Dolar

32,2434

Euro

34,8858

Altın

2.424,16

Bist

10.801,25

Sünni esirlere işkence Lübnan'ı karıştırdı

Lübnan'da sünni esirlere yapılan işkence görüntülerinin yayılmasının ardında birçok yerde protestolar düzenlendi...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-23 05:08:27

Sünni esirlere işkence Lübnan'ı karıştırdı

TİMETÜRK | HABER MERKEZİ

Lübnan'da ortaya çıkan işkence videoları ülkede ciddi protesto gösterilerine sebep oldu. Yaklaşık bir yıl önce Sünni İslamcıların yoğunluklu olarak tutulduğu hapishanede gerçekleşen uygulamaları gösteren videolar, ülkedeki Sünni kesimi sokaklara döktü.

Sünnilerin yoğun olarak yaşadığı Trablus, Seyda ve başkent Beyrut'un bazı kesimlerinde yoğun şekilde protestolara sebep oldu. Sokaklara dökülen binlerce kişi Lübnan hükümetinin Hizbullah'ın kuklası haline geldiğini söyleyerek Suriye'deki muhalif grupları öven sloganlar attı.

Yayın ilkelerimiz gereği yayınlayamadığımız videoda ise, sakallı bir Sünni Lübnan vatandaşının yarı çıplak bir şekilde suyun içerisine yatırıldığı ve bir gardiyan tarafından "Teröristim ben" demeye zorlandığı görülüyor. Suyun içerisinde Sünni vatandaş büyük bir sopa tarafından bir süre dövüldükten sonra "Teröristim" dediğinde ise bu kez de "Teröristmiş" diyen gardiyanlar tarafından daha sert şekilde darp ediliyor.

Şİİ GAZETECİ VE YAZARLARDAN İLGİNÇ İDDİA

Ülkedeki Şii kesime mensup gazeteci ve yazarlar, bir yıl önce çekilen videoların şimdi yayınlanmasının ülkeyi karıştırmayı amaçladığını öne sürüyor. Olayların büyümesi üzerine Lübnan Adalet Bakanı da bir açıklama yaparak olaya karışan iki gardiyanın gözaltına alındığını ve sorgularının sürdüğünü söyledi.

Lübnan'da Sünnilerin büyük kısmı Şam rejimine karşı Suriyeli muhalifleri desteklerken Lübnanlı Şiiler de Şam rejimine destek veriyorlar. Lübnan'da iktidar üzerinde ciddi bir etkiye sahip olan ve Lübnan Ordusu'ndan da güçlü bir askeri yapılanması bulunan Hizbullah hareketi de Suriye Ordusu ile birlikte Suriyeli muhaliflere karşı savaşıyor.

Haber Ara