüksek Müzakere Komitesi ya da Suriye hükümeti müzakerelere katılıp katılmayacaklarını resmi olarak açıklamasalar da her iki taraftan da olumlu yönde açıklamalar geldi.

MUHALEFET FEDERAL YAPIYA KARŞI

Barış görüşmelerinin ilerlemesinin önündeki en büyük engellerden birisi ise Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın geleceği konusundaki anlaşmazlıklar.

Muhalif gruplar, Esad'ın siyasi geçiş sürecinin başında iktidardan gitmesi gerektiğini savunuyor.

Batılı güçler Esad'ın önceden belirlenmiş bir takvim çerçevesinde işleyecek olan geçiş sürecinin sonunda iktidarı bırakması gerektiğini söylerken, Esad'ın destekçileri Rusya ve İran, Suriye Devlet Başkanı'nın siyasi kaderini Suriyelilerin tayin edebileceğini ifade ediyor.

Rusya'nın başlattığı federal yapı tartışmalarına ise Riyad heyetinin sözcüsü Riyad Hicab'dan tepki geldi. Hicab, "Federal yapı ya da Suriye'nin bölünmesini ima eden herhangi bir öneri kesinlikle kabul edilemez. Suriye'nin geleceğinde merkezin yetkilerinin yerele dağıtılmasını kabul ettik. Ancak bu federal yapıyı ya da bölünmeyi kabul ettiğimiz anlamına gelmiyor" dedi.

Ancak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Şubat ayı içerisinde verdiği bir röportajda federal yapı fikrini görüşmeye açık olduklarını belirterek, "Eğer Suriye halkı belli bir yolda ilerleme kararı alırsa biz de buna uyarız" demişti.

Suriye'nin kuzeyinde etkili olan ve Türkiye tarafından 'terör örgütü' olarak kabul edilen PYD de federal yapı fikrine açık.

PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim, "Adının ne olduğu mühim değil. Defalarca söyledik. Merkezin yetkilerinin sınırlandırıldığı bir Suriye istiyoruz" diye konuşmuştu.

r

5 yıldır devam eden ve 250 binden fazla kişinin ölümüne, 11 milyon kişininse evini terk etmesine yol açan iç savaş, Suriye'de fiilen farklı etki alanları oluşmasına yol açmış durumda.

Esad'ın güçlü olduğu ve Alevi nüfusun yaşadığı bölgeler, Kürt bölgeleri, mulalif grupların etki alanları ile IŞİD'in elinde tuttu bölgeler Suriye'yi bölmüş durumda.

Haber Ara