Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Sudan’da yeni kabine, alay konusu oldu!

Sudan'da olağanüstü hâl ile Meclis'in feshedilmesinden 3 hafta sonra Başbakan Muhammed Tahir İla, başkanlığında kurulan yeni kabine, Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in huzurunda yemin ederek göreve başladı. Başbakan İla’nın açıkladığı bakanların çoğu bir önceki hükümette de bakan olarak yer alan isimlerden olması, basında ‘alay’ konusu oldu. Yaklaşık 30 yıldır ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı Beşir, 22 Şubat'ta yaptığı açıklamada, 'donanımlı hükümet' kurma sözünü vermişti.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-15 11:59:09

Sudan’da yeni kabine, alay konusu oldu!


Sudan Başbakanı Muhammed Tahir İla, Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir'in ülkede OHAL ilan etmesinden üç hafta gibi kısa bir süre sonra yeni hükümeti kurduğunu açıkladı. İla, 21 federal bakan ve 18 devlet bakanından oluşan yeni hükümetini ilan etti. Başbakan İla'nın açıkladığı bakanların çoğu bir önceki hükümette de bakan olarak yer alan isimlerden olması, basında ‘alay' konusu oldu.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen törende ise, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Savunma Bakanı Avad Muhammed Ahmed Bin Avf, Başbakan Muhammed Tahir İla, Yargıtay Başkanı Abdülmecid İdris ve bakanlar yemin etti. Yemin töreninin ardından konuşan el-Beşir, Başbakan Muhammed Tahir İla'nın başında olduğu hükümete övgüde bulunarak, gerekli istişare ve incelemelerden sonra seçilen yeni hükümetin önceki hükümetlerden daha deneyimli olduğuna işaret etti.

YENİ KABİNE ALAY KONUSU OLDU

Sudan Başbakanı Muhammed Tahir İla, gazetecileri acil bir şekilde çağırarak bakanların isimlerini açıkladığı basın toplantısı sonrası muhalefetin ve sosyal medyanın diline düşerek alay konusu haline geldi. Zira açıkladığı bakanların çoğu bir önceki hükümette de bakan olarak yer alan isimlerdi.
Eski Dışişleri Bakanı Dardari Muhammed Ahmed ve eski Adalet Bakanı Muhammed Ahmed Salim görevlerinde kalırken Eski İletişim Bakanı Bişara Arour İçişleri Bakanlığı'na getirildi. Fadl Abdullah Fadl, Cumhurbaşkanlığı İşleri Bakanlığı görevinde kalırken, eski Devlet Maliye İşleri Bakanı olan Majdi Hassan Yassin, Maliye ve Ekonomik Planlama Bakanı olarak atandı.
Cumhurbaşkanı'nın Birinci Yardımcılığı görevinin yanı sıra Savunma Bakanı olan Awad bin Auf görevinde bırakılırken, eski İçişleri Bakanı Ahmed Bilal Osman'ın Beşir yönetiminde aldığı önemli görevler sonrası gönderilmesi en çok dikkati çeken ayrıntı oldu.
Yaklaşık 30 yıldır ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı Beşir, 22 Şubat'ta yaptığı açıklamada, acil durumun ülkede uygulanacağını ve 'ulusal uzlaşı' hükümetinin feshedileceğini ve "donanımlı hükümet" kurmanın sözü vermişti.

REJİM KARŞITI PROTESTOLAR SÜRÜYOR

19 Aralık'tan bu yana, başkent Hartum da dahil olmak üzere Sudan'ın pek çok kenti, protesto ve eylemlere sahne oluyor. Göstericiler, Cumhurbaşkanı Ömer Beşir ve hükümetinin çekilmesini istiyor. Resmi rakamlara göre, gösterilerde hayatını kaybeden kişi sayısı 32. Ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Muhalefet Partileri, ölü sayısının 50'yi aştığını, yüzlerce yaralı olduğunu ve binlerce siyasi tutuklunun olduğunu ifade ediyor.

SADIK EL-MEHDİ'NİN KIZI
SERBEST BIRAKILDI

Öte yandan, Omdurman'daki OHAL temyiz mahkemesi, Sudan'ın önde gelen muhaliflerinden Sadık el-Mehdi'nin kızı Meryem Mehdi'yi serbest bıraktı. Milli Ümmet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Meryem el-Mehdi, hapis ve para cezasına çarptırılmıştı. Mehdi'nin avukatı İnam Atik, Şarkul Avsat'a yaptığı açıklamada, mahkeme iki tutuklu hakkında daha serbest bırakma kararı aldığını ve verdiği para cezasını 2 bin cüneyhten 500 cüneyhe indirdiğini söyledi.
Geçen hafta Omdurman'daki OHAL mahkemesi Meryem el-Mehdi'nin bir hafta hapis cezasına ve 2 bin cüneyh para cezasına çarptırılmasına hükmetmişti. Paranın ödenmemesi halinde iki hafta daha hapis yatacağı ifade edilmişti. El-Mehdi'ye yönelik suçlama, Sudan Meslek Grupları Birliği'nin ve Özgürlük ve Değişim Güçleri'nin düzenlediği protestolara katılmak.
Ancak Mehdi, para cezasını ödemeyi reddetti ve 2 hafta daha hapiste kalmaya karar verdi. Mehdi, "Hükümetin protestocuları bastırmak için kullanacağı bir parayı ödemem" dedi.
Atik şunları söyledi: "Hartum Temyiz Mahkemesi, geçen Perşembe günü protesto gösterilerine katılan göstericilere verilen cezaları bozarak beraat ettirdi."
Bu bağlamda, özel kurumlar, işletmeler ve üniversiteler, son üç aydır devam eden gösterilerde yapılan "sivil itaatsizlik" çağrısına kısmen uyarak kapılarını kapattı.

BAŞKENT HORTUM'DA
ESNAF KEPENK İNDİRDİ

Muhalif sendika, resmi Facebook sayfasında "Birçok özel şirket ve kurum, başkent Hartum'daki küçük dükkanlar bile sivil itaatsizlik çağrısına cevap verdi" açıklamasını yaptı.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Sivil itaatsizlik çağrısının Hartum'un merkezinde dahi kabul görmesi dikkat çekici. Bunun yanı sıra sahil bölgeleri, Riyad'ın kırsalı ve önemli caddeleri de bu eyleme destek verdi."
Başkent Hartum'un en ünlü caddelerinden biri olan Cumhuriyet Caddesi'ndeki mağazalar da bu çağrıya uyarak kepenk indirdi. Hartum, Omdurman ve Hartum'un sahil kesimindeki bazı eczaneler ve klinikler de kapatıldı.
Devlet daireleri, sivil itaatsizlik çağrısından etkilenmedi, ancak Hartum'un merkezinde trafik yoğunluğu azaldı, özel ve kamu araçlarının sayısında ciddi düşüş olduğu gözlendi. Kamu ulaşım araçlarında da çok az sayıda insan olması dikkati çekti.

SİVİL İTAATSİZLİK ÇAĞRISI

Sudan Meslek Grupları Birliği (SPA) ile Özgürlük ve Değişim Güçleri, halka 'sivil itaatsizlik' çağrısı yaparak "Yürüdüğümüz yolda yeni bir adım" ifadelerini kullanmıştı. İki örgüt de şu açıklamayı yapmıştı:
"Grevi denedik, gücümüzü ve zayıflığımızı değerlendirmek için SİVİL itaatsizlik noktasına kadar geldik."
Öte yandan Sudan Meslek Grupları Birliği'nin çağrısına cevaben, Hartum ve diğer bazı şehirlerde Beşir'in çekilmesini talep eden yeni gösteriler düzenlendi. Polis, kalabalığı dağıtmak için göstericilere biber gazı ve cop ile müdahale etti.

SON VİDEO HABER

İstanbul2da 4 katlı otelde yangın

Haber Ara